Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Sjukdomar och skador => Ämnet startat av: Barbro skrivet 05 feb-06 kl 13:21
-
Jag har fått reda på, genom obduktion, att jag har Mareksmitta bland mina höns. De flesta av kycklingarna som kläckts i höst har dött, och idag låg en liten höna död, hon var kläckt i våras.De blir inte förlamade, utan bara lite trötta någon dag, sen dör de.
På den som obducerades fanns det infiltration av omogna lymfocyter bl a i hjärtat.
Jag vet att det finns flera varianter av Marek virus, men är det så att en viss sort ger bara förlamning och en annan bara tumörer?
Det känns så trist, man kan inget göra, bara vänta och se om de ska fortsätta och dö . Det känns inte så roligt heller att kläcka fram kycklingar när man vet att de flesta nog stryker med, men det finns väl inget alternativ.
Det lät på Oddvar Fossum som om Mareksmitta var så vanligt hos hobbyhöns att det var bara att ta med i beräkningen.
Hur har ni andra med den saken?
Barbro
-
Jo, det är rätt vanligt. Jag har väl ca 3-4 om året som dör i Marek.
-
Ja, det finns flera varianter och symtom på Marek och någon form finns säkert i de allra flesta hönsbesättningar, precis som Fossum säger. Vanligen får de förlamningssymtom, men det är som sagt inte alltid. Om det inte rör sig om en mycket aggressiv form, så brukar det gå att på några generationer få en bra recistens i flocken genom att helt enkelt ta bort alla som visar symtom och bara avla vidare på de som inte visar sjukdomstecken.
-
Huu! mej veterligt har jag aldrig drabbats.
Är det inte ide att sanera och skaffa nya höns? I varjefall om dödligheten är stor?
-
Dessa uppgifter har jag fått av veterinär på SVA:
Det funkar tyvärr inget bra med sanering av Mareksmittan som är luftburen och sitter kvar i luften och omgivningen under mycket lång tid. Att sanera och ha ett tomt hönshus och hönsgårdar i mer än ett år och sedan riskera att genast få in smittan igen eftersom smittan finns i nästan alla hobbyflockar (observera att de djur man har kan ha smittan utan att visa symptom för de kan vara resistenta MEN de är ändå smittspridare) är ingen ide, utan det bästa är att avla fram djur som klarar smittan.
M.v.h.
-
Är det inte ide att sanera och skaffa nya höns? I varjefall om dödligheten är stor?
Nix! Du kan sanera ihjäl dig men vet ändå inte vad de nya du köper bär på. Smittor finns ju överallt, både synliga och osynliga.
Jag har haft marekutbrott ett par gånger och det blev som alltid ute i naturen = ett naturligt urval genom vilket endast de allra starkaste överlevde och deras gener sedan gick vidare. Det, enligt mitt sätt att se på saken, förde rasen lite framåt och gjorde min besättning starkare.