Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Nystugus skrivet 03 aug-09 kl 11:40

Titel: Självsur mjölk
Skrivet av: Nystugus skrivet 03 aug-09 kl 11:40
En kort fråga: Sötmjölk som stått i visthusboden, alltså inte tillräckligt kallt, och tjocknat till fil av sig själv, bara grismat eller nåt man kan göra nåt av.

Hälsningar Herr bacill i rötmånadstid  ;)
Titel: SV: Självsur mjölk
Skrivet av: Mata skrivet 04 aug-09 kl 19:58
Kan kokas och då ystar den sig. Sila och använd osten. Osten kan vara bra till gratänger tex, den smälter nämligen lite, men är lite seg. Men vi slänger alfrig sån mjölk, utan gör på detta sätt.
Titel: SV: Självsur mjölk
Skrivet av: Nystugus skrivet 05 aug-09 kl 20:54
Tack för tipset!

Jag har gjort fil ost, eller "filosto" som vissa kallar det (finns säkert många benämningar) för rätt länge sen på köpfil.
Det är ju jättegott både till matlagning och till mackor.....

Men det går sannerligen inget bra för mig just nu. Den självtjocknade mjölken ystade sig aldrig vid uppkok  ???

Kylde den då till 37 gr och tillsatte löpe. Den ystade sig inte i alla fall  >:(

Letar nu grisägare! Vi har ju tyvärr inga i år.....
Titel: SV: Självsur mjölk
Skrivet av: Mata skrivet 13 aug-09 kl 08:48
Kanske var mjölken inte tillräckligt sur? Man kan då tillsätta lite citron, citronsyra, yoghurt eller fil så den ystar si. Men då gör man det när det precis kokar upp. Eller så väntar man lite till så den blir surare.
Titel: SV: Självsur mjölk
Skrivet av: Nystugus skrivet 13 aug-09 kl 12:20
AHA! Tack för det tipset också!

(Men varför hjälpte inte löpen?)