Alternativ.nu
Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: Totte skrivet 16 feb-06 kl 19:30
-
Hej!
Jag har 10 Åsbohöns som värper duktigt. Problemet är att när jag kokar äggen släpper inte skalen (dom ligger i kallt vatten efteråt). Dom får fullfoder för höns, hel havre i ströet och matrester som spagetti, kokt potatis, ost,bröd och fri tillgång till snäckskal. Kan någon hjälpa mig. Maria
-
Det här svaret har jag fått när jag undrat varför "hemäggens" skal sitter så hårt: "köpeäggen" är ofta lagrade ett bra tag innan de kommer till affärerna och på färska ägg sitter skalen hårt efter kokning.
Mvh
Charlotte
-
aha!
Jag har funderat över samma sak.
-
Spola dem i kallt vatten istället så lossnar skalen lättare.
-
Ja så är det. Kokta färska ägg är svårskalade! Det har ingenting att göra med vad hönsen får för foder. Du får förvara äggen du ska koka minst en vecka i kylskåp om du ska ha mer lättskalade ägg. Färska och goda är ju äggen ändå när man har egna höns som man vet har det bra på alla sätt och vis. De äggen är dubbelt så goda, smakar bra både i munnen och själen!
-
Jag tycker skalen brukar släppa någorlunda bra men jag har märkt att de måste ligga ganska länge i kallvatten.
-
En äggbräda där man flyttar äggen åt sidan allteftersom det kommer nya och alltid tar dom äldsta är en god idé.
Men.....är det fler än jag som märkt att grönvärpare har mkt. tjockare skal och segare hinna än andras ägg?
-
Ja, min far påpekade för mig efter att han fått ägg från mina grönvärpare (isbar) att han tyckte att de skalen var tjockare, själv hade jag inte tänkt på det.
M.v.h.
-
Färska ägg (upp till ca 10 dagar) som man dagligen plockar in från sina egna djur, släpper inte skalen så lätt.
Där märker man en tydlig skillnad mellan ägg man köper som "färska" i affären. Där trillar de av vid kokning, nästan, vilket betyder att äggen oftast är ett par, tre veckor gamla redan när de kommer till butiken.
Tjockskaliga ägg finns hos flera sorters fjäderfän, så där är nog svårt att dra en gräns. Får hönsen den föda och den näring de behöver och snäckskal därtill så brukar det bli hårda, normala ägg. (Så hårda skal, att de inte ens går sönder när de trillar ned på "skitbrädan", om de nu råkar värpa på natten.)
Ät ägg från lyckliga glada höns :-*
-
Ett litet tips: Istället för att skala ägget när det ska ätas, kapa ägget med kniv, så slipper man svinnet av det goda....så äter många äldre sina ägg, och det beror väl på att de har ätit många färska ägg i sina dar!
-
Amanda, jorå dom vanliga äggen är bra hårda med. Men grönisarna behöver man fan nästan verktyg till ;D
-
sätt lite salt i vattnet som ni kokar äggen i då lossnar skalen lättare. Lycka till! :)
-
Precis som beskrivits av andra så har det med färskheten att göra. Vill man ha "snygga" skalade ägg så hjälper det att låta äggen bli minst en vecka gammla innan kokningen.
Ett enkelt sätt att kolla är att lägga ägget i kallt vatten.
Ett jättefärkt ägg sjunker medans ett något äldre (t.ex butiksfärskt) flyter. Detta beror på att ett färskt ägg har betydligt mindre luft under skalet. Allteftersom ägget åldras ökar luftblåsans storlek.
-
Fast om det där med att de flyter gäller betydligt äldre ägg. Vi testade en gång ägg som vi inte riktigt visste om de var ok att äta eller inte. De var mer än fyra veckor och sjönk fortfarande, så vi åt dem. Så för att flyta måste de nog vara rejält gamla.
Annars stämmer det att om äggen är för färska så får man problem med att skala dem, men efter några dagar brukar det gå lättare.
-
Fast om det där med att de flyter gäller betydligt äldre ägg. Vi testade en gång ägg som vi inte riktigt visste om de var ok att äta eller inte. De var mer än fyra veckor och sjönk fortfarande, så vi åt dem. Så för att flyta måste de nog vara rejält gamla.
Annars stämmer det att om äggen är för färska så får man problem med att skala dem, men efter några dagar brukar det gå lättare.
Ja det säger ju en del om butiksäggens färskhet ;).
Och visst, ibland måste äggen vara "rejält" gamla för att flyta. Det beror på temperatur och luftfuktighet på platsen de åldras på.