Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: färnevik skrivet 22 sep-09 kl 10:17
-
Vi har fått möjlighet om att sälja lamm till ett mindre närbeläget slakteri, och i år skickade vi två bagglamm på "provslakt" där. Vi har ännu inte fått svar på hur de var i smaken, men klassificeringaen har vi fått och den var förvånande. R 2+ resp R 3, dvs våra lamm var FETA enligt slaktaren!
Hur har det gått till, de har inte fått något kraftfoder utan har bara gått och betat på naturbete och till viss del på gammal vall... (minst 12 år sedan den plöjdes och såddes) Visserligen gick de länge med sina mammor, tills de var ca 4 månader gamla, kan det ha betydelse? Fick även höra av slaktaren att gammal vall tydligen kunde bli "fet". Jag vet inte vad jag ska tro...?
Vi har finullsfår och de lamm som slaktades hade mammor från helt olika ställen. Fadern är däremot den samma till bägge, och är själv en "barbapappa" ::) året om...
-
2+ är absolut inte fett!! 3 är fortfarande godkänt!
Slaktmognaden fungerar så att lammen växer och lägger på muskelmassa upp till den storlek som de är genetiskt programerade för. När de har nått den storleken, så börjar de lägga på fett istället. Detta under förutsättning att utfodringen/näringsintaget är det samma. Alltså gäller det att ha koll på dom när de börjar nå den gränsen. Detta är dels rasbundet och dels individbundet.
Alla lamm blir alltså feta om deras näringsintag är fortsatt lika stort, fast de har passerat sin ultimata vikt.
Men som sagt, dina lamm var inte feta!
2+ innebär faktiskt att det lammet hade kunnat växa lite till innan det var slaktmoget...
R är en bra klassning, så det är inget att klaga på.
-
Vi skickar ca 35 lamm per år till scan och får nästan alltid 2+- 3.
Tycker det är helt ok.
R är ju en väldigt bra klassning!
-
Säger som de andra, 3 är inte ett fett lamm, du måste upp i 3+ innan du får avdrag för fett på priset (fast då är det rejält istället - 4 kr kilot...)
-
Okej! För slaktaren klagade på att de var feta med den klassningen... :-\ ???
Vi tyckte själva att lammen var rätt fina när vi skickade dem, fast den ena (2+ lammet) kunde fått vänta ett par veckor till, dvs samma som ni tycker här. Men ändå fick vi höra åsikten att de var för feta...
-
Han kanske vill pruta? ??? :o
-
Okej! För slaktaren klagade på att de var feta med den klassningen... :-\ ???
Vi tyckte själva att lammen var rätt fina när vi skickade dem, fast den ena (2+ lammet) kunde fått vänta ett par veckor till, dvs samma som ni tycker här. Men ändå fick vi höra åsikten att de var för feta...
Det var en gnällig en! 2+ o 3 är väl helt ok när det gäller lamm! Lite fett ska det väl vara på dem det gör bara köttet saftigare. Ofta är det en fettkappa som man om man så önskar kan ta bort innan man äter.
-
Pratade med slaktaren igen. Han bedömde nog att de var ännu lite fetare än de sedan klassades som av nästa person i kedjan.
Det var så att den här kundkretsen ville ha magrare kött med mer neutral smak, och ev var det så att fetare lamm gav mer karaktäristisk smak. Någon som har en uppfattning/upplevelse om det är så eller inte, ang smaken?
-
Lammfett är ju det godaste som finns! Ah, att få bita i nygrillade revben och känna det goda, aromatiska fettet rinna nerför hakan... mums! Kallt är det inte lika gott.
Dum slaktare, tycker jag. Vad vägde lammen?
-
Pratade med slaktaren igen. Han bedömde nog att de var ännu lite fetare än de sedan klassades som av nästa person i kedjan.
Det var så att den här kundkretsen ville ha magrare kött med mer neutral smak, och ev var det så att fetare lamm gav mer karaktäristisk smak. Någon som har en uppfattning/upplevelse om det är så eller inte, ang smaken?
::) Kundkretsen kanske ska hålla sig till kyckling eller dansk fläskfilé som inte smakar något...?
-
;D ;D ;D Problemet var väl att de ville ha ett "miljövänligt" kött där djuren fått växa upp på ett bar sätt och äta gräs... Men samtidigt var magert och förhållandevis neutralt... Kyckling och dansk gris är ju ganska långt ifrån önskemålen om bra djurhållning osv