Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Spigg skrivet 17 sep-09 kl 17:30
-
Hade idag turen att kunna plocka 3 kg slånbär
Undrar om någon har ett annorlunda och bättre recept än det jag kort beskriver här.
Frostnupna bär = ett varv i frysen. Hett vatten hälls på och får stå ett dygn. Upprepas 3 ggr.
Därefter vanlig silning och saftkokning.
Jättesnällt om någon svarar.
-
Någonstans läste jag om någon som inte orkade med det där omständliga utan gjorde som med vanlig saft och var nöjd med resultatet. Vill inte direkt påstå att jag är bra på slånbär. Vinet blev bra, men allt annat blev totalt onjutbart.
-
Tack för att Du svarade. Jag blev tvungen att göra som förr. In i frysen så länge och så följer jag mitt gamla recept. Det tycks inte vara någon mer här som har några tipps om detta.
-
Mamma gjorde slånbärssaft som du beskrev men hade med socker i sista uppkoket. Tänk på till nästa år att bären ska ha frost på busken, samma som rönnbär, då blir det allra godast.
-
Tack för rådet. Det ska jag tänka på nästa år. Årets saft blev bra men varför kan det inte bli bättre? Hoppas på ett nytt fint bärår.
-
Slånbärssaft
6 liter (3 kg) frostbitna slånbär.
Koka 3 liter vatten och häll över bären.
Täck och låt stå till nästa dag. Sila ifrån, mät upp den sura saften och ta till varje liter avrunnen saft 500-800 g strösocker.
Det här receptet skall jag pröva i år om jag nu får ihop bären ::)
-
Tack för detta recept. Lite enklare än mitt gamla där man skulle koka om vattnet flera gånger.
Det finns ännu lite bär på mitt ställe och nu är de nog frostnupna också. Annars provar vi nästa år, eller hur?
-
Mamma gjorde slånbärslikör när vi var små. Har inte hennes recept men andra här. Slånbärssaft, likör, sirap och slånbärsgin ;D
http://www.receptbankenskokbok.se/viewtopic.php?t=1217
Lycka till!
-
Slånbärssaft
6 liter (3 kg) frostbitna slånbär.
Koka 3 liter vatten och häll över bären.
Täck och låt stå till nästa dag. Sila ifrån, mät upp den sura saften och ta till varje liter avrunnen saft 500-800 g strösocker.
Det här receptet skall jag pröva i år om jag nu får ihop bären ::)
Upprepa helst skållningen 3-4 gånger...man får ut MYCKET mer smak och färg!
-
Bar just ner flaskorna med slånbärssaft som jag gjort efter det här receptet (http://gullringe.se/Hemkonservering/Hemkonservering%20(1942)/Kons1942063.jpg.shtml). Saften är jättegod! Skållade bären varje dag i fem dagar. Efter första skållningen var saften bara som rött vatten, så man måste nog göra det flera gånger för att få ut all smak.
Enligt boken blir saften besk om man kokar bären. Har inte provat.
-
Ulric.
Så många gånger har jag aldrig provat att skålla bären. 3 ggr gjorde jag det i år. Blir de inte mer upplösta och svårare att sila till klar saft? Bärkvalitén var bra i år men hade önskat större skörd.
-
Ulric.
Så många gånger har jag aldrig provat att skålla bären. 3 ggr gjorde jag det i år. Blir de inte mer upplösta och svårare att sila till klar saft? Bärkvalitén var bra i år men hade önskat större skörd.
Det var inga problem med silningen.
Slån har vi hur mycket som helst här, det växer bokstavligen som ogräs. Detta var första gången jag gjorde saft på bären. Det kommer att bli tradition, kan jag lova.
-
jahapps,dagens skörd 13 liter slån, nu ska här göras saft, tjolahoppsansa........