Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: norris skrivet 12 aug-09 kl 14:42

Titel: Tomat- och squashöverskott! Tips önskas!
Skrivet av: norris skrivet 12 aug-09 kl 14:42
Jag har fått väldigt mycket tomater och squash i sommar. Kul iofs, men vi hinner inte äta upp allt. Det skulle vara kul att ha egenodlat till vinter också, så min fråga är: hur tar jag hand om det smartast och förvarar?
Inkokning har jag inte ens prövat nånsin, tänkte närmast på olika röror och sånt som kan frysas (har stora frysar, men dålig källare, blir för varm på vårkanten).

Ni är säkert många på alternativ som kan sånt här!  Tack på förhand!  :)

                            /norris
Titel: SV: Tomat- och squashöverskott! Tips önskas!
Skrivet av: zyrkis skrivet 12 aug-09 kl 14:46
Jag har fått väldigt mycket tomater och squash i sommar. Kul iofs, men vi hinner inte äta upp allt. Det skulle vara kul att ha egenodlat till vinter också, så min fråga är: hur tar jag hand om det smartast och förvarar?
Inkokning har jag inte ens prövat nånsin, tänkte närmast på olika röror och sånt som kan frysas (har stora frysar, men dålig källare, blir för varm på vårkanten).

Ni är säkert många på alternativ som kan sånt här!  Tack på förhand!  :)

                            /norris
Titel: SV: Tomat- och squashöverskott! Tips önskas!
Skrivet av: rosenhäll skrivet 12 aug-09 kl 18:11
Grattis till skörden! Du ska naturligtvis koka ratatouille i massor! Man kan använda i princip vilka grönsaker och kryddor som helst men låt basen vara tomat, squash och lök.
Här kommer ett enkelt recept att utgå ifrån http://www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp?iMappeID=180&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=33011
Passar fint att frysa men jag brukar burkkonservera min, läs mer på t.ex http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=13736.0
Lycka till och smaklig spis!

Daniel
Titel: SV: Tomat- och squashöverskott! Tips önskas!
Skrivet av: Nässelhäxan - babsan skrivet 12 aug-09 kl 19:01
Grattis till skörden! Du ska naturligtvis koka ratatouille i massor!
Passar fint att frysa men jag brukar burkkonservera min, läs mer på t.ex [url]http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=13736.0[/url]
Lycka till och smaklig spis!

Daniel


Håller helt med rosenhäll! Ratatouille är fantastiskt gott och passar perfekt för konservering i glasburkar. Bara att öppna och blanda med pasta, lite smör o vitlök. Ätes med fördel med baguette!  :-*
Titel: SV: Tomat- och squashöverskott! Tips önskas!
Skrivet av: norris skrivet 12 aug-09 kl 21:41
Tack rosenhäll och babsan!  Verkar vara precis  vad jag sökte, ska klart pröva.   :)

Jag har ju även paprika, lök, vitlök och kryddörter. Nu är vinterfödan säkrad!!!  ;)    (Är vegeterian...)

Tack, tack!  :-*
Titel: SV: Tomat- och squashöverskott! Tips önskas!
Skrivet av: Lotta_och_Micke skrivet 14 aug-09 kl 17:39
Läste att man kan frysa squaschen rå så jag har gjort det-får se hur det går ;)
Även tomater kan frysas råa tydligen-ska prova det också längre fram när det blir lite överskott(hoppas jag)
Syltad squasch och mjölksyrad har det också blivit här.
Titel: SV: Tomat- och squashöverskott! Tips önskas!
Skrivet av: Soshila skrivet 14 aug-09 kl 19:56
Att torka squash och tomater i tunna skivor ska också gå bra!
Titel: SV: Tomat- och squashöverskott! Tips önskas!
Skrivet av: Midvinter skrivet 16 aug-09 kl 19:31
Mixa tomaterna till en smet, med kryddor om du vill, frys in.  Använd som bas till grönsakssoppor, eller som degvätska när du bakar!

Eller torka tomaterna; dela dem i halvor, sprid ut på en plåt och strö salt över. Låt stå i 80 grader i 1-2 dygn. Att göra detta i ugnen drar mycket energi, särskilt som ugnsluckan ska stå på glänt. Hade jag en trädgård eller balkong hade jag försökt bygga någon sorts torkställ som tar vara på solstrålarna; låda med glas över, svart botten, isolation bakom/under, aluminiumfolie på kanterna. Kan man bygga solfångare som kan värma upp hus om våren och hösten (ska vist inte vara så komplicerat), så borde man kunna bygga solfångare som kan torka tomater i augusti.
Ifall jag inte hade tid eller ork att bygga något, så hade jag ställt bilen i solen och lagt dem där...
Om jag hade haft en bil då ;0)

Vad jag försöker säga är att så svårt kan det inte vara att fixa nånting som utnyttjar sensommarsolen för att torka årets skörd. Kanske finns det andra sätt att få upp värme också? Värmepanna? Lägga i bastun efter att man har badat klart?

Torkade tomater kan ju läggas in i olja, eller man kan göra tomatpesto, eller klippa dem i bitar och använda som kryddor i grytor och sånt. morots/kålrotssoppa blir helt extremt god med torkade tomater.
Titel: SV: Tomat- och squashöverskott! Tips önskas!
Skrivet av: Lycka skrivet 16 aug-09 kl 19:49
Jag har förundrats över hur vackra bladen är på squashen.
man kanske kan använda dem.
Här måste det bli Ratatouille i långa banor att frysa.
jag tackar också för tipsen.
Titel: SV: Tomat- och squashöverskott! Tips önskas!
Skrivet av: Kabo skrivet 19 aug-09 kl 14:41
Jag brukar riva squash med grova skivan till matberedaren och frysa in i lagoma påsar. Fungerar utmärkt till att blanda i köttfärssås, grönsakssås eller tom biffar för att dryga ut. Dessutom gör jag soppa på dem. Kokar upp buljong, lägger i den rivna, frysta squashen och sjuder tills allt är tinat. Mjölk eller grädde och lite mjöl som redning och massor av klippt persilja för färg och smak.

Jag har också lagt in squash på samma sätt som gurka. Saltsquashen blev riktigt mumsig. Jag delar dem i 4 "klyftor" och skivar tunnt. Har provat fler "gurkinläggningar med gott resultat.
Titel: SV: Tomat- och squashöverskott! Tips önskas!
Skrivet av: anette i bugared skrivet 19 aug-09 kl 16:55
Av tomaterna kan man göra en superenkel och jättegod marmelad av, passar perfekt på mackan.

1½ kilo mogna tomater , (delas på mitten om de är stora men det är allt man behöver göra)
2 kilo syltsocker
1 hel kanelstång
1 uppskuren vaniljstång.
(ev. atamon för extra hållbarhet)

Koka i 20-30 minuter (eller något mer om marmeladen verkar rinnig)
Rör några gånger under kokningen.
Häll upp på burkar medan marmeladen är varm.
Klart!!!
Titel: SV: Tomat- och squashöverskott! Tips önskas!
Skrivet av: Lotta_och_Micke skrivet 09 sep-09 kl 18:27
Gjorde mjölksyrad squasch och paprika blandning kryddad med bla vitlök,chili och ingefära-blev helt suveränt gott!
och squaschpudding-mums :D (blir enligt mig godare än ostkaka!)
Gör också squschpure och fryser i lagom portioner för att kunna göra pudding i vinter också.
Titel: SV: Tomat- och squashöverskott! Tips önskas!
Skrivet av: Lycka skrivet 09 sep-09 kl 18:40
Strimlade scquash och hackade gul lök.
Stekte i pannan hällde över avrunna, krossade tomater .
Kryddade med salt, svartpeppar och vitlök.
Blev mums till stekta revbensspjäll. ;D
Titel: SV: Tomat- och squashöverskott! Tips önskas!
Skrivet av: Kabo skrivet 13 sep-09 kl 16:10
Gjorde mjölksyrad squasch och paprika blandning kryddad med bla vitlök,chili och ingefära-blev helt suveränt gott!
och squaschpudding-mums :D (blir enligt mig godare än ostkaka!)
Gör också squschpure och fryser i lagom portioner för att kunna göra pudding i vinter också.
Pudding lät spännande; recept?
Titel: SV: Tomat- och squashöverskott! Tips önskas!
Skrivet av: kattfot skrivet 13 sep-09 kl 16:34
Här är mitt favoritrecept på squash! Det är utmärkt att göra i stora mängder och frysa in till lunchlådor tillsammans med korngryn, makaroner, matvete eller vad man gillar. Om du serverar det med tomatsallad så blir du av med dem också!

Sätt ugnen på ca 175 grader. Skala sqashen, om den är grov, och skär den i 1-3 centimetertjocka skivor (på längden som en limpa). Pensla en långpanna, ungsform eller plåt med olja, gärna olivolja om du gillar det. Lägg på squashskivorna och pensla även dem med olja.
Blanda Fetaost eller en liknande ost (man kan även använda gräddfil och liknande grejer, men det är inte lika gott och rättens konsistens blir blötare) men salt, peppar och rikligt med färsk eller torkad timjan. Man kan även använda andra örtkryddor efter behag. Lägg en rejäl nypa av blandningen på varje squashskiva och gratinera allt i ugnen 15-20 minuter. Kan ätas varmt, kallt eller ljummet.

Denna rätt äter jag nästan dagligen under squashsäsongen och jag älskar den! Man kan ju även gröpa ur en sqash och gratinera den i halvor med blandningen i, men jag tycker att både smak och konsistens blir bättre såhär.

Titel: SV: Tomat- och squashöverskott! Tips önskas!
Skrivet av: Natoolia skrivet 19 sep-09 kl 18:26
Jag gjorde pressgurka av squash, det blev riktigt bra.
Titel: SV: Tomat- och squashöverskott! Tips önskas!
Skrivet av: fräsen skrivet 04 okt-09 kl 20:54
tomatsoppa o tomatpaj sväljer många tomater o går bra att frysa