Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Gruff skrivet 06 feb-06 kl 13:23

Titel: Äggost
Skrivet av: Gruff skrivet 06 feb-06 kl 13:23
Är det någon som vet hur man gör äggost?
Titel: Re:Äggost
Skrivet av: Asolo skrivet 15 feb-06 kl 11:31
Finns i många varianter.. här är en:

Ingridienser:
3 liter mjölk (röd)
6 ägg
1-3 dl socker (här är det mycket delade åsikter)
3 dl gräddfil  

Grejor som behövs:
Stor kastrull
Tunn gasväv (en bit av en gammal gardin går bra)
Hålslev
Äggosteform
En stor och en liten bunke.  


Gör så här:
1: Häll den kalla mjölken i en kastrull.
2: Vispa ihop ägg och gräddfil i den lilla bunken.
3: Häll blandningen i den kalla mjölken.
4: Värm sakta och under omrörning i botten till sjudning
5: Låt sjudningen pågå tills mjölken ystat sig (blivit grynig). Den får inte koka, då blir äggosten hård.
6: När osten flutit upp - lyft av kastrullen och låt den stå några minuter, så osten lugnar sig.
7: Fukta gasväven och täck äggosteformen invändigt med den.
8: Ställ äggosteformen över den stora bunken, det blir mycket vassla som rinner bort.
9: Fånga upp osten med hålsleven, lägg massan i formen. Fyll den i 4-5 skikt och strö socker mellan de olika lagren samt på ovansidan.
10: Vik över de flikar av gasväven som hänger utanför formen så att osten blir täckt på ovansidan.
11: Låt äggosten kallna i formen. Stjälp upp äggosten strax innan den skall ätas. Vissa garnerar med kanel i rutmönster på ovansidan, andra äter den med sylt eller naturell. Vasslan kan användas till bakning.
Titel: Re:Äggost
Skrivet av: Gruff skrivet 20 feb-06 kl 01:05
Va snällt. Tack!
Titel: Re:Äggost
Skrivet av: jotr skrivet 26 feb-06 kl 20:53
här kommer ett annat

samma prylar...

3l rödmjölk
10 ägg
1l fil
socker

gör så här

1 vispa ägg så "tråden" i ägget gårsönder(inge go), men inte för hårt
2 värm mjölk och ägg
3 när varmt ~60-70 kanske, så häller man i fil
4 rör runt hela tiden, tills det skär sig. låt det komma ca 10 stora bubblor
5 ta av grytan, låt stå några minuter
6 lyft ur massan och lägg i form

7.1 sockra mellan lageren om du vill ha efterrätts äggost, servera med björnbärssylt
7.2 inget eller lite socker, funkar fint med "kagebrö" och matjessill
inget socker så funkar den med sill

8 låt den dra helst ett dygn, vasslen bakar du bröd på.