Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Kabo skrivet 17 aug-09 kl 00:11
-
Råkade zappa in på ett matprogram och hittade något intressant.
Tyvärr var jag så trött att jag inte uppmärksammade vad det hette och jag hann inte heller se hela tillverkningen.
Man gjorde en chokladkakssmet med chokladdroppar eller hackad blockchoklad. Sedan blandade man socker och kakaopulver och strösslade över den ogräddade kakan och sedan tömdes kokande vatten över alltihop.
In i ugnen och när den kom ut var det en chokladkaka med krämig fyllning.
Var det någon som såg programmet och kan tala om vad det var eller har någon ett liknande recept.
Tyckte det verkade vara rena trolleriet :)
-
Kommer du ihåg vilken kanal det var?
-
Jag misstänker BBC lifestyle men är inte riktigt säker.
-
Hej!
Skulle tro att det är den här kakan. Jag brukar halvera receptet och ha lite kortare gräddningstid, ca 40 min. tycker att den blir lite bränd annars.
Chokladflödekaka (med "inbyggd" chokladsås)
4 dl Mjöl
1/2 tsk Salt
3 dl Socker
4 tsk Bakpulver
5 msk Kakao
2 1/2 dl Mjölk
2 tsk Vaniljsocker
4 msk Smält margarin
( ev. 2 dl Grovhackade nötter)
Ovanpå:
2 dl Socker
2 dl Farinsocker
4 msk Kakao
1/2 l Vatten; kokande
Blanda ovanstående (utom det som ska vara ovanpå) och häll i smord men ej bröad form.
Blanda socker, farinsocker och kakao och häll över smeten (JA, det _ska_ vara torrt).
Häll det kokande vatten över (ser knäppt ut, jag vet;-)
Ställ in härligheten ca 50 minuter mitt i ugnen (175 grader)
PS! Allt ser konstigt ut, men ur den "vattniga röran" kommer det att resa sig en chokladkaka med "inbyggd" chokladsås. Serveras (rumstempererad) med vispad grädde direkt ur formen.
Lycka till! :)
-
Låter jättegott!!
-
Tack!
Precis så verkar det vara.
I den på TV hade dom bitar av blockchoklad men tillvägagångssättet verkar stämma och jag kan tänka mig att det går att variera på fler sätt.
-
Nu har jag provbakat och provätit.
Mums.
Jag gjorde halva satsen och gräddade i en eldfast porslinspajform ca 25 cm ø
35 minuter var lagom.