Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Dolvis skrivet 13 sep-09 kl 21:21

Titel: VAd göra med bondbönor och går de att frysa?
Skrivet av: Dolvis skrivet 13 sep-09 kl 21:21
Jag och dottern skördade bondbönor idag och skalade och skalade och kokade och skalade igen. Rätt många åt vi upp direkt, men nu finns ändå ett par liter över. Funkar de att frysa och ta upp för att blanda i grytor, sallader etc? Om inte, vad gör man med dem för att de ska bevaras? (orkar inte konservera)
Titel: SV: VAd göra med bondbönor och går de att frysa?
Skrivet av: Mushi skrivet 13 sep-09 kl 21:32
Ja, bondbönor är jättebra till styckfrysning. Sprid ut dem på en bricka och när de är frysta packa i burk. Sen tar man en näve i soppa, gryta, risotto, pastasås etc.
Titel: SV: VAd göra med bondbönor och går de att frysa?
Skrivet av: Dolvis skrivet 13 sep-09 kl 21:35
Tack, precis vad jag ville höra! :D
Titel: SV: VAd göra med bondbönor och går de att frysa?
Skrivet av: kattfot skrivet 14 sep-09 kl 10:41
Man kan även torka bondbönor på ett galler eller liknande.
När de ska ätas lägger man dem bara i blöt över en natt och sedan tillagar man dem som vanligt.
Jag brukar inte dela på bönorna när jag ska torka dem utan bara lägga ut dem som de är på gallret.

Ett annat användningsområde för bondbönor är att mala eller hacka dem till ett mjöl som man sedan torkar. Mjölet kan användas för att reda saker, typ som potatismjöl, och för att få bröd stadigare och proteinrikare. Jag har inte gjort mjöl själv på dem, men fått hemgjort mjöl som jag använt.
Titel: SV: VAd göra med bondbönor och går de att frysa?
Skrivet av: Dolvis skrivet 14 sep-09 kl 10:53
Mina ligger i frysen nu, men fler tips mottages gärna ändå! När du torkar bönorna kattfot, skalar du ändå av båda skalen? Eller torkar du dem direkt från att du tagit ur dem ur ytterskalet?
Titel: SV: VAd göra med bondbönor och går de att frysa?
Skrivet av: kattfot skrivet 14 sep-09 kl 10:57
Jag skalar bönorna, alltså tar både ut dem ur skidan och pillar bort inneskalet.
Jag har dock köpt torkade bondbönor som hade inneskalet kvar.
Jag funderar på om man kanske ska klyva bönorna om man inte tar bort inneskalet så att de inte ruttnar? Någon annan som har erfarenhet av detta?
Det finns inget tråkigare än när man bemödar sig och torkar grönsaker och de sedan ruttnar!
Titel: SV: VAd göra med bondbönor och går de att frysa?
Skrivet av: karsan skrivet 16 sep-09 kl 03:48
Varför pilla bort innerskalet? Det går ju utmärkt att äta fastän det är lite tuggigt.

Jag använder nästan alla mina bondböner torkade, under vintern, i grytor och dylikt, särskilt i veggiemat. Enligt Lena Isrealssons bok innehåller de mycket protein. Som köttersättning är det ju bara bra att det är lite tuggigt.

Jag skördar inte förrän baljan vissnar, alltså blir läderartad och brun eller svart, vanligen blir det inte alla på en gång. Efter skörd tar jag genast bönorna ur baljan och lägger dem luftigt i ett soligt fönster någon vecka till de känns helt torra och hårda. Ingen skalning här inte! Sedan åker de in i en papperspåse eller pappförpackning som t ex haft potatismjöl, och vinterförvaras i ett vanligt köksskåp.  (De finaste tar jag förstås undan till utsäde) Har aldrig varit med om att de ruttnar eller så. Jättebra med en skörd som varken behöver frysas eller konserveras.

Jag brukar blötlägga på morgonen till en gryta som lagas mot kvällen. Man kan också koka dem för sig och hacka/mosa och ha i rödbetsbiffar eller liknande.