Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: dragontamer skrivet 03 sep-09 kl 13:20
-
Jag fick ett gäng äpplen, en hel pappkasse faktiskt. Det var inte så goda äpplen att bara äta. Men jag gjorde lite äppelmos av några. min första omgång! blev bra.
Men
De dåliga .. eller.. mindre fina.. äpplena ville jag inte slänga. Visste att man gärna kan göra vin och dylikt på lite halvdana äpplen. Hade inte tillgång till en massa jäshinkar o vad det nu heter så jag ville prova något enkelt.
Så.. jag har just nu fixat enligt detta recept:
Ingredienser:
10 liter vatten
5 kg äpplen (Mängden kan varieras efter syrligheten på äpplena)
2 kg honung
Tvätta och klyfta äpplena och lägg dom i hinken.
Fyll på med 10 liter vatten och lägg i 500 gram honung.
Jäsningen kommer igång av sig själv efter 2-3 dagar så ingen jäst behövs.
Låt det stå och jäsa i en vecka, tag sedan bort äpplena och lägg i resten av honungen.
Låt jäsa ut, klarna svalt nån vecka och tappa på flaska.
Jag hoppas på ett intressant och gott resultat.
Är det någon som provat detta förut?
Några tips inför slutjäsning?
Kan man ha nån kanel eller så i för extra smak tro?
-
Om inte annat intressant resultat iallafall. Kommer nog inte bli så välsmakande om du låter det vildjäsa tror jag. 2kg honung låter dyrt till vin, om man nu inte har egen tillverkning. Vanligt socker gör jobbet lika bra och är mycket billigare. Det ska ju bara vara mat åt svampen ändå, men honung ger kanske en god smak.
Vill du prova nått "enkelt" och inte använda jäshink med jäsrör får du ett enkelt vin också, nämligen ättika förmodligen ;), eller vinäger. Mitt råd är att köpa en paket vinjäst och lägga över ditt jäskärl med något så att så lite luft som möjligt kan ta sig in. Då ökar chanserna betydligt för att det ska bli något drickbart.
-
Jag har gjort mjöd med äppelmust i och det blir mycket bra.
Man kan använda de flesta frukter och bär ihop med honung. Tycker det tillför både smak, friskhet och syra som behövs. Mjöd på enbart honung blir lätt lite "platt" för att det saknas syra.
Jag har också gjort med slånbär, fantastisk färg och friskhet och citronsaft och som ju passar bra ihop med honung och tillför en frisk syrlighet.
Lycka till!
-
Aha! Tack för tipsen!
Jag har redan täckt över det hela, det kändes liksom naturligt på något sätt.
Det ska onekligen bli spännande o se vad som blir av detta.. men inför nästa experiment ska jag nog införskaffa jäshink o jäst o annat smart. :P Låter som det är bättre att ha sådant än att amatörmässigt jäsa i hink med lock.
-
.....
.... men inför nästa experiment ska jag nog införskaffa jäshink o jäst o annat smart. :P Låter som det är bättre att ha sådant än att amatörmässigt jäsa i hink med lock.
Absolut en bra ide. Kostar inte så mycket och gör processen mycket säkrare och enklare. Om du är på loppis nån gång så passa på att spana efter glasdameajanner/svagdrickaflaskor o.likn på 5, 10 och 25 liter. Perfekt när man ska klarna och lagra vin/mjöd i väntan på upptappning på flaska. Dom är snygga också!!
-
Håller med, dom är väldigt snygga :)
-
Jag har ett par damejeanner som jag inhandlat för länge sedan. De är klart underskattade.
Nu har jag tagit bort äpplena och jag tycker nog inte det smakade så hemskt. Nog att det inte är klart, men det kan nog bli ok det där
;D
-
Jag hade kanske bara nybörjartur, men förra året gjorde jag fläderbloms-"champagne" med spontanjäsning i vanlig hink. Blev väldigt gott! Hade jag faktiskt inte väntat mig...