Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: emmapemma skrivet 18 aug-09 kl 19:46
-
Kan man på något lämpligt vis rosta eller torka hasselnötter? har hör att det är svårt ???
-
Alltså jag har bara brukat plocka dem och låta dem ligga luftigt med skal och allt. Då torkar dom och så är det bara att knäcka dem när man vill. Men det kanske inte var det du menade?
-
Däremot undrar jag om någon kan tala om när man ska plocka hasselnötterna? Ska de lossna lätt från sitt fäste eller ska man plocka hela klasen? Ska de vara ljusgröna eller ska de ha börjat gå lite grann i brunt? Jag kommer inte ihåg hur jag har gjort tidigare år!
-
Ja ha så det är inte svårare än så :) va bra!
Men det är som du säger, när ska dom plockas?
emma
-
Pufffar upp denna tråden...
Undar mer NÄR är hasselnötter är mogna att plockas?
Och hur/var ska man ska torka dom??
-
Ja, det är frågan. Jag äter dem nu, färska och lite syrliga, i sallad eller bara direkt från busken.
Ska man lagra dem, eller vill ha den traditionella smaken, då får man vänta tills de börjar bli lite ljusbruna. Men vänta inte för länge, så har ekorrar och fåglar redan tagit dem. Torkas luftigt tills de är helt bruna och torra, knäck några för att kolla.
-
Här (ungefär odlingszon 2) är hasselnötterna mogna i mitten av september. Då trillar de av busken själva eller jag skakar den lite så att fler faller ned. De som inte hyllet lossnar lätt på, är tomma. Om de inte används direkt brukar jag förvara dem i pannrummet där det är torrt och varmt. Eftersom jag bara har en buske blir det inte så stora mängder så de brukar gå åt ganska fort. Därför är jag ingen expert på hur man långtidsförvarar hasselnötter.