Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: Göthes skrivet 02 aug-09 kl 21:54
-
Vi har bestämt oss för att satsa på två kalvar inför nästa vår. De kommer att gå över sommaren och RÖJA det som ska röjas (så vi slipper gå och slå själva).
Vintertid med vindskydd och foder.
Gården är jordbruksfastighet. Som jag har förstått det så måste vi registrera 'kossorna' på något vis, var tusan hittar man mer information om detta...?
På "hö-täckta" dvs. där vi ska hämta silaget har personen som nu brukar jorden i år fått ihop 16 storbalar hösilage.
Är det rimligt att tänka att det skulle räcka för vinterfodring av två kalvar-sedemera små-tjurar?
Någon som har något bra boktips eller länktips där det finns mer information om detta?
Min sambo är uppvuxen med jordbruk, jag sådär. Här på gården finns grannarna som har haft kor (och slaktkalvar) tidigare, men det är många år sedan.
Alla grannarna har djur. Det känns på nåt vis tryggt, som en kunskapsbank.. men jag är vetgirig. :)
Agnetha
-
Du, eller snarare gården där kalvarna kommer att befinna sig behöver ha ett produktionsplatsnummer. Det får du genom att kontakta SJV. Du behöver även en dodkänd stalljournal (köps också av SJV). När du köper in djuren, flyttar dem till en annan produktionsplats eller säljer / slaktar dem ska det rapporteras i CDB. Detta hittar du också info om hos SJV. Kolla deras hemsida sjv.se Där finns mycket information.
Om ni bara kommer att ha två kalvar är det inte så lämpligt att ge dem storbalshösilage eftersom de inte hinner äta upp fodret innan det blir dåligt. Det blir alltså det som begränsar om fodret räcker eller ej. Det bästa vore nog att sälja storbalarna och köpa in småbalshö. En storbal ska helst gå åt på mindre än en vecka men kan om det är kallt hålla sig fräsch längre.
Kalvar under sex månaders ålder klarar sig inte enbart på bete utan behöver även lite kraftfoder. Ska de växa behöver de ett hyfsat bete. Om ni har igenvuxna marker med mycket gammalt och grovt gräs och sly hade det passat bättre med äldre djur, helst dikor.
Lycka till med djuren!
Jag skulle rekomendera att ni kastrerar kalvarna. Stutar är mycket lugnare att hantera och ger ett bättre kött jämfört med tjurar.
Litteraturtips? Hallanders Husdjur till husbehov är väl en klassiker även om jag inte håller med om allt som står i den. I boken Nötkött kan man hitta en del matnyttigt. SJV har också en del bra broschyrer om nötkreatur. Kolla även runt bland tidigare frågor och svar på den här sidan!
Grannar med lång erfarenhet av djur är aldrig fel.
-
Stutar är mycket lugnare att hantera och ger ett bättre kött jämfört med tjurar.
På vilket vis skulle stutköttet vara "bättre" än tjurkött ???
Mjölkrastjurarnas (SLB/SRB) formklass och fettklass är ju lika...
-
Hej!
tjurar har mindre insprängt fett i sin muskelmassa än stut/kviga, dessutom når stuten/kvigan slaktmognad vid lägre vikt än tjuren; därför är stut/kviga "bättre" än tjur.
Lätta köttraser når slaktmognad snabbare än tunga.
Slaktmognad är när muskeltillväxten minskar och fettansättningen ökar, kött utan fett är både torrare, segare och smaklösare än "fetare".
mvh
-
Tusen tack för svaren! :)
Kastrera låter bra i mina öron, jag är lite rädd för tjurar?!
men jag har tänkt att det kanske är samma sak som med hingstar, jag har inga problem att hantera hingstar men ...
Var ligger kostnaden på att kastrera en tjurkalv? Är det ett stort ingrepp eller liknar det när man kastrerar en häst? vid vilken ålder kan man kastrera?
hur mycket äter en ko/kalv?? I kilo i hö.
JA, jag vet att det beror på vad det är för kvalitét på grejerna också förståss. ;)
men mellan tummen och pekfingret?
Jag läste i Gods och Gårdar (den gamla kavlitativa källan!) att vår gård ska kunna föda 5 mjölkkor under ett år. 8) Tyckte det var lite småkul...
Att silaget blir dåligt känner jag ju till (hästmänniska i botten) men jag tänkte "i min enfald" att de skulle hinna äta upp det förståss... Då kom det ju i lite annat ljus. Vi kan ju förståss torrpressa vårt eget hö också och inte silera det.
Appropå betet så tänkte vi komplettera de igenvuxna bitarna med "bra" bete. Dvs. det finns även brukad åkermark som de ska få gå på ....
Jag ska snoka runt lite här på forumet och kolla SJV! :)
Agnetha
-
Det var framförallt det där med insprängt fett på stutar (och kvigor) som jag menade när jag påstod att stutkött är bättre än tjurkött. Slakteriernas klassning har inte mycket med ätkvalitet på köttet att göra tyvärr.
Kastrering av kalvar kostar inte så mycket. Senast jag var hos veterinären lät jag kastrera både en tvåveckors tjurkalv och en hankatt. Det var minst dubbelt så dyrt att kastrera katten! Köper du kalvarna från en mjölkbesättning är det bäst att de kastreras där om de ändå har veterinären ute. Ska de även avhornas kan man kombinera de båda ingreppen.
Kastering av små kalvar är inget stort ingrepp. De verkar inte ha speciellt ont av det efteråt. Är det äldre djur (tre månader eller äldre) kan de ha ganska ont i några dagar efteråt så bäst är att göra det så tidigt som möjligt.
Hur mycket en ko äter beror mycket på hur stor den är och om den är i sin eller mjölkar etc. Beror även på hur fiberrikt foder man ger den. Du kan räkna lite grovt med att en ko av lätt ras som inte används som mjölkko äter runt 10-12 kg ts grovfoder per dag. De kan äta mer om de får fri tillgång.
Småkalvar äter till att börja med bara lite grand hö för att komma upp i kanske ca fem kg ts grovfoder per dag när de är ett halvår gamla. Kalvarna behöver även ca 1 kg kraftfoder per dag under det första halvåret.
-
Är det det bästa köttet du e ute efter så finner du det på kor som har kalvat mist två ggr, de har mer marmorerat kött, det är av dessa djur man gör de bästa guldbiffarna... biffarna som får möra till sig i flera veckor innan man inmundigar köttet..