Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: mille skrivet 01 aug-09 kl 17:59
-
Jag har för mig att det fanns en tråd i höstas om detta, men jag hittar den inte så jag tar frågan igen.... :)
När är det dags att plocka rönnbären? Det verkar bli mycket i år och jag vill inte missa att ta vara på dem..
-
Undrar det samma, vill ju hinna före fåglarna...
-
Helst skall det ha varit en eller ett par frostnätter innan man plockar rönnbären, men det gäller att hinna före fåglarna som inte verkar bry sig om att bären är sura. Man kan ge dem ett par frostnätter i frysen också med samma resultat, att de blir lite mindre sura/beska alltså.
Vad gör du med dem? Själv funderar jag på att göra saft eller dricka eftersom vi inte äter särskilt mycket gele.
Jag har för mig att rönnbären brukar mogna lagom till kräftskivornas tid.
-
Tack anette!
Jag tänkte nog göra gelé och kanske någon chutney eller liknande.
-
Kikade efter rönnbärsrecept i en bok jag har och hittade ett på rönnbärssylt som lät spännande. Det står att det helst ska vara sötrönn, är det väldigt stor skillnad i smak? Sylten ska kryddas med kanel, vanilj och konjak.
-
Hej!
Jag tänker också ta tillvara på rönnbären, gele ska jag göra men de flesta torkar jag nog. De sägs vara fulla av diverse vitaminer, och jag tänker mig att de borde vara kalas att ha i bröd. Eller?
-
Ja det är riktigt gott med rönnbär i brödet. Man gör ungefär som med lingon men smaken blir lite syrligare, mer markant.
-
Torkade rönnbär i bröd låter som en mycket bra idé! Jag torkade blåbär häromdan för att ha i bröd, det tog en evig tid i ugnen men det blir nog gott i vinter..
-
Äter höns o kaniner rönnbär? Tänkte man kan torka åt dom ?
-
Man gör ungefär som med lingon
Med risk för att verka väldigt korkad: Hur menar du att man gör med lingon? Jag har nog bara använt lingonsylt i bröd... Russin brukar jag bara slänga i, eftersom de är rätt mjuka ändå, och torrare saker (som soltorkade tomater) brukar jag lägga i vatten innan de får åka i degen. Är det något annat än torrheten man skulle behöva tänka på för bästa tänkbara resultat?
-
Med risk för att verka väldigt korkad: Hur menar du att man gör med lingon? Jag har nog bara använt lingonsylt i bröd... Russin brukar jag bara slänga i, eftersom de är rätt mjuka ändå, och torrare saker (som soltorkade tomater) brukar jag lägga i vatten innan de får åka i degen. Är det något annat än torrheten man skulle behöva tänka på för bästa tänkbara resultat?
Jag brukar använda färska eller frysta lingon eller rönnbär. Vattenhalten är rätt låg i bägge bären så resultatet blir bra. Att torka lingonen eller rönnbären innan man använder dem i t.ex. degen är jag inte så glad i då bären blir rätt sega.
-
Jag brukar använda färska eller frysta lingon eller rönnbär. Vattenhalten är rätt låg i bägge bären så resultatet blir bra. Att torka lingonen eller rönnbären innan man använder dem i t.ex. degen är jag inte så glad i då bären blir rätt sega.
Tack för svaret! Vår frys är dock lite för full så jag måste nog torka större delen av bären ändå...
-
Lingon och rönnbär kan man förvara i en burk med vatten bara.
-
Lingon och rönnbär kan man förvara i en burk med vatten bara.
Alldeles riktigt, att vattenkonservera är ett mycket gammalt sätt att ta till vara på bären, (det lämpar sig bäst för bär med hög halt av bensoesyra, som t.ex. lingon), gör bara så här:
Vattenlingon (surlingon)
Rensa bären och lägg dem på rena burkar eller flaskor, gärna med patentlock.
Häll på kokt, kallt vatten tills det täcker bären.
Förslut och förvara lingonen kallt.
Är förvaringsutrymmet kallt håller sig vattenlingonen upp till ett år
-
Äter höns o kaniner rönnbär? Tänkte man kan torka åt dom ?
Höns ska tydligen må riktigt bra av torkade rönnbär...vitaminkick
-
kanske dum fråga men......ska dom ha haft sina frostnätter innan man torkar dom?
-
Jag har varit ute o plockat ett par liter rönnbär nu, de är ganska ljusa ännu men jag hoppas att de går att använda. Vad tror ni, är det för tidigt?
Förra året gick jag o tittade på bären o tänkte att snart skall jag plocka... och så var det plötsligt försent!
-
Höns ska tydligen må riktigt bra av torkade rönnbär...vitaminkick
Även en del hästar verkar gilla rönnbär.
De är inte lika känsliga för beskhet som vi människor.
/P
-
Hittade f.ö. det här syltreceptet som ju är ganska enkelt om man vill testa en sats innan man sätter igång och näckar alla sina rönnbärsträd... :)
http://jellon-jellon.blogspot.com/2007/09/rnnbrssylt-med-smak-av-konjak.html
/P
-
Man kan blanda rönnbär och päron, så blir det mindre beskt. Trevlig kombination. Såg nåt saftrecept med det en gång, jag tänkte direkt drinkblandare!
-
man ska plocka rönnbär på sen hösten då är de mogna... men plockar man dem nu så är det nog mycket pektin i dem om man ska göra gele av dem
-
Köldknäppen funkar jättebra att ge dom i frysen.
Man kan göra supergod marmelad av rönnbär och vildäpplen.
-
Jag plockade rönnbär för en dryg vecka sen. Slängde in dem i mitt frysfack över natten och hade dem sedan i jäsbröd dagen efter. Det smakade jätteilla! :-\ Är det för att jag inte torkade dem, tro? Och är det någon av er som vet hur man ser skillnad sötrönnbären och de andra?
-
Jag tror att sötrönnen är ganska sällsynt. Bären är större än de vanliga rönnbären. Enligt foto då. Jag har nog aldrig sett någon sötrönn och då bor jag ändå i mellaneuropa.
F ö fanns det mycket rönnbär här också. Och de vanliga recepten på gelé ger ett ganska beskt resultat, jämfört med köpt gelé. Nu var det så att jag gjorde en mindre sats redan i stugan i Sverige utan tillgång till recept och då hade jag i bakhuvudet att det ska vara 1kg syltsocker på 7 dl osötad saft (så står det på tyska syltsockerförpackningar, på de svenska hittade jag inget recept på gelé, så då tog jag alltså receptet jag mindes), vilket blev söt och gott, men tydligen onödigt, eftersom rönnbär har en relativt hög pektinhalt. Nåväl. Väl tillbaka i Tyskland följde jag först Vår Kokboks recept och tyckte nog att det blev lite väl beskt. Sen tog jag mer socker (vanligt) i nästa sats. Det blev förstås för mycket rönnbärsgelé för vår privata konsumtion, men jag tror jag ska sälja lite på den kommande basaren.
Dessutom gillade jag inte färg och konsistens på geléet på svenskt syltsocker. Konsistensen fattar jag varför (för mycket pektin), men varför den fick sån färg förstår jag inte. Nu är det här OT, men vad jag inte heller fattar är varför de rekommenderade koktiderna på tyskt och svenskt (äh, danskt egentligen, förstås) syltsocker är olika. Pektin är väl pektin antar jag.
-
Hej!
Sötrönn är en odlad rönn. I Sverige brukar det vara sorten Edulis. Bären är större och saftigare och möljigen lite mindre besk. I Tyskland finns tex Rosina. Moravica är ev samma som Edulis.
Prova också Ullungrönnen som inte är lika besk som den svenska. Det blir en mycket fin marmelad.
Det som kallas sötrönn i Finland är div. sorbushybrider. Ryssarna har korsat rönn och Oxel med en del närstående arter som aronia och päron för att få fram nya bär. En del av dessa går att köpa i Tyskland och andra kan man hitta i Lettland.
Birgitta och Rosmari som säljs i Sverige är ungefär som de vilda rönnbären.
MVH
Jan
-
Vinäger! Göra vin ut av dom, kanske blandat med äpple, och sen förvandla det till vinäger, det är det bästa som finns. Själva vinet är dock rätt beskt om inte man har i mycket äpple. Att göra vinäger är det bara att ta vinet in ett öppet behållare, t.ex en kruka eller ett stort konserveringsburk, sen ha i 'vinägerns moder' (engelska, 'mother of vinegar'), detta är ett geleklump som bilder sig i vinäger, om man köper ekologisk äppelcidervinäger bruker den bildas i flaskan efter ett tag. Vinägerorganismen behöver syre så sätta inte ett lock på krukan, förutom ha på en tygbit, fästat med gummiband så att luft kan komma in men inte damm. Näe den smakar tillräckligt surt tar man utt modern, sila vinägern och tappa upp på flaskor. Det går ju att pasterisera också om inte man vill att mer moder bildas men jag brukar bara ta ut det nät drt formas (att undvika att det hela blir bara gele!). Beror väl på hur länge man ska förvara den. Själva modern kan förvaras i kylskåpet ett bra tag.
Man kan ju göra modern själv också, har inte gjort själv men det är tydligen lett. Finns en beskrivning i boken 'living on the earth' av alicia bay laurel, men någon har lånat min kopia just nu.
-
Har idag varit sur och tittat ut på den regniga dagen. Utanför har jag en stor rönn med enormt mycket bär, och då kom funderingarna.
Letade sedan på nätet vad som står skrivet om rönnbär, men faktiskt inget som visar vad de kan innehålla med avseende på vitaminer, mineraler, eller annat bra. Bara en massa gele recept, "uppfriskande" sura drycker och annat.
Jämför svindyra Gojibär, där finns mycket information om alla "nyttigheter".
Kan det vara så, jag säger kan, att eftersom rönnbär växer vilt och är helt gratis, är det inte intressant att gå till torgs med deras företräden.
Vad tror ni?
Tony
-
Jaaa, är det ingen som tjänar på att ta fram positiv fakta om en produkt, vad är då poängen? Är väl ingen som lägger ner tid och energi på något som man själv inte får ut något av? Tråkigt, men oftast är det så. :-\
-
Har fått saft av rönnbär och äpplen av lillebror. Smakar inte alls dumt.