Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Lars Pers Maria skrivet 07 sep-09 kl 13:41

Titel: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Lars Pers Maria skrivet 07 sep-09 kl 13:41
Ni som gör ost på opastöriserad mjölk, vad ska man tänka extra på då, och när i tillverkningen?
Använder ni pH-mätare eller lackmuspapper eller inget alls?
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Mushi skrivet 07 sep-09 kl 14:57
Det är väl främst hygien vid mjölkning och hantering av mjölken som man ska vara noga med. Man låter bli att pastörisera för att man vill behålla de nyttiga bacillerna och inte döda mjölken, men man måste se till att inte få med några e-coli eller annat bus. Pastörisering eller inte påverkar inte pH såvitt jag vet.
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Lars Pers Maria skrivet 07 sep-09 kl 23:06
Nähä, där ser man. Alltid nå'nting nytt!
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Mushi skrivet 08 sep-09 kl 13:38
Vid närmare eftertanke kanske det är skillnad på hur man syrar opastöriserad och pastöriserad mjölk. Hoppas att någon annan kan uttala sig om det för jag har aldrig ystat av pastöriserad mjölk.

Jag har heller inte kommit så långt att jag har börjat mäta pH-värde utan följer syrnings-anvisningarna tidsmässigt så gott jag kan eller på känn. Ofta får mjölken stå för länge för att det kommer saker emellan, men det verkar inte ha gjort någon större skillnad hittills. Syrar gör mjölken alltid i alla fall, och alltför översyrad verkar den inte ha blivit hittills.
Titel: SV: Opastöriserad mjölk
Skrivet av: Gruff skrivet 10 sep-09 kl 04:00
Nja, asså.....om man nu väljer att mäta PH, så är det för för att ta reda på om syrningen börjat som det ska.