Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: norris skrivet 01 sep-09 kl 22:24
-
Hur kan jag ta vara på mina chilin, förutom torka? Och hur torkar man dom smartast, ska jag dela eller ha hela?
Frysa? ???
Vad gör ni andra? :)
-
jag lägger mina bara i köket i en skål vänder dom ibland bara.....sen bryter jag lagom bitar när jag behöver och tar vara på fröna;)
-
Du ska göra chilisalt! Mycket användbart och det är lätt att få lagom styrka på maten om man bara smakar av allteftersom... Mixa eller mortla färsk hackad chili med salt, bred ut på plåt eller bricka för torkning, mixa eller mortla igen. Klart!
Hälsar Daniel
-
Jag både torkar och fryser. Den jag lägger i frysen tar jag bort stjälken på + kärnorna. Jag hackar sedan chilin medans den är fryst och slänger ner i grytor och liknande och det funkar utmärkt.
-
Jag fick hemgjord syltad chili i present förra året. Den var god att ha i färskost.
-
Jag brukar snitta upp och kärna ur chilin och sedan packa dem i en glasburk.
Rör ihop
3 dl vatten
2 msk salt
2 msk socker
2 msk ättiksyra
ska täcka chilin.
Håller jättelänge.
Man kan ta upp en bit och hacka för att använda som krydda eller använda lite av lagen som smaksättning i dressing.
Hela anrättningen kan användas som mandomsprov :P
-
Tack snälla för tipsen! :)
Skicka gärna mer om ni har.
Kabo: Visst ska man koka lagen till chilin först?
-
Man behöver inte koka; huvudsaken är att saltet och sockret löst sig ordentligt men det händer rätt ofta att jag använder kokt lag eftersom jag brukar göra i ordning en större sats av lagen. Jag använder samma till snabbgurka.
-
Chillisås!
Cilli, vitlök, lök (och eventuellt paprika och tomat om du vill mildra till skapelsen ngt) finhackas (ta med kärnorna om du inte vill så nya chillis nästa år).
Ta en näve socker och släng i en het stekpanna, woka chillin och löken i sockret så det blir snyggt och caramelliserat, slå på lite vatten (och eventuellt ättika eller vinäger om du vill ha lite syra) i taget tills önskad konsistens och gojsighet infinner sig. Slå på flaska eller burk. Förvara svalt. Håller i evigheter.
Använd som smaksättning, dipsås...
-
Chillisås!
Cilli, vitlök, lök (och eventuellt paprika och tomat om du vill mildra till skapelsen ngt) finhackas (ta med kärnorna om du inte vill så nya chillis nästa år).
Ta en näve socker och släng i en het stekpanna, woka chillin och löken i sockret så det blir snyggt och caramelliserat, slå på lite vatten (och eventuellt ättika eller vinäger om du vill ha lite syra) i taget tills önskad konsistens och gojsighet infinner sig. Slå på flaska eller burk. Förvara svalt. Håller i evigheter.
Använd som smaksättning, dipsås...
Ättika och vinäger är viktigt efterskall börja växa där.som det sänker pH-värdet, och minskar risken för både mögel och farliga bakterier. Om man lägger in något i olja, så bör man använda sig av torra livsmedel, t ex torkad chili, för att minska risken att det skall börja växa där.
-
Ättika och vinäger är viktigt efterskall börja växa där.som det sänker pH-värdet, och minskar risken för både mögel och farliga bakterier. Om man lägger in något i olja, så bör man använda sig av torra livsmedel, t ex torkad chili, för att minska risken att det skall börja växa där.
Het chilli är antiseptisk.
-
Jag har gjort en slags sambal några gånger:
-förvälld chili
-lite socker
-lite vitlök
-vinäger
-lite salt
Mixa, lägg på burk och toppa med olja.
Annars funkar det bra att finhacka och lägga i olja så får man chiliolja, kan användas ungefär som tabasco.