Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Ior skrivet 26 jul-09 kl 20:39

Titel: Morotssylt & andra grönsakssylter
Skrivet av: Ior skrivet 26 jul-09 kl 20:39
Morotsmarmelad är ju en riktig goding, men nu undrar jag om ni har fler idéer på sylt av andra grönsaker...?
Titel: SV: Morotssylt & andra grönsakssylter
Skrivet av: Soshila skrivet 26 jul-09 kl 21:13
Rödbeta skulle väl kunna funka och pumpa kanske?
Titel: SV: Morotssylt & andra grönsakssylter
Skrivet av: solkatten skrivet 26 jul-09 kl 21:50
pumpamarmelad har jag gjort... med ingefära tror jag... mycket uppskattat. Eller var det kanel. Men nån krydda kan man ha i.
Titel: SV: Morotssylt & andra grönsakssylter
Skrivet av: Nettus skrivet 27 jul-09 kl 11:51
Morotsmarmelad är ju en riktig goding
Har du nåt recept...?
Titel: SV: Morotssylt & andra grönsakssylter
Skrivet av: mille skrivet 27 jul-09 kl 12:44
Rödbetsmarmelad har jag aldrig gjort men däremot köpt, mycket god! Kanske att årets odling går så bra att jag kan pröva att göra en egen i år!

Titel: SV: Morotssylt & andra grönsakssylter
Skrivet av: Ior skrivet 27 jul-09 kl 13:58
Har du nåt recept...?
Visst.
Det är en klassiker som hängde med vid köpet av en köksassistens för 15 år sedan.

MOROTSMARMELAD


1 citron (som vanligt: tvätta, skär i bitar)
1 kg skalade morötter skivas (1-2 cm långa bitar, kanske)
Koka dessa i 1/2 l vatten tills allt är mjukt.
Häll av spadet (spara det!), låt morötterna svalna lite innan du mixar dem i mixern.

Blanda mix + spad och koka upp det tillsammans med 1/2 kg socker.
Koka till fast konsistens.

Gör som vanligt; rengör burkar på sedvanligt sätt, tillsätt natriumbensoat om ni inte kommer att äta upp marmeladen inom kort.

Färgen är oslagbar!

(En gång gjorde jag misstaget att riva morötterna före kokning, men det blev pannkaka av det koket!)
Titel: SV: Morotssylt & andra grönsakssylter
Skrivet av: Bo skrivet 17 aug-10 kl 19:13
Marmelad på morot, ingefära och citron var min ambition men jag blev inte nöjd med konsistensen. - Smaken är superb.

Åtta burkar blir det av två kilo morötter, en citron och några knölar ingefära. Jag river morötterna och ingefäran grovt och finfördelar citronen efter förmåga. Morotsrivet i grytan med lite vatten får stå på värmen ett tag för att mjukna, sedan häller jag i resten plus ett kilo syltsocker som jag häller lite varmt vatten över och rör ner. - När det puttrar ända upp, får det stå tio minuter till och puttra sedan häller jag det kokhett på burkar som jag omedelbart försluter. - Jag säljer dem för 45 kr styck men äter upp det mesta själv.

Snåla inte med ingefäran.
Titel: SV: Morotssylt & andra grönsakssylter
Skrivet av: ieenilorac skrivet 17 aug-10 kl 19:19
Hur mycket ingefära är inte snålt, på ett ungefär? Låter som ett gott recept.
Titel: SV: Morotssylt & andra grönsakssylter
Skrivet av: Astra skrivet 17 aug-10 kl 19:27
Åh vilken tajming! Funderade nyss på vad jag skulle göra med mina rödbetor, är inte så förtjust i klassiska inlagda, så om ngn har tips på en god sylt eller marmelad skulle det vara perfekt! :) Att några morötter ska bli sylt harjag bestämt nu i allafall ;)
Titel: SV: Morotssylt & andra grönsakssylter
Skrivet av: Bo skrivet 17 aug-10 kl 20:55
Hur mycket ingefära är inte snålt, på ett ungefär? Låter som ett gott recept.

Den jag skrapat till morgondagens kok, väger 380 gram.

Jag använde samma recept med gröna tomater, ingefära och citron och rabarber, ingefära och citron.

Rabarbersylten smakade rabarber, de andra smakar ingefära.