Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Ekonomitrollet skrivet 12 sep-09 kl 22:00

Titel: Ny här, och en fråga om råkostcentrifug och tork
Skrivet av: Ekonomitrollet skrivet 12 sep-09 kl 22:00
Hej  :D

Snubblade in på detta forumet och blev så himla glad. Jag är väldigt intresserad av att försöka leva äta så naturligt som möjligt. Och vill ta tillvara så mycket jag bara kan av närproducerad frukt och annat. Och baka surdegsbröd, och odla mina grönsaker osv....

Just nu har jag stor tillgång på äpple, vilket de flesta säkert har.  Jag har insett att jag behöver en ny kraftfullare råkostcentrifug. Har en som rymmer ca 1 dl "slagg" och är värdelöst jobbig att rengöra. Därför använder jag den inte alls. Jag vill ha något kraftfullt som är LÖNT att köra igång. Och så vill jag ha en sorts tork till frukt och bär. Elektrisk eller inte, spelar ingen större roll. Jag vill bara veta hur jag ska tänka. Om någon skulle vilja hjälpa mej med detta skulle jag bli så glad.  ;D

Tack tack
/Britt
Titel: SV: Ny här, och en fråga om råkostcentrifug och tork
Skrivet av: torbjorn skrivet 12 sep-09 kl 22:17
För att få ut saften ur större mängder äpplen har det förekommit att man har byggt om (och framför allt rengjort) en gammal tvättcentrifug.
En fungerande lösning, men som inte uppfyller några som helst maskinsäkerhetskrav - det vill till att man håller barn och mindre vetande personer borta - är följande:

Välj helst en centrifug som saknar avloppspump.
Börja med att plocka isär centrifugen och göra rent grundligt utanpå trumman, i yttermanteln och i rännan som ska leda bort vatten. Se till att det inte finns någon lös färg, tätningsmassa, rost eller liknande som kan förorena saften.
Ta bort locket från centrifugen och sätt alla säkerhetsbrytare, broms etc ur funktion.
Ta isär den och gör rent ordentligt utanpå trumman, i "yttermanteln", i rännan för att leda bort vatten osv.
Gör en säck av lämpligt tyg och lägg i trumman, se till att den inte blockerar något av öppningen upptill.
Rigga upp en lämplig kvarn (t ex handvevad köttkvarn) på en planka tvärs över centrifugen.
Sedan är det bara att köra igång centrifugen, skära sönder äpplena i bitar som går ner i kvarnen, och mala direkt ner i trumman.
Se till att alltsammans står stadigt så att det inte finns risk att centrifugen välter om det skulle bli obalans - det kan leda till komiska effekter. En bekant fick bl a gaveln på sitt hus och grannens bil sprutlackerade med äppelmos på det sättet :)