Alternativ.nu
Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: Jojje skrivet 22 sep-09 kl 19:25
-
Bakom mitt hus har det för mer än 20 år sedan varit ett jordgubbsland.
Platsen är utmärkt för jordgubbar eftersom det är i söder och landet får massor av ljus, även reflexer från husväggen.
En stor tall står intill och torkar ut något.
Nu skall jag göra ett nytt jordgubbsland där har jag tänkt, men jag är lat och vill inte gräva.
eftersom jag täckodlar på annat ställe på tomten och har sett vilka utmärkta arbetare daggmaskarna är så tänkte jag att de kunde jobba åt mig även här.
En granne som har får ville ha hjälp med att ta ut ströbädden som fåren gått på hela vintertiden. Jag var där med grep och släpvagn men insåg att detta var ett jobb för en maskin. Fick hjälp av en kompis med lastmaskin och gafflar. Han tog ut allt på lite över en timme. Det var rätt hårdpackat och en del hade börjat brinna, dvs nedbrytningen hade startat.
Så fick jag låna en vagn och har nu 30 kubikmeter utmärkt täckmaterial blandat med fårgödsel, hemma.
På det blivande jordgubbslandet har jag nu lagt på ca 40 cm tjock lager och till våren räknar jag med att bara göra hål och sticka ner jordgubbsplantorna.
varför gräva när naturen gör jobbet?
ps
resten av ströbädden skall ut över grönsakslandet.
-
....
varför gräva när naturen gör jobbet?
....
Ja, naturen ... och en lastmaskin!!!
Grattis hur som helst, jag hade också gärna fått så mycket go gödsel till mina land.
Du kommer att ha en extremodling nästa år!! :)
-
Ströbäddsgödsel brukar innehålla mer näring (särskilt kväve) än vanlig stallgödsel.
En mer normal giva kan förslagsvis ligga på ca 40 ton/ha, eller säg 40 m3/ha = 4 liter/m2. Det motsvarar då ett lager på 4 mm. Du har 100 ggr så mycket. Du får därför räknas in bland alternativ.nu:s gödselodlare, de som hellre odlar i gödsel än i jord. Ekologiskt är det knappast. Snarare resursslöseri.
-
Anders, låter mest som om du är avundsjuk.
Inte särskilt positivt.
-
Jag har tillräckligt med gödsel och är inte avundsjuk. Jag menar det jag skriver. Det är enligt min mening inte seriöst att odla på det sättet du gör, i varje fall om man vet bättre. Ibland går det heller inte bra, för det blir för mycket av det goda.
-
Det är risk för att du får bara blad och inga bär,när du har för mycket kväve i jorden,det är allmänt känt.Varför inte köpa några säckar plantjord och blanda i,samt kompost?
-
Min erfarenhet är att jordgubbar nästan ska odlas i för mager jord för att bli riktigt söta och goda .
För mycket gödsel gör gubbarna vattniga , smaklösa och till och med lite beska i smaken .
Jämför hemodlat med de som kommer från Spanien el Holland och som finns i kyldisken nästan hela vinterhalvåret .
Smaken avgörs inte bara av sorten
-
Ja,magert och väldränerat tycker jag mig ha märkt att de gillar.
-
återkommer till saken när sommaren kommer och det går att se hur det fungerat.