Alternativ.nu

Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: Linkoso skrivet 13 aug-09 kl 23:48

Titel: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: Linkoso skrivet 13 aug-09 kl 23:48
Tjolahopp!

Slaktade grannens aggresiva stora tupp idag (han klarade inte av att ha ihjäl honom själv fast han fått en massa sår efter hans stora läskiga sporrar och jag behövde något att "öva" på ifall att det kommer en dag då jag måste ta bort en frisk egen tupp vilket jag tack och lov sluppit under alla år hitills).

Han ligger nu styckad i kylen och jag undrar... Hur länge törs jag låta köttet ligga där för att möra till sig? =/ Han var ca 3 år gammal så lär ju bli jättesegt om man inte låter det hänga/ligga ett tag?

Anledningen till att jag känner mig lite nervös är för att det är ju rötmånad nu...  :-\
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: Linkoso skrivet 14 aug-09 kl 08:14
Ingen som kan svara? Nå, vart är alla självhushållare nu när det kommer en fråga som faktiskt handlar om det?  ;)
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: Charlotte skrivet 14 aug-09 kl 08:21
Jag har egentligen ingen aning...
För jag brukar göra gryta av äldre tuppar, då får dom ju puttra på spisen och bli möra på så sätt.
Men kanske du skulle försöka ställa frågan på matforumet, under Kött?
Jag är fortfarande utan dator så jag kan inte flytta inlägg.
Mvh Charlotte
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: Vurre skrivet 14 aug-09 kl 08:30
Jag skulle inte ha lagt honom i kylen alls utan svalt. Jag lägger dem i vatten i källaren eller i annat svalt utrymme över natten, sen kan man tillaga dem dagen efter om man vill.

Sen ska han sjuda i minst tre timmar tillsammans med lite sopprötter och persilja. Det blir en fantastisk buljong.
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: Linkoso skrivet 14 aug-09 kl 08:34
Okej, tack... =)


... Vi har ingen källare.  :-[ Men bör jag lägga in honom i frysen nu då istället för kylen? För det är inte tänkt att tillagas förrän om några dagar.  :-\
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: Linkoso skrivet 14 aug-09 kl 08:43
Kom på att vi har ju en matkällare, haha!  :-[ *trött*

Tog ur bitarna ur kylen och la dem där nere istället... Där är det svalt... Eller är det försent redan?  :-\ Han hade legat i kylskåpet i ca 7-8 timmar.
Vad händer, blir det gummiklubbor av alltihoppa nu?
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: gernsö skrivet 14 aug-09 kl 08:54
hade jag varit dig så hade jag slängt honom i en gryta, kokat honom hårt och länge och sedan silat bort benen, användt i pasta eller liknande..... hade inte låtit honom ligga i svalen, kylen eller liknande... fel månad och fel djurslag.
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: Linkoso skrivet 14 aug-09 kl 09:17
Mjo, det var ju den stora delen av frågan... Man vill ju inte att köttet ska bli förstört.  :-\  Men om jag slänger in honom i frysen då?  :-\ Där kan han ju omöjligt börja ruttna. För som sagt, inte dags för mat ännu var det tänkt...  =/ Är ensam hemma, hade tänkt låtit mina bröder och mammas gubbe äta honom (mamma är vegeterian och jag är njaaa, åt kyckling).

Om inte min pojkvän och hans lillasyster vill ha honom i eftermiddag när de kommer då?  Men han är stoooor... Så kommer ändå bli över... =/
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: Kålrabbis Mamma skrivet 14 aug-09 kl 09:35
Jag har aldrig "mörat" några tuppar även om de haft nåt år på nacken. Min man flår dom först så man slipper plocka dom, sedan styckas i bitar och i grytan med diverse kryddor m.m. lite olika koktider efter åldern men hittils har ingen varit seg :-[
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: Linkoso skrivet 14 aug-09 kl 09:50
Nu vet jag inte om jag gjort rätt men efter en massa virrande runt runt i huset så gick jag ned till jordkällaren igen... Hämtade påsen med tuppskrällets delar i, tog undan bröstfilérna som jag hade tänkt och skära i små minibitar till kyckling (eller tupp) med bambu och ris. Klubborna, låren och vingarna åkte in i frysen... För där inne lär det ju inte kunna börja ruttna... Så får det bli kokade med något senare när familjen kommer hem på måndag igen.
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: JennyN skrivet 14 aug-09 kl 10:26
Jag misslyckades förra året med "hängmörning"sförsök, och fick en tupp täckt av vitt ludd  :(

I år har jag frusit efter slakt, sedan tillagat i ugn. Torrt och trist.

Måste nog till en gryta.
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: Linkoso skrivet 14 aug-09 kl 11:24
Bläh, det lät inge vidare...   :(

Men som sagt, nu ligger allt med ben i frysen, får bli någon gryta sen... Och brösten ligger i kylen och ska snart göras i ordning.
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: Henriksson skrivet 14 aug-09 kl 11:35
Rötmånaden är utanför kylskåpet, inne i skåpet är det svalt och fint inte som ute där det är varmt och fuktigt perfekt för bakterier och svampar (mögel). Jag skulle tänka mig att spara tuppen lika länge som övrigt kött i kylskåpet.

En jägare bör kunna svara om hur länge den bör möras (hänga i värme) den tiden bör nog *3 om köttet ligger i kylen (lägre temp.)
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: Prosit skrivet 14 aug-09 kl 15:13
Jag hade min tupp ikylen tre dar men det var ett par veckor sen. Kokade sen i två timmar (han var ett och ett halvt år) Gjorde sen höns i Curry. Blev supergott!

(Konstigt med rötmånad. Mjölk som brukar hålla en vecka efter sista förbrukningsdag normalt var helt klumpig i dag på sista förbrukningsdagen. Den har ändå bara stått i kylen hela tiden utan att åka in och ut flera gånger.)
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: Linkoso skrivet 14 aug-09 kl 16:51
Kan nog inte hålla med om att rötmånaden endast är ute. Utan allt i kylskåpet, skafferiet blir snabbt förstört också. Måste vara något i luften?  ???

Nu är för övrigt brösten tillagade och en del uppätet... Skar dem i mindre bitar in i en gryta med bambuskott, lök, jordnötter, ostronsås m.m och hade till ris! :D
Ääälskar kinamat!  ;D

Köttet var för övrigt inte särskilt segt alls! =)

Blev massa mat över... *ouff, mätta*
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: Vurre skrivet 14 aug-09 kl 20:24
Kan nog inte hålla med om att rötmånaden endast är ute. Utan allt i kylskåpet, skafferiet blir snabbt förstört också. Måste vara något i luften?  ???

Nu är för övrigt brösten tillagade och en del uppätet... Skar dem i mindre bitar in i en gryta med bambuskott, lök, jordnötter, ostronsås m.m och hade till ris! :D
Ääälskar kinamat!  ;D

Köttet var för övrigt inte särskilt segt alls! =)

Blev massa mat över... *ouff, mätta*

Det var allt på tiden, Linkoso, att du upptäckte hur gott det är med fjäderfä! Sån tur att din granne hade en tupp för dig att träna på.

Det är ofta lite knepigt med färskmat i rötmånaden. Vi brygger t ex inte gärna så här års om vi inte måste och det kräver planering och en jävla massa jobb. Slaktar nån enstaka tupp kanske, men vi slaktar helst inte och absolut inte lamm e dyl.
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: Linkoso skrivet 14 aug-09 kl 20:45
Jorå, att det är gott det var jag redan medveten om... Jag har bara låtit bli att stoppa det i munnen helt enkelt. xD Har inte kännts bra psykiskt efteråt... Men denna tuppjävel!
Köpekyckling kommer jag nog fortsätta att inte stoppa i truten och våra egna tuppar får fortfarande leva och få chanser till vidare liv.... Så länge de är snälla.  ;)

Håller med om att det är bra övning dock. Han hade flera unga tuppar med men de var ju inte aggresiva...  :-[ Och då blir det problem för mig...  :-[ Mycket lättare att ta livet av en arg tupp som man vet har skadat eller kan skada någon... (denna tupp på dryga 5kg hade gett ägaren ett rejält märke i armen efter sporrarna!  >:().


... Vilken skillnad det var föresten på köttet på denna och de övergödda broilerna i affären.  :o Typ viltfärgat i färgen och smaken var mycket godare (en det jag kan minnas av broilerna jag stoppade i mig för 10 år sedan).
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: Kålrabbis Mamma skrivet 14 aug-09 kl 20:59
På tal om broiler. Har man någon gång varit i ett stall där dom föder upp broiler så är man nästan vegan på automatik. Jag beställde fem stycken levande broiler för vidare uppfödning hemma. Det var det värsta jag sett, jag tjöt hela uppfödningstiden, sedan åt jag inte kyckling på två år. Fy f...n. Då äter jag hellre mina egna djur som jag i alla fall tror, har haft det bra och naturligt.
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: Linkoso skrivet 14 aug-09 kl 21:16
Ouff, det lät inge vidare.  :-\ Har sett genom bilder och filmer och tycker det är hemsk. Då lär det ju vara massa gånger värre att vara med om det på riktigt.  :'(
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: Kålrabbis Mamma skrivet 14 aug-09 kl 21:24
Dom stackarna kunde bara ta två till tre steg i taget pga av kroppshyddan, antagligen hade de hjärtsvikt pga den förstorade kroppen. Och jag minns speciellt en dag när solen lyste in genom fönstret då gick dom hasande till strimman och solade och njöt av livet. Då grät jag och lovade att bli vegitarian. Så blev det ju inte men om jag jämför med dessa broiler i samma ålder som mina kycklingar så räcker broilern till en middag på fyra personer, medan min kyckling räcker som pålägg till en limpmacka. :-\
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: Rakadero skrivet 15 aug-09 kl 00:38
Dom stackarna kunde bara ta två till tre steg i taget pga av kroppshyddan, antagligen hade de hjärtsvikt pga den förstorade kroppen. Och jag minns speciellt en dag när solen lyste in genom fönstret då gick dom hasande till strimman och solade och njöt av livet. Då grät jag och lovade att bli vegitarian. Så blev det ju inte men om jag jämför med dessa broiler i samma ålder som mina kycklingar så räcker broilern till en middag på fyra personer, medan min kyckling räcker som pålägg till en limpmacka. :-\

Då äter man ju hellre den där limpmackan med gott samvete i så fall! Det var så jag fällde en tår själv när jag läste om de stackars broilerna som släpade sig till solstrimman, nästan så jag var tvungen att springa ut i hönshuset och krama mina bortskämda höns, tuppar och kycklingar som ligger hela dagarna i solen, springer runt hela dagarna, pickar och krafsar, jagar fjärilar och grodor, leker och pickar potatissallad (dagens i dag). Fast de sover och hade nog blivit sura om jag stört dem...

Jag kommer bli tvungen att slakta sju (tror jag) tuppar i höst och det lär inte vara mycket mat på dem (korsning leghorn-blomme de flesta) men jag kommer kunna äta dem utan att se den där bilden på de stackars broilerna som ville sola (snyft).

Stämmer det förresten som min kusin sa, att de bara är 37 dagar när man slaktar dem?
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: Kålrabbis Mamma skrivet 15 aug-09 kl 09:44
Ingen aning faktiskt. Men man hör väldigt lite protester när det gäller broiler, men Belgien Blue var det ett himla liv om och det är väl fortfarande heta diskussioner angående dessa köttdjur.
Titel: SV: Hur länge törs man ha tuppen i kylen?
Skrivet av: Ratchaburi skrivet 16 aug-09 kl 10:11
Det stämmer att de slaktas vid 37-40 dagar gamla.