Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Annika M skrivet 10 dec-03 kl 08:46

Titel: Konservera ägg
Skrivet av: Annika M skrivet 10 dec-03 kl 08:46
Grannen får ägg av oss emellanåt och vi började prata om ägghantering m.m. hon nämnde då att när hon var liten ( på 20-talet) så brukade de lägga in ägg.

Hon kom inte ihåg hur de gjorde och vad de använde för att konservera dem, bara att de brukade ha ägg en lång tid in på vintern efter att hönsen slutat värpa.

Kanske någon här vet??
Titel: Re:Konservera ägg
Skrivet av: Camilla skrivet 14 dec-03 kl 15:00
Hej,
Kan det vara vattenglas hon tänkte på? I en av mina gamla kokböcker finns recept på hur man lägger in ägg i vattenglas. Till 8 tjog ägg används 1 liter vattenglas och 9 liter vatten. Äggen (med skal på) stoppas i en stor kruka och blandningen av vatten och vattenglas hälls över så det täcker. Sedan förvaras det hela mörkt och svalt.

Vattenglas är alltså inte ett glas vatten  ;D utan någon blandning som används för att t ex fuktskydda en tegelvägg (som varit på tal här i forumet nån gång för längesen.

Citat från NE:
"Vattenglas, silikater av natrium eller i mindre utsträckning kalium som under högt tryck och temperatur lösts i vatten. Sammansättningen kan variera; förhålandet mellan SiO2 och M2O (där M är Na eller K) ligger normalt mellan 3,2 och 3,5. Vattenglas har sirapskonsistens. För framställning och användning se Natriumföreningar."


/Camilla
Titel: Re:Konservera ägg
Skrivet av: turlar skrivet 14 dec-03 kl 18:19
Natriumsilikat
En vattenlösning av natriumsilikat kallas vattenglas. Det är en hälsoskadlig, ganska tungflytande vätska. Viktigt är att skyddsglasögon används och vid hudkontakt skyddshandskar.

Viktigt att man inte häller ut natriumsilikat direkt i vasken utan har ett uppsamlingskärl. Natriumsilikat faller lätt ut till fast ämne och kan täppa till avloppet.
Titel: Re:Konservera ägg
Skrivet av: Annika M skrivet 14 dec-03 kl 20:16
Grannfrun kom ihåg att det hette vattenglas.

Men ifall det är hälsovådligt vill man ju inte använda det..

Tack iallafall för svaren :)
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: getalina skrivet 17 jan-12 kl 22:47
Nu knycker jag tråden. 

Om man inte ska använda vattenglas så - hur var det med inläggnings vätska som till gurka /rödbetor eller dyligt.

Fungerar det till kokta ägg?  Tycke mig ha läst det någonstans. Men hittar inget recept på det.
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 17 jan-12 kl 23:44
Det är så gott.    ;D
Googla på pickled eggs så hittas det lätt flera recept
Enligt wikin http://en.wikipedia.org/wiki/Pickled_egg (http://en.wikipedia.org/wiki/Pickled_egg)
solägg http://da.wikipedia.org/wiki/Sol%C3%A6g (http://da.wikipedia.org/wiki/Sol%C3%A6g)
mer solägg http://mikkelhornnes.dk/solag.htm (http://mikkelhornnes.dk/solag.htm)
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: getalina skrivet 18 jan-12 kl 19:45
Tack Skogsvilde.

Solägg ritualen fick mig att flina stort  ;D  Något för gubbakalas.


Å sen gjorde jag som du sa googlade på pickled ägg och hittade en som provat på att göra det och hon hade flera recept som ser spännande ut.

http://simplyrecipes.com/recipes/pickled_eggs/ (http://simplyrecipes.com/recipes/pickled_eggs/)
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Lena K.L. skrivet 18 jan-12 kl 20:14
Vi la in äggen i vattenglas när jag var liten. Det var viktigt att äggen var rena utan att man behövt tvätta/torka av dem, eftersom hinnan förstörs om man gör det. Vi lade alltid de rena åt sidan framåt höstkanten, och sparade ihop så många som rymdes i krukan innan mamma blandade till vattenglaset. De smutsiga äggen hamnade i kylen och användes som vanligt. Vattenglaset stelnade till en vit "sörja" och jag kommer ihåg hur man fick stoppa ner handen och känna sej fram till äggen, och sen torka av så mycket som möjligt av vattenglaset tillbaka ner i krukan igen. Sen fick man tvätta både händerna och äggen noga innan man knäckte dem till sockerkaksbaket, eller va som stod på "menyn" för dagen..

Mamma använde alltid gummihandskar när hon blandade till det, men jag har för mej att det skulle vara mindre farligt när det stelnat, därför hade vi aldrig handskar när vi tog upp dem. Rätt eller fel? Vad vet jag? 8)

Ska jag vara ärlig kommer jag inte ihåg om vi hällde ut det i slasken när äggen var slut. Men på den tiden fanns inte nån sophämtning på landet utan vi hade en "egen" soptipp där vi slängde sånt som inte kunde komposteras eller ges till djuren, och avloppet gick rätt ut i kärret...... :-[

Nu finns det ju möjlighet att lämna det på miljöstationen om man skulle vilja prova!
Kokta inlagda ägg är ju svårt att baka av :P  Men det lät verkligen intressant! Ska kolla det när jag får tid! :)
Lena
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 24 jan-12 kl 20:14
Provar picklade ägg idag....    återkommer om nånn månad med resultatet.
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: tinna.m skrivet 24 jan-12 kl 20:19
Rödbetsäggen va ju jättevackra! Pionrött, vitt och gult. Snyggt!
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 24 jan-12 kl 20:43
Rödbetsäggen va ju jättevackra! Pionrött, vitt och gult. Snyggt!
Jepp  ;D just därfer blev det sådana denna gången.   
Nästa gång tänker jag ladda med gurkmeja och curry.
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: 4-ever skrivet 24 jan-12 kl 20:51
I en gammal bok jag har står det om åttahundrafemtielva sätt att bevara ägg över vintern eller längre.
Vattenglas är ett, men det finns tidningspapper och aska, och en massa andra också!
Ska jag kanske *hitta fram* dem???
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: ieenilorac skrivet 24 jan-12 kl 20:56
I en gammal bok jag har står det om åttahundrafemtielva sätt att bevara ägg över vintern eller längre.
Vattenglas är ett, men det finns tidningspapper och aska, och en massa andra också!
Ska jag kanske *hitta fram* dem???
Jaaaa, snälla, gör det  :-*.
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Eko-Trädgård skrivet 24 jan-12 kl 21:06
Provar picklade ägg idag....    återkommer om nånn månad med resultatet.

Hej,

jag är uppväxt på pickled eggs, de går att äta efter några dagar, jag har de i stora hinkar i källaren och fiskar upp de efter behov. I england använder vi malt vinäger men vanligt vinäger fungerar lika bra.

mvh

Jonathan
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: ieenilorac skrivet 24 jan-12 kl 21:09
Hej,

jag är uppväxt på pickled eggs, de går att äta efter några dagar, jag har de i stora hinkar i källaren och fiskar upp de efter behov. I england använder vi malt vinäger men vanligt vinäger fungerar lika bra.

mvh

Jonathan
Recept?
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: 4-ever skrivet 24 jan-12 kl 21:09
*bläddrar bläddrar*

Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Eko-Trädgård skrivet 24 jan-12 kl 21:16
Recept?

hej,

koka äggen så att de är hårda, släng de i hinken med vinäger så att de täcks, låt stå minst två dagar, njut.....

ganska enkelt  ;D ;D som sagt malt vinäger ( mörk brunt har ej hittat den i sverige) smakar enligt mig bäst men vit vinäger fungera bra också, om man gillar pickled onions kan man ha de i samma hink men de kan smaka av sig till äggen en aning, dock är vinäger det dominerande smak.

mvh

Jonathan
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: wicket skrivet 24 jan-12 kl 21:17
I skolan hade vi en besökare som föreläste om sin jorden runt seglats tror jag det var. och under den seglingen hade han haft med ägg som var konserverade genom att han hade strykt på ett lager vaselin på ägget.
Vi provade detta i hemkunskapen och förvara ägg i rumstemperatur insmorda i vaselin. Och vi knäckte nått ägg var eller varannan vecka. Minns inte hur länge dom klara sig men jag vet läraren var imponerad.
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: 4-ever skrivet 24 jan-12 kl 21:25
Då ska vi se...  och jag tar INGET ansvar för smak eller varighet  :P
Det är en gammal gammal bok...
Men om vi börjar med:
Hur man gör frusna ägg ätbara
Man upplöser litet salt i friskt brunnsvatten och lägger de frusna äggen däri.
Härigenom utdrages fristen och äggen bli lika goda om förut.
Likväl måste de användas snart därefter, emedan de lätt skämmas om de få ligga.

Ägg
Förvaras länge, om de väl inlindas i tidningspapper och därpå nedläggas i ett kärl med aska, hvilken fullkomligt bör täcka äggen.
Öfver det hela kan man slå en handfull koksaöt.
Ägg förvaras äfven, om skalen äfverstrykes med en spiritus vini gjord fernissa eller om de doppas i väl skirad fårtalg samt därefter inläggas försiktigt, så att de ej röra vid hvarandra- Man kan äfven betjäna sig af en blandning af pulviriserad gips och vatten, hvilken blandningen nästan hårdnar under arbetet.

Att förvara ägg.
STARK saltlake göres och äggen nedläggas däri. Dessa sjunka till botten, upptagas sedan och torkas väl. Förvaras i mörkt rum och kunna gömmas huru länge som helst.

Ett säkert och bepröfvadt medel att förvara ägg.
Man bestryker äggen väl med yllelapp doppad i så kalladlinoljefernissa och ställer sedan upp dem i ägghyllan på den smalare ändan, samt förvarar dem på torrt och svalt ställe.
Våren, då äggen äro billigast är den lämpligaste tiden härtill.
När oljan torkar, blivfa äggen likdom öfverdragna af en glashinna som skyddar dem för luftens inverkan. Af de ägg som jag inlagt på våren har jag följande vinter kunnat använda till sockerkaka.

Att förvara ägg
12 liter vatten kokas med 7 deciliter salt och 7 deciliter kalk. Man låter det sjukna och häller det sedan på äggen.

Förvaring av ägg.
Färska ägg ingnidas med vaselin ställas sedan i ägghyllan. skola äggen förvaras mycket länge, böra de efter en vecka åter ingnidas med vaselin.

Liten paus och sen *bläddra bläddra* igen  ;D

Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: 4-ever skrivet 24 jan-12 kl 21:40
Ett par till fanns det:

Att förvara ägg
om man har ett torrt svalt skafferi, hålla äggen sig bättre i torrt salt än i någon annan torr inpackning. Saltet torkas i ugnen och stötes fint. Sedan det kallnat fullständigt, häller man ett hvarf salt i en låda, lägger de i silkespapper inlindade ägem med spetsen nedåt, utan att det ena berör det andra, täcker dem helt och hållet med salt och packar på detta sätt lådan full. Det öfversta saltlagret måste betäcka äggen 2 cm högt. Lådlocket får fästas endast med skrufvar emedan äggen skulle skakas vid inslagning af spik. Lådan vändes försiktigt en gång i veckan.

De flesta andra handlar sedan om antingen salt eller kalk eller en blandning av båda. Det viktiga är att inte äggen rör vid varandra.
Enligt uppgif ska det fungera att använda dem ända upp till ett år  :o efter man lagt in dem. Dock inte till att ha löskokta ägg!
Hoppas att något passar någon ;)
Denna boken är full med allt möjligt, från hur man bereder ägg till papegojor till att rena talg och allt där emellan. Riktigt kul bok :)
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Körven skrivet 24 jan-12 kl 21:42
Pickled eggs är kokta och skalade ägg som läggs in i vinäger och diverse kryddor och andra medikamenter.En inte helt ovanlig syn i pubar i UK,ett ägg på en tandpetare som smakar gott.Men att konservera ägg på det sättet är nog inte att rekomendera,för rätt snart så antager ägget ett minst sagt ett hårdgummi liknande tillstånd.
Normalt så håller sig ägg förvånansvärt länge,även under varma förhållande,betydligt längre än vad man tror.
Ett väldigt lätt sätt att konservera ägg är att lägga dom i saltvatten,mycket salt vatten skall det vara.
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: gröngölingen skrivet 24 jan-12 kl 21:48
Vad heter den boken?
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: 4-ever skrivet 24 jan-12 kl 21:51
Iduns hjälpreda från 1891
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Eko-Trädgård skrivet 25 jan-12 kl 17:24
Pickled eggs är kokta och skalade ägg som läggs in i vinäger och diverse kryddor och andra medikamenter.En inte helt ovanlig syn i pubar i UK,ett ägg på en tandpetare som smakar gott.Men att konservera ägg på det sättet är nog inte att rekomendera,för rätt snart så antager ägget ett minst sagt ett hårdgummi liknande tillstånd.
Normalt så håller sig ägg förvånansvärt länge,även under varma förhållande,betydligt längre än vad man tror.
Ett väldigt lätt sätt att konservera ägg är att lägga dom i saltvatten,mycket salt vatten skall det vara.

smaken är som baken..... pickled eggs är en delikatess.... oavsett konsistensen.

mvh

jon
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Brokullen skrivet 25 jan-12 kl 17:30
finns ett recept på facebook på inlagda vaktelägg,men vad skall man äta det till?
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Eko-Trädgård skrivet 25 jan-12 kl 18:21
finns ett recept på facebook på inlagda vaktelägg,men vad skall man äta det till?

jag äter mina till en sallad, eller en god stark ost tex cheddar och nybakat bröd med salt smör.....

Det smakar mest vinäger och passar väl till sånt som man skulle ha vinäger på....

mvh

Jonathan
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 25 jan-12 kl 19:19
Använder man olika kryddningar så kan man få helt andra smakupplevelser tror jag.

smaken är som baken..... pickled eggs är en delikatess.... oavsett konsistensen.

mvh

jon

En delikatess värd gudar och konungar  ;D men jag " a simple pessant enjoys it as well".
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Getterna på berget skrivet 25 jan-12 kl 19:39


Ett par till fanns det:

Att förvara ägg
om man har ett torrt svalt skafferi, hålla äggen sig bättre i torrt salt än i någon annan torr inpackning. Saltet torkas i ugnen och stötes fint. Sedan det kallnat fullständigt, häller man ett hvarf salt i en låda, lägger de i silkespapper inlindade ägem med spetsen nedåt, utan att det ena berör det andra, täcker dem helt och hållet med salt och packar på detta sätt lådan full. Det öfversta saltlagret måste betäcka äggen 2 cm högt. Lådlocket får fästas endast med skrufvar emedan äggen skulle skakas vid inslagning af spik. Lådan vändes försiktigt en gång i veckan.

De flesta andra handlar sedan om antingen salt eller kalk eller en blandning av båda. Det viktiga är att inte äggen rör vid varandra.
Enligt uppgif ska det fungera att använda dem ända upp till ett år  :o efter man lagt in dem. Dock inte till att ha löskokta ägg!
Hoppas att något passar någon ;)
Denna boken är full med allt möjligt, från hur man bereder ägg till papegojor till att rena talg och allt där emellan. Riktigt kul bok :)

Tack för "dina"tips ur boken.
Jag ska testa den varianten med salt, är nog den minst giftiga av dem. Fick en idé när jag läste om vaselinet runt ägg. Vaselin är ju en petrokemisk produkt och för mig låter det fel. Men att använda bivax borde ju fungera minst lika bra om det handlar om att få ägget att bli lufttätt.
Tack Getar´n
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 25 jan-12 kl 20:08
Sen har vi kinesiska inlagda ägg...   Eller japanska ...   Det är delikatesser som fått ligga och gosa till sig i många år så dom är svarta och fina...     ;D
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: 4-ever skrivet 25 jan-12 kl 20:23
Tack för "dina"tips ur boken.
Jag ska testa den varianten med salt, är nog den minst giftiga av dem. Fick en idé när jag läste om vaselinet runt ägg. Vaselin är ju en petrokemisk produkt och för mig låter det fel. Men att använda bivax borde ju fungera minst lika bra om det handlar om att få ägget att bli lufttätt.
Tack Getar´n
Så lite så  ;D Kul om något kan vara till nytta för någon.
Jag vet inte om det med silkes/tidningspapper är det söm låter bäst, och sen ner i aska?!
Känns inte som att jag vill prova. Har ju snälla höns som värper hela tiden, och en familj som är dålig på att äta ägg  o:)
Knasig kombination!
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: gröngölingen skrivet 25 jan-12 kl 23:05
Tack för svaret 4-ever  på min fråga vad boken hette, nu blir det att leta på antikvariat.
tusen tack
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: 4-ever skrivet 25 jan-12 kl 23:14
Tack för svaret 4-ever  på min fråga vad boken hette, nu blir det att leta på antikvariat.
tusen tack

http://www.bokborsen.se/page-start?issearch=1&sall=1&scat=0&maincat=1&extendedsearch=0&mediatype=0&sallstr=iduns+hj%C3%A4lpreda&screator=&stitle= (http://www.bokborsen.se/page-start?issearch=1&sall=1&scat=0&maincat=1&extendedsearch=0&mediatype=0&sallstr=iduns+hj%C3%A4lpreda&screator=&stitle=)
en bra start kanske  ;)
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Gronavagen skrivet 26 jan-12 kl 01:00
Vad heter boken?
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: 4-ever skrivet 26 jan-12 kl 07:11
Iduns hjälpreda. Den jag har är från 1891-1892
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Fridur skrivet 12 jan-13 kl 17:11
Härlig tråd!  ;D Hade tänkt att pickla vaktel ägg, såg att det fanns ett recept på fejan, men för oss som inte är anslutna, kan man få be om receptet här? Hade varit fint :)
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Eko-Trädgård skrivet 18 jan-13 kl 11:12
Hej,

Hård koka äggen, skala, lägg i vinäger. Går att äta efter en dag men blir bättre med tiden.

Mvh

Jonathan
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: hen skrivet 18 jan-13 kl 11:28
finns det något sätt att göra äggen mer lätt/snabb skalade så tråkigt och tidskrävande att skala 100 vaktelägg
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: kurt skrivet 18 jan-13 kl 13:04
finns det något sätt att göra äggen mer lätt/snabb skalade så tråkigt och tidskrävande att skala 100 vaktelägg


Lägger man dem i vinäger så kommer ju den att lösa upp skalen:

http://www.imaginationstationtoledo.org/content/2011/04/how-to-make-a-naked-egg/ (http://www.imaginationstationtoledo.org/content/2011/04/how-to-make-a-naked-egg/)
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: K@rene skrivet 18 jan-13 kl 18:52
Iduns hjälpreda från 1891

Takk 4-ever!
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Nybörjaren16 skrivet 17 feb-16 kl 01:31
Min mor gjorde också något som kallades vattenglas, där man la färska ägg i vätska. Jag hittade en länk som beskriver ett sätt att bevara äggen utan obehagliga tillsatser. Min mor använde dessa ägg till bakning eller i matlagning.
http://www.ulrikainfo.se/arkiv/matladan/saft_sylt/konservering_agg.pdf (http://www.ulrikainfo.se/arkiv/matladan/saft_sylt/konservering_agg.pdf)
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: kurt skrivet 17 feb-16 kl 04:39
Min mor gjorde också något som kallades vattenglas, där man la färska ägg i vätska. Jag hittade en länk som beskriver ett sätt att bevara äggen utan obehagliga tillsatser. Min mor använde dessa ägg till bakning eller i matlagning.
[url]http://www.ulrikainfo.se/arkiv/matladan/saft_sylt/konservering_agg.pdf[/url] ([url]http://www.ulrikainfo.se/arkiv/matladan/saft_sylt/konservering_agg.pdf[/url])


Vad är obehagliga tillsatser?  Vattenglas = E 550
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Peter81 skrivet 21 mar-16 kl 21:25
Jag råkade zappa förbi ett program med amerikanska preppers. Dom konserverade (jag tror det var råa) ägg genom att doppa dom i parrafin.
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Malin Ek skrivet 16 sep-17 kl 20:33
Förutom för att konservera t.ex.ägg användes vattenglas också till att dränka in tapeter med.
Det är nämligen ett utmärkt flamskyddsmedel.
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Petra Källden skrivet 09 sep-18 kl 11:51
Tack för "dina"tips ur boken.
Jag ska testa den varianten med salt, är nog den minst giftiga av dem. Fick en idé när jag läste om vaselinet runt ägg. Vaselin är ju en petrokemisk produkt och för mig låter det fel. Men att använda bivax borde ju fungera minst lika bra om det handlar om att få ägget att bli lufttätt.
Tack Getar´n
Sent efter på men testade du med bivax o hur gick det isf?

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 09 sep-18 kl 11:56
Vad är obehagliga tillsatser?  Vattenglas = E 550

Är mest att det sätter igen avloppet så att man måste byta rören om man har otur om det är större mängder, samma med fint grus och liknande, det blir kvar rester i rören som inte går att lösa upp eller spola ur. (Var själv med och bytte under en gammal biltvätthall för några år sedan), ur miljösynpunkt skall det inte vara någon fara vad jag vet.
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Gurkmeja skrivet 09 sep-18 kl 23:17
http://apellgarden.com/recept/inlagda-agg/
Rätt inlagda sägs de tydligen hålla i många månader..

Postat med Alternativ.nu´s app (http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475)

Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: karsan skrivet 10 sep-18 kl 21:17
Det står inte, men man får väl förmoda att de där inläggningsrecepten gäller  hårdkokta och skalade ägg. Eller?
Titel: SV: Konservera ägg
Skrivet av: Petra Källden skrivet 11 sep-18 kl 10:43
Hårdkokta tro jag men jag vill behålla dom 'färska' ska nog se om jag kommer över ister o prova smörja dom med det

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)