Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: pertorparn skrivet 23 jul-09 kl 21:13
-
Är det någon som vet om det går att köpa kärnmjölk i vanliga matbutiker eller var kan det finnas att köpa ?
-
Nej, vad jag vet är det inget merjeri i Sverige som säljer det längre. I Danmark och Finland kan man köpa det i butiken, även om det inte alltid är "äkta" kärnmjölk, utan ibland i alla fall är mjölk som syrats med samma typ av bakteriekultur.
-
Tyvärr inte, kärnmjölk är något jag saknar mycket,
i gamla hemlandet fanns det att köpa i varje supermarknad :'(
-
Mums, karnemelk, nu blev jag sugen.
-
Mums, karnemelk, nu blev jag sugen.
mm samma här, finns mkt man saknar från tiden i Holland, bland annat karnemelk och vla :)
-
Med rågbröd och gammal ost... :P
-
och vla :)
Gele vla, blanke vla, hopjes vla, chocolade vla en vla zo maar door.... ;D
-
Gele vla, blanke vla, hopjes vla, chocolade vla en vla zo maar door.... ;D
chocolade vla is mijn favorite vla! *kwijl* :P :D
-
Vad är äkta kärnmjölk egentligen? Det man häller av innan man börjar skölja när man har kärnat smör?
Vad gör ni med den? Dricker som den är helt enkelt? Eller har någon något kul recept att dela med sig av?
-
Vad är äkta kärnmjölk egentligen? Det man häller av innan man börjar skölja när man har kärnat smör?
Vad gör ni med den? Dricker som den är helt enkelt? Eller har någon något kul recept att dela med sig av?
Kylar och drickar, drägl
-
Vad är äkta kärnmjölk egentligen? Det man häller av innan man börjar skölja när man har kärnat smör?
Vad gör ni med den? Dricker som den är helt enkelt? Eller har någon något kul recept att dela med sig av?
I holland är kärnmjölken i det närmaste flytande och dricks ur glas, efter en dag elelr två har den tjocknat till filmjölkskonsistens, i danmark är den som tunn yogurt och där äter man mandelkakor i kärnmjölken som en slags dessert. Bägge delar är gott. Fattar fortfarande inte varför det inte finns kärnmjölk i sverige :(
-
Jag testade min kärnmjölk som stått ett dygn och var ungefär som mjölk i konsistensen, lite tjockare kanske. Underlig smak tyckte jag efter första glaset, lite smak av smör och en lätt alkoholaktig eller jästaktig ton som fick mig att undra om den blivit dålig. Jag sög på smaken en stund och sen drog jag i mig ett stort glas till och tänkte att det här kan man nog lära sig att gilla. Smaken tapetserade munhålan, fint gammalt uttryck som passar in här.
Nästa gång ska jag låta den tjockna.
Kärnmjölk med mandelkakor låter som en exotisk och bra efterrätt att bjuda gäster från stan på. Tack för tipset.
-
Jag testade min kärnmjölk som stått ett dygn och var ungefär som mjölk i konsistensen, lite tjockare kanske. Underlig smak tyckte jag efter första glaset, lite smak av smör och en lätt alkoholaktig eller jästaktig ton som fick mig att undra om den blivit dålig. Jag sög på smaken en stund och sen drog jag i mig ett stort glas till och tänkte att det här kan man nog lära sig att gilla. Smaken tapetserade munhålan, fint gammalt uttryck som passar in här.
Nästa gång ska jag låta den tjockna.
Kärnmjölk med mandelkakor låter som en exotisk och bra efterrätt att bjuda gäster från stan på. Tack för tipset.
Biskvier är heter det nog,det är sånnadär små krasiga grejer :)
-
Smör går väl alltid åt så köp 5 dl grädde - vispa (eller kärna om du har en sådan) tills du har kärnmjölk o smör. Häll av kärnmjölken, tvätta smöret, baka kakorna och doppa.
-
Hej! Här kommer ett recept på en kärnmjölkskaka som min mamma gjorde när jag var liten.
2 glas kärnmjölk
1 glas socker
5 kaffekoppar vetemjöl
2 tsk bikarbonat
Blanda alla ingr. häll i en smord och bröad avlång form och grädda 30 min 175 gr.
Smör och ost på lite ljummen skiva mums. Tyvärr har jag inte smakat den sen jag var barn när man inte får tag i kärn mjölk i dag. ;D :D
-
Köpte kärnmjölk av en kvinna som har fäbod. Hon kunde inte gör av med allt. Jag frös ner 1 liter i plastpåsar, lagom till bak.
Tack för receptet Veronica_57!
Ska utforska ett Irländsk bröd jag smakade där för ett år sedan. Det var det godaste bikarbonatbröd jag ätit. Det fanns överallt.
I innehållsförteckningen var allt redovisat i procent (!) så jag ska konstruera brödet efter det. I vinter nån gång när jag har gott om tid.
-
I innehållsförteckningen var allt redovisat i procent (!) så jag ska konstruera brödet efter det. I vinter nån gång när jag har gott om tid.
Och så postar du det här sen ;) :D
-
När jag gjort smör så stod byns tanter i rad för att få kärnmjölken , de var den bästa degvätskan till tunnbrödsbaket .
Förövrigt kan jag köpa riktig kärnmjölk här på "min" affär .
-
Vad är kärnmjölk överhuvudtaget?
Vad är det bra till?
-
Kärnmjölk är en restprodukt av smörtillverkningen - kärningen. Om man inte tvättar ur kärnmjölken ordentligt så härsknar smöret.
Först blir det en slatt som man lätt häller av, sen får man trycka ut några droppar till ur smörklumpen - denna mjölk används med fördel som degvätska - vitaminrik som den är fick ofta klena barn den att dricka.
Resten av kärnmjölken sköljs ur smörklumpen med hjälp av att man trycker med en träsked och rent kallt vatten i några omgångar. Den vätskan blir det inget av men förr hällde man det i grisahinken - några fettdroppar kom så familjen tillgodo.
-
Kärnmjölk är en restprodukt av smörtillverkningen - kärningen. Om man inte tvättar ur kärnmjölken ordentligt så härsknar smöret.
Först blir det en slatt som man lätt häller av, sen får man trycka ut några droppar till ur smörklumpen - denna mjölk används med fördel som degvätska - vitaminrik som den är fick ofta klena barn den att dricka.
Resten av kärnmjölken sköljs ur smörklumpen med hjälp av att man trycker med en träsked och rent kallt vatten i några omgångar. Den vätskan blir det inget av men förr hällde man det i grisahinken - några fettdroppar kom så familjen tillgodo.
Låter...annorlunda. ::)
-
Smörtillverkning går fortfarande till på samma vis - i fabrik eller hemma i minsta smörkärnan eller m elvispen.
Mekanisk bearbetning av grädde (ingenting annat) bildar smör o kärnmjölk. Kärnmjölken används dock i diverse produkter - läs på innehållsförteckningar så hittar du den lite överallt.
Grisahinkar o klena barn är nog dock inte aktuellt för kärnmjölksrester längre.
-
Jag har faktiskt inte lagt märke till att det inte säljs kärnmjölk längre :-[. Undrar när de slutade med det? När jag var liten tyckte jag inte alls om den, min mormor köpte den och drack till maten. Pappa pratade ofta drömmande om hur gott kärnmjölksblana var. Hälften kärnmjölk och hälften vatten, läskande att dricka under slåttern. När jag blev äldre började jag inse att det var gott, köpte det själv ibland på sommaren. Nu blir jag ju både sugen och ledsen över att det inte går att få tag i...
-
Mmm... kärnmjölk! Barndomens dofter och smaker kom plötsligt svepande förbi skärmen här. Det fanns ingenting så läskande en varm sommardag i slåttern som när farfar plockade upp hämtaren från kylningen i "Stordiket" och skopade upp ett glas kärnmjölk. Oj, vad jag saknar den smaken just nu.. :'(