Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: putte95 skrivet 07 aug-09 kl 17:37
-
vadfan ska man göra med dem? där finns ju hur många som helst och de är ju så goda men det finns för många att äta vad brukar ni göra med dem så att he håller lite längre. går det att göra saft, marmelad m.m?? alltså lite plommon recept sökes ;)
-
plommonmarmelad!
1,5 kg plommon
1 dl vatten
saft av 2 citroner
1kg strösocker
räkna plommonen och koka dem hela med vattnet 30 min
plocka upp kärnorna med hålslev (räkna så du får med alla!)
häll i socker och citronsaft, koka sakta i ca en timma.
häll upp på heta burkar.
Plommon i madeira är smaskens till efterrätt!
kommer inte riktigt ihåg receptet men tror det är ungefär så här:
koka sockerlag, häll i ganska mycket madeira eller portvin.
dela och kärna ur plommon och lägg i den varma lagen.
häll upp på glasburkar, förvara svalt.
-
Mest gör jag marmelad ungefär som Lialan, fast jag tror jag tar citronsyra i st f citronsaft. Och när jag vill bli av med sommaräpplen har jag haft i äppelbitar. Varnign för fastbränning vid marmeladkok!
Och jag räknar inte kärnorna - de flyter upp när man gör marmelad och jag kollar bara noga att ingen finns kvar.
Annat:
Torkade plommon (katrinplommon alltså) Dela plommonen och kärna ur, fläk ut dem på plåt med bakplåtspapper, in i ugnen på 50-70 grader, ugnsluckan öppen. De krymper ihop till nästan ingenting! Jag flyttar ofta ihop dem och lägger på lite till. Bra om man har lite tid i taget och om ugnsluckan inte är ivägen när den är öppen. Här talar jag om små eller normalstora plommon, inte Viktoria.
Det brukar ta 2-3 dar innan ett plommon är torrt. Knastertorra håller de sig i evighet i lufttät förvaring. Kan ätas som godis eller användas som katrinplommon förstås, då lägger man dem i vatten en halv dag innan.
Plommon smakar konstigt om man fryser in dem råa, så det får bli kompott.
Plommonkompott 1. Det snabbaste sättet är att bara skölja och koka, alltså sjuda, dem i lite vatten med kärnorna kvar. Låt svalna och frys in. Om familjekulturen tillåter att man spottar kärnor kan man servera direkt som efterrätt med vispgrädde t. ex. , lite slafsigt med de skinniga skalen också. Annars kan man ta ur kärnorna innan servering när det är upptinat och man har bättre tid. Man kan göra kräm av kompotten - det mest populära här.
Plommonkompott 2. Som ovan men man har haft tid att plocka ur kärnorna innan de kokar. Tar förstås en aning mindre plats i frysen.
Plommonkompott 3. Min fina bjudkompott. Skala plommonen, ta ur kärnor, dela i fina halvor. Lägg i alla i småkokande vatten på en gång, sjud försiktigt. Jag har använt dem till sockerkakssavaräng t.ex. Eftersom mina plommon är blåa ser detta helt annorlunda ut än kompott 1 och 2 - det blir gula plommonhalvor mens det andra blir starkt rött. Fast jag vet inte om det blir godare - smaken blir mer intetsägande eftersom skalen tillför syrlighet.
Skalen för sig ger en starkt röd saft om man kokar och silar. Sen kan man göra rött äppelmos t.ex, som en kul variant.
Så sätt igång och experimentera!
-
Här talar jag om små eller normalstora plommon, inte Viktoria.
Och om man bara har Victoria?
-
Jag gjorde en jättegod plommonchutney i helgen.
750 gr plommon, urkärnade
1 gullök, skalad och grovhackad
2st äpplen, skalade och tärnade
125 gr russin
2 dl strösocker
1 dl äppelcidervinäger
1tsk malen kryddpeppar
1tsk krossade korianderfrön eller 0,5tsk malen
1tsk salt
1krm cayenne
(konserveringsmedel, tex citronsyra att tillsätta på slutet)
Koka sakta utan lock tills den blivit tjock, skumma av och tillsätt konserveringsmedel.
Servera med fläskkött eller starkare orientaliska rätter!
Mmmmmm
-
Hittade en förpackning syltsocker längst in i skafferiet. Kärnade ur ett gäng plommon vi hade fått från svärmor, och gjorde sylt av dem.
Lite tråkigt kanske, men det blev jättegott på morgonmüslin. :)