Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Wimsa skrivet 17 aug-09 kl 17:25

Titel: Päron - vad göra med dem?
Skrivet av: Wimsa skrivet 17 aug-09 kl 17:25
Min kompis har ett päronträd i trädgården och det är helt fullt av frukt på det i år. Vi vet inte vad vi ska göra med dem. Hur förvarar man dem bäst, och hur länge kan de hålla sig? Kan man göra päronmos likande äppelmos?
Titel: SV: Päron - vad göra med dem?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 17 aug-09 kl 19:52
Saffranspäron. lingonpäron, marmelad, torka dem.
Titel: SV: Päron - vad göra med dem?
Skrivet av: Wimsa skrivet 18 aug-09 kl 08:00
Vad är "Lingonpäron"? Och vad gör man med torkade päron?
Titel: SV: Päron - vad göra med dem?
Skrivet av: Imina skrivet 18 aug-09 kl 08:52
När jag gör lingonpäron, så skalar jag dem (spara pinnen, den är bra att lyfta dem i) - gör "botten" plan, så att päronen kan stå upp - sen kokar jag dem mjuka i lingonsylt. Släng i några kanelstänger i koket också och kanske lite stjärnanis om du gillar det.

Låt dem svalna i sylten.

Servera med glass eller grädde eller kanelpannacotta.

Och visst kan du göra päronmos! Jag tycker det blir godast att blanda äpple och päron.
Titel: SV: Päron - vad göra med dem?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 18 aug-09 kl 15:40
Vad är "Lingonpäron"? Och vad gör man med torkade päron?

Torkade päron använder man på samma vis som annan torkad frukt.
Man kan äta dem som de är, ha dem i gröt, koka kräm eller soppa på dem (i vilket fall de först ska ligga i blöt),
ha dem i kakor och bröd på samma vis som russin eller torkade aprikoser.

Man kan  koka saft eller göra kompott.
Min farmor brukade färga sockerlagskokta päron med karamellfärg och använda som dekoration på tårtor.

Lingonpäron och saffranspäron görs på liknande sätt och och används på samma sätt.
Man kan även göra ingefärspäron och citronpäron, himla bra sak att ge bort i en fin burk.

Glöm inte att baka goda kakor medan päronsäsongen varar :)!
Titel: SV: Päron - vad göra med dem?
Skrivet av: Nettus skrivet 23 aug-09 kl 14:49
I år har jag tillgång till päron för första gången. Jag har hittat ett recept på päronsirap som jag tänkt testa. Det ska funka bra som sötningsmedel. Jag har redan kokt päron i sockerlag, kanongott med vispad grädde!
Titel: SV: Päron - vad göra med dem?
Skrivet av: Silje A skrivet 27 aug-09 kl 13:37
torkade päron är jätte gott som snaks.... mycket godare än torkade äpplen o sjukt mycket nyttigare än chips... bara skiva o hänga upp på nå mörkt o tort ställe
Titel: SV: Päron - vad göra med dem?
Skrivet av: Wimsa skrivet 31 aug-09 kl 00:15
torkade päron är jätte gott som snaks.... mycket godare än torkade äpplen o sjukt mycket nyttigare än chips... bara skiva o hänga upp på nå mörkt o tort ställe
Behöver jag inte sockra dem eller nåt? Bara skiva och torka? Såg att päronträdet var högre än jag hade föreställt mig när jag tittat på det från fönstret.. vågade inte klättra upp och plocka nu i helgen.. men jag ska nog lyckas hitta nån modig klättrare:-)
Titel: SV: Päron - vad göra med dem?
Skrivet av: Silje A skrivet 02 sep-09 kl 14:30
Behöver jag inte sockra dem eller nåt? Bara skiva och torka? Såg att päronträdet var högre än jag hade föreställt mig när jag tittat på det från fönstret.. vågade inte klättra upp och plocka nu i helgen.. men jag ska nog lyckas hitta nån modig klättrare:-)

nä precis bara skiva tunt o torka inge socker eller nåt jag tycker det är jätte gott :)
Titel: SV: Päron - vad göra med dem?
Skrivet av: tomas-kero skrivet 06 sep-09 kl 09:25
Nettus, vad är päronsirap för något? och hur gör du den? nu  blev jag nyfiken!
Titel: SV: Päron - vad göra med dem?
Skrivet av: teufel skrivet 08 sep-09 kl 18:40
Päronsylt, kan man göra det?

Jag är storkonsument av sylt på gröt och müsli, så jag försöker göra sylt av alla slags bär... :)

/P
Titel: SV: Päron - vad göra med dem?
Skrivet av: EvaE skrivet 08 sep-09 kl 19:03
Päronsylt, kan man göra det?

Jag är storkonsument av sylt på gröt och müsli, så jag försöker göra sylt av alla slags bär... :)

/P


Päronsylt vet jag inte men min kära farmor brukar göra päronmos precis på samma sätt som med äpplen.
Ibland blandar hon päron & äpplen. Det e så vansinngt gott med päronmoset! Jag brukar tigga till mig
ngn burk varje gång vi är där  ;D Det e jättegott på musli, i gröt, eller bara med mjölk i tallrik  :P

//
Eva
Titel: SV: Päron - vad göra med dem?
Skrivet av: Nettus skrivet 14 okt-09 kl 19:25
Nettus, vad är päronsirap för något? och hur gör du den? nu  blev jag nyfiken!

Det är bara att koka mycket päron, skurna i bitar, i lite-lite vatten. Sedan sila av och koka ihop sakta. Jag har testat detta men tyckte det blev skumt... Det smakade bara syrligt...
Titel: SV: Päron - vad göra med dem?
Skrivet av: Matglada Tänkaren skrivet 16 okt-09 kl 03:56
Såg Camilla Plum göra äppelchips. Borde bli ännu bättre på päron.
Hon skivade tunnt som attan på mandolin, tog en skiva med en stor matpincettm och doppade i citronsaft sedan i sockerlag, la på ett bakplåtspapper och sedan tror jag hon torkade i ugn.
http://www.dr.dk/DR2/CamillaPlum/Mad_der_holder/Udsendelser/udsendelser_oversigt.htm
Titel: SV: Päron - vad göra med dem?
Skrivet av: Solanum skrivet 23 okt-09 kl 22:14
Päronsirap? Om jag förstått det helt riktigt (och det har jag nog) så kan man mena flera saker, det söta sliskiga som vi normalt associerar som sirap eller det andra som man av någon märklig anledning kallar  Apfel/Birnen kraut på kontinenten. Och det gör man på följande sätt: Du behöver must gjord på päronen och den skall vara ofiltrerad. Musten kokar du sedan under svag värme i riktigt många timmar till en seg smet och här är det viktigt att va med, den får inte bli för seg! Tar av och tappar på lämpligt kärl. Är syrligt i smaken och supergott.
Titel: SV: Päron - vad göra med dem?
Skrivet av: Nettus skrivet 24 okt-09 kl 11:56
Aha! Då är det alltså Apfel/Birnen kraut jag har gjort! Men enligt mitt recept ska päronsirap vara ett bra sötningsmedel...  ???
Titel: SV: Päron - vad göra med dem?
Skrivet av: esten skrivet 01 jan-10 kl 13:33
Har man mycket av Små päron kan man göra ;
Senaps päron , gott till lamm och annat kött .

4 liter småpäron ca 2 kg (knappt mogna går bra )
ca 1½ liter vatten
ättiksprit
4 msk gult senapsfrö
1 bit färsk pepparrot
ev konserveringsmedel

Skölj päronen noga , sjud i vattnetunder lock 5 - 10 min tills de är halv mjuka
Slå av spadet och mät upp det , blanda 2 delar ättiksprit till 3 delar spad.
Tillsätt sockret och senapsfröna, rör om tills sockret är löst .
Smaka av och tillsätt mer socker om det behövs.
Lägg i päronen och hetta upp sakta, Sjud tills päronen är mjuka men ej mosiga!
Skala och strimla pepparroten .
Packa päronen på burkar , varvat med pepparrot .
Skumma lagen och slå den het över päronen .
Förvaras svalt , är klara efter 3 - 4 veckor .

Obs : Päronen behöver inte skalas !
Skrapa pinnen noga vid sköljningen .
Titel: SV: Päron - vad göra med dem?
Skrivet av: kurt skrivet 09 jan-10 kl 09:32
Perry är motsvarigheten till den cider man gör på äpplen. Perry blir väl så gott som cider.
Titel: SV: Päron - vad göra med dem?
Skrivet av: JennyN skrivet 05 jul-10 kl 09:03
Du kan musta päron. Ta dem till ett musteri för äpplen.

Problemet med päron är att när de ramlar ner är de övermogna och går att spara i typ 5 minuter... Så det blir till att klättra och ta ner dem innan de är helt mogna, eller provklättra och ta ner dem exakt rätt dag  ;)

Ja, som du märker sörjde jag inte så mycket när päronträdet gick hädan - fast blomningen är vacker.  :)