Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Imina skrivet 01 aug-09 kl 00:00

Titel: Mjölksyra ärtor?
Skrivet av: Imina skrivet 01 aug-09 kl 00:00

Kan man mjölksyra ärtor på samma sätt som vitkål? Jag tänkte gå ut och plocka lite nu innan skidorna bildar ärtor och fortfarande är mjälla och krispiga.

Något litet tips på vägen vore bra.

Saftar sig ärtskidorna på samma sätt som vitkål? Det känns ju som att de innehåller mindre vatten än kålen, och egentligen vill jag inte krossa dem utan syra dem hela och fina.

Jag har en liten burk mjölksyrade grönsaker från Tistelvind i kylen och tänkte använda det gamla spadet till syrningen. Hur mycket bör man använda av det?

Syrningskruka äger jag ingen, men väl några gamla majonnäshinkar och ett dussin honungsburkar. Det borde väl funka att starta syrningen i hink och sedan lägga över i burkar?

Tacksam för snabba tips! Ärtorna är lagom att skörda i morgon!!!
Titel: SV: Mjölksyra ärtor?
Skrivet av: Imina skrivet 01 aug-09 kl 08:56


Några mjölksyrningsexperter som är vakna?  :P ??? :P
Titel: SV: Mjölksyra ärtor?
Skrivet av: kurt skrivet 01 aug-09 kl 18:37
Det säkraste är ju att göra en blandad fermentering med vitkål. Efteråt bör det ju inte vara något problem att separera ärtskidorna, om man vill göra det.
Titel: SV: Mjölksyra ärtor?
Skrivet av: Imina skrivet 01 aug-09 kl 20:34
Är det så att surkålen är det säkraste kortet för en lyckad syrning? I år har jag tyvärr ingen kål, så jag får väl chansa och hoppas att det funkar med mina små ärtskidor.

Spelar det stor roll vilket kärl man använder? Tänkte mig ju en plasthink, men en stor glasburk kanske är bättre (då ser man ju härligheterna också)...?



Titel: SV: Mjölksyra ärtor?
Skrivet av: kurt skrivet 02 aug-09 kl 07:15
Det är lättare att göra ren glaskärl, plastkärl har alltid repor där bakterier blir kvar.
Titel: SV: Mjölksyra ärtor?
Skrivet av: Anders S skrivet 02 aug-09 kl 11:19
Proteinrika grönsaker är svårare att syra. De syras helst ihop med kolhydratrika grönsaker. Men späda ärtskidor är nog mer söta än proteinrika. Dock är socker också problematiskt, medan kolhydrat är bra. Betor, som är söta, kan syras ensamma, men får inte så bra hållbarhet. Bättre om de blandas med morötter och kålrötter.

Jag skulle tro att späda ärtskidor ihop med kål och/eller morötter kan funka. Kål och morötter ska grovrivas.
(Kålen helst hyvlas.) Packas ihop ordentligt. Får stå i rumstemp utan tillträde av luft i 7-10 dar. Därefter eftermognad 1-2 månader i ungefär kylskåpstemp.

Syrning i plastkärl ... humm. Jag har hört en variant där plastkärl belagts invändigt med bivax. Hellre keramik eller glas. Vattenlås är också bra att ha.

Man brukar inte sätta till gammalt spad som ymp. Möjligen kan det fungera som utfyllnad om blandningen blir för torr. Men det tror jag inte den blir.
Titel: SV: Mjölksyra ärtor?
Skrivet av: Imina skrivet 02 aug-09 kl 13:43
Tack för tipsen!

Det var precis vad jag ville veta!

Nu med lite mer kött på benen ska jag prova att blanda upp ärtorna med morötter och lite annat gott.

Det får bli på glasburk den här gången, men till nästa år får jag nog skaffa mig en sån där kruka med vattenlås.
Titel: SV: Mjölksyra ärtor?
Skrivet av: Anders S skrivet 02 aug-09 kl 14:32
1 % havssalt är bra att sätta till också. Och kryddor efter smak. Typiska mjölksyrningskryddor är senapskorn, kryddnejlika, kummin, vitlök (hela klyftor). I en kryddigare variant kan man också pröva med färsk ingefära. Försöker föreställa mig vad som blir bra med ärtor ... kommer inte på nu.
Titel: SV: Mjölksyra ärtor?
Skrivet av: kurt skrivet 02 aug-09 kl 18:45
Storskaligt fermenterar man ju ärtor när man gör ensilage, men även då blandar man ofta med omoget korn eller havre. Saltet är bra, eftersom det hindrar tillväxten för många otrevliga bakterier, medan mjölksyrabakterierna tål upp till 5-7% salt.
Titel: SV: Mjölksyra ärtor?
Skrivet av: Lotta_och_Micke skrivet 14 aug-09 kl 17:34
Någon som mjölksyrat märgärtor?
Har en hög som blivit lite överväxta och småtorra i smaken.
Eller något annat man kan göra med dom?