Alternativ.nu
Djur => Andra fjäderfän => Duvor => Ämnet startat av: Twinkelstar skrivet 13 aug-09 kl 16:22
-
Hoppas man inte blir halshuggen nu ;) men är d nån hära som har duvor för födans skull ?? Föder upp och slaktar och äter. Såg dom gjorde duva en gång på tv och d såg så gott ut =)
-
Duva ÄR jättegott. Åt mycket duva när jag bodde hemma. Min far hade en kompis som hade brevduvor. Alla som inte dög gjordes det mat av, inget spill :)
-
Jag har brevduvor, dom är enkla att ha och förökar sej också :-[ bra. Dom är trevliga och ger atmosfär åt gården när dom har friflyg på dagarna. Jag har dom även till att tävla med och dom smakar förträfligt och då speciellt med kantareller i lergryta :P
Jag slaktar omkring trettio duvor om året, det är en nödvändighet att sortera det som ska bort så man inte håller för mycket djur under vinter. Om du vill eller någon annan, lägger jag in ett recept på duva i lergryta med kantareller. mums. :-X
/Lars
-
tack för svaren :D lars på solbacken, vart i vårat avlånga land finns du då?
brevduvor, hum ok. Släppa ut ? Hur e det med sånt ? om man köper några, måste man ha dom inne en viss tid och sen bara släppa ut dom ? hur hittar d tillbaka osv ? Kan abssolut ingenting om duvor :-[
-
Jag bor mellan Vänern och Vättern eller mellan Mariestad och Laxå.
Brevduvor och många rasduvor har man friflygande om man vill. Det bästa är att skaffa ungar som precis har börjat äta och inte kan flyga riktigt. Då hinner dom vänja sej vid det nya duvslaget och så måste dom kunna komma ut på ett fluster helst med nät runt omkr så att dom kan se omgivningen runt slaget. Nätet tar man bort efter fem -tio dagar så dom kan börja flyga ut i omgivningen, men dom första dagarna provar dom vingarna till ett närbeläget tak t.ex.
Skaffar du äldre duvor så måste man ha dom instängda åtminstonde tills dom fått ett par kullar ungar. Ska man släppa ut äldre duvor är det viktigt att det inte är bra väder utan att det kanske är regnigt och kanske på em. Då har dom inte så stor lust att sticka iväg utan dom bara går ut en sväng och sedan in i slaget igen. Dom ska förstås ha möjlighet precis som ungarna att kunna gå ut på flustret som är nätat.
Har man möjlighet att inreda ett duvslag på andra våningen av ett uthus är det allra bäst och där trivs dom, är det spåntak under teglet så har man den bästa ventilationen också.
Du kan läsa igenom duvtrådarna här så finner du nog en hel del om hur det är att ha duvor.
/Lars
-
Jag har inte några duvor men jag jagar duvor.
Tycker att duvkött är för torrt så jag är inte alls förtjust i köttet.
Men om man mal det och gör duvburgare av det så jättegott.
Betydligt godare än vanliga hamburgare.
-
Intressant att jag fann denna diskusion. Min man har redan förberett för duvor nästa vår. Det handlar INTE om brevduvor utan om duvor för "bordet". Ute i Europa och USA är detta "dagsmat" här i Sverige är det ........OOOHHHH....ÅÅÅÅHHHH......något uppseendeväckande. Det finns t.o.m. speciella köttraser. Nästa vår är det just det som vi importerar från våra vänner i Tjecko. Här i landet finns de inte ens.
-
Intressant att jag fann denna diskusion. Min man har redan förberett för duvor nästa vår. Det handlar INTE om brevduvor utan om duvor för "bordet". Ute i Europa och USA är detta "dagsmat" här i Sverige är det ........OOOHHHH....ÅÅÅÅHHHH......något uppseendeväckande. Det finns t.o.m. speciella köttraser. Nästa vår är det just det som vi importerar från våra vänner i Tjecko. Här i landet finns de inte ens.
finns det inga köttrasduvor i Sverige? klart de gör! har inte så bra koll på just de raserna men King och Strasser är väl två köttras-duvor?
/Csilla
-
Javist finns det köttrasduvor i Sverige, har för mej att det finns även köttrasklubben. Kolla på Svenska duvavelsföreningens hemsida.
Strassere, king och luch är köttraser som Csilla säger
/Lars
-
Våran granne är jägare, han säger att när han skjuter duvor för att äta så bara skär han upp och tar ut levern. resten slänger han för att han tycker det är för torrt, precis som du säger Rosten.
-
Våran granne är jägare, han säger att när han skjuter duvor för att äta så bara skär han upp och tar ut levern. resten slänger han för att han tycker det är för torrt, precis som du säger Rosten.
Då missar han ju det godaste och det är duvhjärta, smörstekt, lätt kryddade, supergott!
-
Kanske var hjärtat nu när du säger det, *dåligt minne* haha. Men jag vet att han tog ut någonting, som förmodligen var hjärtat, och kastade resten av kroppen. Säkert till hundarna eller nått
-
Våran granne är jägare, han säger att när han skjuter duvor för att äta så bara skär han upp och tar ut levern. resten slänger han för att han tycker det är för torrt, precis som du säger Rosten.
Då får du tipsa honom att prova att mala bröstbitarna.
Vi blandar sedan ägg, ströbröd, vitpeppar, salt och grillkrydda samt finhackad gul lök (funkar bra med torkade lökflisor).
Låter detta svälla och blandar sedan i färsen. Steker detta som hamburgare och äter med bröd och sallad dressing mm eller som köttbullar med brunsås.
-
Tackar för tipset om Duvavelföreningen. Jovisst är King, Strasser och Luch alla stora raser, vårt problem är att vi inte hittat dem någonstans här i Sverige, bara brevduvor. På Duvavelföreningens hemsida blev vi hänvisade till Danmark så de är nog inte många här i Sverige i alla fall. Till Tjecko åker vi så det blir nog lättast ändå att ta hem dem därifrån. Vi ska föresten hämta en ny Bourgogne-hanne där om två veckor. Nytt blod till rasen.
-
Då får du tipsa honom att prova att mala bröstbitarna.
Vi blandar sedan ägg, ströbröd, vitpeppar, salt och grillkrydda samt finhackad gul lök (funkar bra med torkade lökflisor).
Låter detta svälla och blandar sedan i färsen. Steker detta som hamburgare och äter med bröd och sallad dressing mm eller som köttbullar med brunsås.
Tack, det ska jag göra nästa gång vi ses! Duvburgare, någon nytt för McDonalds ;D
-
Tycker ni ska prova detta receptet på duva nu när det är kantarelltider och ringduvejakt.
Lägger in även receptet på receptsidan där det igenterligen ska ligga
Lycka till!
Lars
DUVA I LERGRYTA (för tre portioner)
Bröstbitar från fem duvor
3 msk. vetemjöl
1/2 tsk. salt
malen svartpeppar
ca. 75 gr. bacon
1 gul lök
1 burk kantareller ca. 200 gr.
8 enbär
1/2 tsk. timjan
1 1/2 dl. buljong (tärning)
1/2 msk. soja
hackad persilja
2 dl. créme fraiche
1) Gör så här: Skär bröstbitarna på mitten
och vänd dom i saltat mjöl och lägg ner i den tidigare
blötlagda lergrytan.
2) Klipp bacon i bitar och knaperstek dem för att
sedan läggas att rinna av på hushållspapper.
3) Skala och skiva löken, stek den på svag värme
i baconfettet. Skär svamparna i bitar.
4) Lägg bacon, lök, svamp med spad, enbär och
timjan över bröstbitarna. Häll på buljong. Sätt in
lergrytan med lock i kall ugn; Sätt på värmen på
225 grader.
5) Vispa samman créme fraich och soja efter en
timme och klicka ner i grytan. Låt stå i yt-
terliggare 15 minuter i ugnen. Kan sedan serveras
med kokt potatis och brysselkål.
Smaklig måltid!
-
Jag tycker att Duvkött är delikat. Allt beror ju på hur man tillreder det. Går ju att äta om man kryddar & marinerar köttet, gör burgare av köttet eller gör en köttpaj.