Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: GrävlingsJanne skrivet 13 sep-09 kl 20:36
-
Jag slaktade 6 ungdjur idag och alla var drabbade av det i olika stor omfattning. Ska jag behandla alla kaniner jag har kvar inklusive ungar? Vad ska jag behandla med? Vad ska jag sanera buren med innan jag kan släppa in nya där? Ska jag sanera alla andra burar med?
Dom 6 jag slaktade hade gått i en egen bur sen 8veckor tillbaka, Har inte haft kontakt med dom övriga under den tiden.
Är det troligt att resterande kaniner också är drabbade?
Det blev mycket frågor, hoppas att någon tar sig tid att svara.
-
Finns i tidigare trådar men här kommer ett svar:
Gallgångscoccidios är ganska vanligt den här årstiden på slaktdjur. Väder och fukt gynnar detta.
Du behöver inte ha det hos de övriga djuren eftersom de här gått enskilt. Men eftersom du trots allt har det i din besättning rekommenderar jag dig att behandla med sulfa. Receptbelagt :(
Heter ESS-BE-TRE.
2 gram per liter vatten i 5 dagar. Uppehåll i 5 dagar. 2 gram per liter vatten i 5 dagar. 10 dagars slaktkarens.
Ja, jag vet att de flesta veterinärer säger 60 dagars slaktkarens och att det står så i föreskrifterna! det beror på att medlet inte är klassat för kanin i Sverige ännu. De regler jag hänvisar till gäller EU.
OBS! Blandningen får inte vara äldre än 24 timmar!!
Lycka till
Gösta
-
Hur ser man att det är gallgångscocc.?
Bilder?
-
Ett stort tack för svaret Gösta. Jag har varit i kontakt med en vetrinär idag som lovade att ordna det. Ska få hämta ut det imorgon.
-
Jag har tyvär inga bilder. Men det ser ut som något som liknar risgryn i levern. Enligt vad jag har läst så kan dom bli stora som hasselnötter. Finns säkert någon som kan förklara det bättre än mig.
-
Här är en bild på en frisk och fin lever (ser lite ljus ut, men det är för att jag var tvungen att ljusa upp bilden).
Och så sedan en bild på två levrar som är fruktansvärt coccidios-angripna. Dom var GIGANTISKA! :o
Normalt så ser man det bara på små risgryns-liknande benvita saker inbäddade i levern. (Man ser dom på ytan, så man behöver inte dissikera levern för att se det.)
/Sara
-
Som på din nedre bild såg 4 av dom 6 levrarna ut igår.
-
Jättefin information!
-
Som på din nedre bild såg 4 av dom 6 levrarna ut igår.
Lika illa åtgågna som dom?? "Normal" coccidios är inte på långa vägar så illa som dom där. Till och med Gösta reagerade. Kaninerna var magra och rätt klena. Inge kul alls...
/Sara
-
Tack för bilderna! :D
Jag har slaktat och hobbyobducerat i många, många år men aldrig haft någon att bolla tolkningar med angående vad man hittar.
Har sett en del märkliga saker som jag inte har en aning om vad det är, bara att det inte är normalt.
-
Lika illa åtgågna som dom?? "Normal" coccidios är inte på långa vägar så illa som dom där. Till och med Gösta reagerade. Kaninerna var magra och rätt klena. Inge kul alls...
/Sara
Ja tyvär var dom nog lika angripna. Kraftigt förstorade var dom och kaninerna var mycket magrare än normalt. Men dom var lika pigga som vanligt. Det var det jag tyckte var konstigt.
Sen dom sista två var det bara små angrepp på.
Men idag har jag fått hem essbetre så jag hoppas att det ska gå bra med resten av djuren.
-
Oj oj... Ja, det kan verkligen behövas i så fall... Huga... :-\
/Sara
-
Men jag fick bra svar på min fråga och har hittat en hel del nyttigt i tidigare trådar så jag hoppas och tror på det bästa.
-
Köttet från kropparna är det bara att bränna upp det?? Om man drabbas av något sådant?
-
Jag har blivit lärd att gallgångscoccidios inte påverkar köttet, utan bara levern. Du behöver inte bränna köttet.
-
Nej, köttet är det inget fel på, utom att det kan vara väldigt lite kött på en hårt drabbad kanin.
/Sara