Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: slöfocken skrivet 31 jul-09 kl 00:24

Titel: hur gör man egen lammkorv.
Skrivet av: slöfocken skrivet 31 jul-09 kl 00:24
Hej.

Jag skulle va tacksam (o gärna skicka en smakprov :-) ) om jag fick hjälp av nån här som vet hur man gör egen korv, helst lamm korv, vi tänkte slakta snart o då skulle det va bra om man kunde ta reda på tarmarna.


har kollat på nätet, men inget tillfredställande.


Räcker det om spolar rent tarmarna eller måste man skrapa rent dom?

Mvh Sam
Titel: SV: hur gör man egen lammkorv.
Skrivet av: kurt skrivet 04 aug-09 kl 14:58
Se http://www.salsus.se/ och sök efter lamm
Titel: SV: hur gör man egen lammkorv.
Skrivet av: slöfocken skrivet 10 aug-09 kl 15:02
tack för länken. men var hittar jag hur man rengör tarmarna på ett vettigt sätt. har provat att spola rent, vända dom (in ut/ut in ? ), o spola igen, men lukten stannar kvar!
Titel: SV: hur gör man egen lammkorv.
Skrivet av: malines skrivet 10 aug-09 kl 15:03
Salta kanske? Ska kolla i mitt husmoderslexikon om det står ngt där.
Titel: SV: hur gör man egen lammkorv.
Skrivet av: Edgar skrivet 10 aug-09 kl 16:46
Har för mig de ska skrapas också, så att tarmluddet försvinner. Förvaras saltade.

Kuriosa: Svenska fårtarmar inte duger i industrin. De är alltför sköra och går sönder. Importeras från Asien, fåren ska äta kaktusar och tistlar, då blir det starka och bra tarmar.
Titel: SV: hur gör man egen lammkorv.
Skrivet av: kurt skrivet 10 aug-09 kl 18:15
tack för länken. men var hittar jag hur man rengör tarmarna på ett vettigt sätt. har provat att spola rent, vända dom (in ut/ut in ? ), o spola igen, men lukten stannar kvar!


Det finns bra beskrivning där:

http://salsus.se/index.php?page=fjaelster-och-tarm

Den skall vändas ut och in, och sedan skållas och skrapas.
Titel: SV: hur gör man egen lammkorv.
Skrivet av: Putte skrivet 30 aug-09 kl 22:23
Det är som Edgar skriver, att de svenska lamm/fårtarmarna håller för dålig(ömtålig) kvalitet för att vara bra till korv. Köp istället på ICA eller liknande. Men använd gärna köttet från lammen till korv.

De svenska fåren får för "bra" mat, lättsmält. Det innebär att de inte blir tillräckligt hållbara. Får från bland annat Australien går på mycket sämre och kärvare bete vilket gör att tarmarna blir härdade och håller bättre till korv.
Titel: SV: hur gör man egen lammkorv.
Skrivet av: Wisteria skrivet 30 aug-09 kl 22:34
Kanske jättelöjlig kommentar... Men min mamma berättade att hon när hon var liten drog lammfjälster mellan två linjaler som var typ lite vassa för att få bort luddet... det lätt snabbt och enkelt!
Titel: SV: hur gör man egen lammkorv.
Skrivet av: slöfocken skrivet 31 aug-09 kl 00:19
låter intressant, hur fixerar man 2 linjaler? har du nån beskrivning.
Titel: SV: hur gör man egen lammkorv.
Skrivet av: Wisteria skrivet 31 aug-09 kl 08:53
Nej ja har ingen beskrivning, men man ska liksom dra dom igenom nåt lite smalt och halvvasst... och vilken suverän hemsida om korv...