Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: linda86 skrivet 12 sep-09 kl 10:38
-
Jag ska köpa ett halvt lamm av en kompis till mig. Kommer att hämta köttet dagen efter lammet slaktats.
Min fråga är nu, kan jag stycka och sen frysa direkt?
Har läst/hört att köttet ska hängas? Blir det seg elller på annat sätt förstört om jag fryser köttet direkt?
Alla tips och råd tas tacksamt emot!
-
Det kan nog funka att stycka och frysa dagen efter slakt, men det är bättre att vänta några dar. Din kompis bör alltså ha utrymme för slaktkroppen att hänga i 10-12 grader. Flugfritt förstås.
När ni sen styckar - börjar man med ett halvt lamm har ju styckningen påbörjats - är det bra att vara snabb och hålla kylkedja. Men är det hösttemperaturer och inga flugor brukar det gå bra även om man jobbar i sval rumstemp, bara inte köttet blir liggande alltför länge. Köttfärsen ska frysas direkt om man inte tänker laga till den.