Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: vego skrivet 15 aug-09 kl 14:31
-
Någon som vet hur man urlakar lavar för att kunna äta dom?
-
Är inte det ganska dumt att samla lavar, de växer ju så extremt långsamt? Så är de så fina där de är, i skogen.
Nej, ursäkta vill inte vara nån pekpinne, du vet säkert det där bättre än mig, men ville bara nämna det, bara utifall du inte har tänkt på det.
kommer tyvärr inte ihåg hur vi gjorde när vi lakade ur dem. Vi hade nån kemikalie som var basisk om jag minns rätt. Nånting som man kan få tag på i livsmedelsbutiker, och lavarna skulle ligga i blöt i en sån lösning ganska länge, över natten i alla fall.
-
Håller med föregående skribent, låt de långsamt växande lavarna vara.
Min gammelfarmor växtfärgade med dem på 70-talet, men det är förhoppningsvis preskriberat nu..
-
Under en överlevnadsutbildning så kokade vi dem i c:a 24h. byt vatten några gånger så får du ut det mesta av garvsyran. Fast det blir grymt äckligt ändå. Både smak och konsistens. Dessutom är det mycket näringsfattigt, 4 liter packad lav är c:a 500 kcal. Och 4 liter packad lav är MYCKET att äta.
-
Låter som en massa jobb för bara bukfylla.
-
Men islandslav har jag använt i bröd. Tog bara torkad lav, körde i mixern och pytsade i. Smakade inget konstigt.