Alternativ.nu

Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: lenane skrivet 07 sep-09 kl 20:41

Titel: Lergryta
Skrivet av: lenane skrivet 07 sep-09 kl 20:41
Jag har en lergryta med lock som jag aldrig använt. Är det något speciellt man ska tänka på innan man använder den? Ska man bara använda den i ugnen? Gradtal? Smör i pannan?
Någon som använder en lergryta idag?m Jag fick nog min för femton år sedan, men som sagt har aldrig använt den. Dags att börja nu.
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: mistel skrivet 07 sep-09 kl 20:47
Den ska ligga i blöt i kallt vatten runt 1 timme innan man ska använda den. Grytan ska sättas in i kall ugn. Jag brukar bara slänga ner kyckling rotsaker och lite kryddor och ställa i ugnen. Inget smör och ingen olja brukar behövas, fettet som rinner från kycklingen räcker. Jag brukar ha ugnen på runt 200-225 grader, och jag tar ut grytan och kollar om allt är klart så jag har tyvärr inga tidsangivelser + det skiljer ju i tid ifall man styckar kycklingen eller om den är hel.
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: Altair skrivet 11 sep-09 kl 20:43
Kyckling i lergryta kan bli fantastiskt gott!
Det här är ett recept jag kan rekommendera!  :)

Lergrytan läggs i blöt
En tinad el färsk kykling sköljs ur och saltas och peppras innuti
En citron skalas och lindas med ett par dillkvistar och stoppas in i kycklingen
Salta och peppra (måttligt) hela kycklingen utanpå
Lägg ngra soltorkade tomater (torra) under fågeln
Krydda runt om med  "röd" grillkrydda , curry och paprika
Skär 2-4st vitlökar i skivor och garnera pippin
Lägg dom resterande dillkvistarna ovanpå fågeln
För x-tra mycket sky , häll i 1-2dl vatten i grytan
Lägg på locket och ställ nederst i in ugnen (viktigt att den är kall, annars spricker grytan)
Vrid temperaturen till 225*c  och sätt på          -Det tar ca 1,5tim
Efter ca 1tim , ta av locket och ös kycklingen
Upprepa var 10:onde minut
Klart , serveras lämpligen till kokt ris
 
(Lergryte-kyckling går att göra i micron och tar ca 20min , men för att få all smak bör den då ätas dagen efter eller ett par timmar senare under dagen )
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: Huggare skrivet 19 okt-09 kl 20:54
det ända du behöver är kött grönsaker lite kryddor, vad du nu är sugen på. ner med de och lite vatten bara sen sköter det sig själv. men man måste ALLTID blöta grytan före ca. en kvart (halvtimme-timme första gången grytan skall användas) Har just ätit lammsadel.
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: Huggare skrivet 19 okt-09 kl 21:02
Glömde, maten sköter sig helt själv så håll inte på att plocka i och ur och greja. Utan ca.200grader 1,5-2 timmar i ugnen och sista halvtimmen kan du stänga av ugnen.  :D
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: Anette skrivet 19 okt-09 kl 21:31
Förvara den luftigt och inte som jag gjorde, i en plastpåse i skafferiet. När jag skulle använda den var den helt genommöglig och jag fick kasta den :-\. Jag vill ha en ny men har inte råd. Det blir underbara goda, saftiga middagar.

Mvh Anette
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: Attes matte skrivet 21 okt-09 kl 01:35
Jag har lärt mig att grytan helst ska ligga i blöt över natten innan man ska använda den. Just för att minimera risken för sprickor.
Och jag håller med övriga, lergrytan är helt underbar att laga mat i!  :D Jag ska prova att göra kanin i den sen när jag väl kommit in i nya huset och fått ordning på alla husgeråd...   ::)

/Sara
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: Nettus skrivet 24 okt-09 kl 12:57
En del lergrytor är ju glaserade invändigt. Vad innebär det för skillnad i praktiken?
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: Altair skrivet 05 nov-09 kl 12:53
Jag har just flyttat och i den nya lgh finns det gasspis. Hur fungerar det då med grytan. Den skall ju som bekant ställas in i kall ugn. Gasugnen blir varm mycket snabbare än en "vanlig"... Spelar det någon roll eller är det bara att göra som vanligt?




En del lergrytor är ju glaserade invändigt. Vad innebär det för skillnad i praktiken?

En släkting till mig har fler grytor, han använder en till kyckling och en till nöt osv... Tror att de kan ta lite smak av det man tillagar i den.. En glaserad borde inte ta smak på det sättet. Kan det vara så tror du? Tror inte det blir ngn skillnad.. Ser lite lyxigare ut bara :)
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: kanka skrivet 05 nov-09 kl 16:54
Vi använder väldigt ofta lergrytan. En av våra är så använd att det räcker med att spola av den i kallt  vatten innan användning.
Den går givetvis att använda till "fint" kött också, men jag vill slå ett slag för lite mer tunglagat, typ hals.
Jag låter ugnen vara på ca125 grader och stå så i några timmar, köttet faller formligen isär, helt suveränt och det behöver ju inte passas heller.
Revben som tillagas på det här sättet blir bara underbara.

Hälsningar från torpet
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: Therese K skrivet 05 nov-09 kl 22:27
Hej,

Kan en lergryta bli för gammal? (Jag har en som jag hittade i en gammal lägenhet jag flyttade in i för 10 år sedan.. vet ej hur gammal lergrytan var då...) Har tyvärr inte använt den så flitigt :-\ Men visst blir det gott :D Jag har även bakat bröd i den :) blev jätte gott! 
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: knöcklan skrivet 07 nov-09 kl 10:35
Förvara den luftigt och inte som jag gjorde, i en plastpåse i skafferiet. När jag skulle använda den var den helt genommöglig och jag fick kasta den :-\. Jag vill ha en ny men har inte råd. Det blir underbara goda, saftiga middagar.

Mvh Anette

Rengöringen har jag också misslyckats med och fick mögel undergrytan. Gemensam nämnare med Anettes är att den stod ganska kallt.  Fick hälla kokhett vatten i den åtskilliga gånger innan ok.  Man vill ju inte använda diskmedel då det antagligen går in i lergrytan.  Hur gör ni?
Eftersom maten blir så god i grytan och med mögelerfarenheten har jag nu köpt ungseldfasta glasformar med lock ser fördelar.
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: Nettus skrivet 07 nov-09 kl 11:48
En släkting till mig har fler grytor, han använder en till kyckling och en till nöt osv... Tror att de kan ta lite smak av det man tillagar i den.. En glaserad borde inte ta smak på det sättet. Kan det vara så tror du? Tror inte det blir ngn skillnad.. Ser lite lyxigare ut bara :)
Så kan det nog vara.
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: solkatten skrivet 15 nov-09 kl 09:31
Jag gjorde kålpudding i min lergryta för ett par veckor sedan.
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: lumpus skrivet 15 nov-09 kl 09:35
Förvara den luftigt och inte som jag gjorde, i en plastpåse i skafferiet. När jag skulle använda den var den helt genommöglig och jag fick kasta den :-\. Jag vill ha en ny men har inte råd. Det blir underbara goda, saftiga middagar.

Mvh Anette


samma tabbe här tyvär,,fullt med mögel i den,men har skurat å grejjat som bara den,,verkar som den är ren nu,,så ställ era lergrytor luftigt,
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: Matglada Tänkaren skrivet 05 jan-10 kl 02:43
Kul tråd! Lagade lamm igår det var flera år sedan.
Jag tror att man rengör genom att hälla vatten i grytan och in i kall ugn.
Värm till maxtemp och låt stå, skura ur efteråt.

Verkar som en comback för lergrytan nu?
Nu minns jag!
Det var ju rågsurdegsbröd som blev så oslagbart. Bakade i 125 grader länge länge. Vira in i handduk och eftergrädda över natten.
Det måste jag ta upp igen....
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: Matglada Tänkaren skrivet 05 jan-10 kl 02:47
Förvara den luftigt och inte som jag gjorde, i en plastpåse i skafferiet. När jag skulle använda den var den helt genommöglig och jag fick kasta den :-\ . Jag vill ha en ny men har inte råd. Det blir underbara goda, saftiga middagar.

Mvh Anette

..om man har en keramiker i närheten kan de bränna ur allt organiskt, mögel och damm vid 600 grader.. enligt hörsägen
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: Matglada Tänkaren skrivet 07 jan-10 kl 01:58
Här är svar till er som mailat och vill ha recept, (ligger jag i fel tråd nu???)

Man kan ta vilket surdegsrecept som helst. Det är gräddningen som är tricket!
AnneLies Shcönek bok Dagligt bröd ger tre varianter i lergryta som ställs in kall i ugnen:

1 1/2 tim vid 200 grader, ta ut ut ugnen.
1 1/2 tim vid 175 grader, stäng av och låt stå kvar 2-3 tim i ugnen.
3 tim vid 150 grader, stäng av och låt stå kvar 2-3 tim i ugnen.

Efter det tar man ut bröden och virar in dem i handdukkar, sedan en filt och eftergräddar över natten.
OBS viktigt annars blir det inte rätt smak!

Jaghar provat alla tre och ju längre tid desto sötare bröd (stärkelsenbryts ned och omvandlas till socker tror jag). Det blir en mycketspeciell smak som jag älskar.

Om du saknar recept finns fler flera här på alternativ annars här:
http://paindemartin.blogspot.com/2009/05/en-bra-borjan.html (http://paindemartin.blogspot.com/2009/05/en-bra-borjan.html)
http://www.saltakvarn.se/recept/receptblad/Erikssurdegsbrod.htm (http://www.saltakvarn.se/recept/receptblad/Erikssurdegsbrod.htm)
http://receptfavoriter.se/recept/surdegsbroed-och-surdeg.html (http://receptfavoriter.se/recept/surdegsbroed-och-surdeg.html)
Hitills har jag använt honungsjäsmedel men ska nog prova med levaindeg i lergryta.

Lycka till!
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: ieenilorac skrivet 07 jan-10 kl 16:09
AnneLies Schöneks böcker är verkligen intressanta, rekommenderas. Och lergrytan används periodvis jätteofta här, fantastiskt bra till långkok.
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: lenane skrivet 16 feb-10 kl 22:45
Tack till alla som svarade på min förfrågan om lergrytan. Nu använder jag den ofta. Så lätt det är att laga god mat i den och så bekvämt det är. Synd att den fick stå oanvänd i flera år......
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: Nettus skrivet 23 feb-10 kl 15:55
Igår köpte jag en lergryta, en schlemmertopf på second hand. Vet någon vad som skiljer schlemmertopf från römertopf? Har googlat men ändå inte fått kläm på det...  :-\
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: Eulalia II skrivet 23 feb-10 kl 16:04
Namnet och priset, och bilderna på locket, kanske?  :-)
Jag har en av varje, och märker ingen större skillnad i kvalite.

Jag köpte också en schlemmertopf på loppis igår, till min mamma!  :D
Titel: SV: Lergryta
Skrivet av: Eulalia II skrivet 23 feb-10 kl 16:11
Enligt denna gamla tråd så är skillnaden att den ena är glaserad men inte den andra.
Men såvitt jag kan minnas är ingen av mina glaserad. Iallafall inte blankglaserad.

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=10935.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=10935.0)