Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: AnnaLj skrivet 21 jan-06 kl 10:24

Titel: socker från sockerbetor
Skrivet av: AnnaLj skrivet 21 jan-06 kl 10:24
Hej!

Köpte sockerbetsfrö från pirkum för ett par år sen, betorna växte och blev jättefina. Med fröna kom en beskrivning på hur man kunde göra eget socker av betorna, men efter oändliga timmar av raspande och kokande och blandande med samarin och kalk (enligt receptet) kom jag inte fram till något vettigt resultat. Jag köpte till och med en matberedare för att sockret skulle "slungas" i en sådan! Snacka om dyrt socker! (Men den har jag såklart haft nytta av till annat)

Har någon annan prövat detta, eller hört talas om en annan enkel metod att göra någon sorts söt substans av sockerbetan? Någon måste ju rimligtvis en gång i tiden ha börjat framställa socker på en grundläggande lågteknologisk nivå?

Anna
Titel: Re:socker från sockerbetor
Skrivet av: Skytten skrivet 21 jan-06 kl 12:54
Hacka betorna i strimmlor och laka ut sockret i vatten.
Det går givetvis att indunsta detta, men sockret blir av en annan kvalite än köpt.

Lite kalciumcitrat kan öka utbudet, men detta bör sedan neutraliseras.

Löser du upp det i vatten och indunstar det flera ggr blir det bättre kristaller.

Jag vet inte nån metod att småskaligt, göra socker utan att det blir mycket arbete för lite, och kan inte spillvärme användas är det dessutom dyrt.

Jag föredrar att jäsa den söta saften till alkohol.

Ett koncentrat av sockerlösningen blir nån sorts sirap eller melass.

Vill du framställa alkohol  tillsätt sakta svalelsyra till sockerlösningen, och vid indunstningen kristalliseras Etylsulfat.

Lös kristallerna i så lite vatten som möljigt, och tillsätt kalk, så går alkoholen i lösningen och gips fälls ut, gipset tar en hel del vatten.

Även detta är inte ekonomiskt fördelaktigt i liten skala, och så behöver man inte heller så dyr gips, men det är ett kul experiment, att göra sprit utan att bränna.

Att frysa ut spriten är ett billigare alternativ, och det är just så jag använder sockerbetans socker.

Titel: Jag skulle
Skrivet av: Bo skrivet 21 jan-06 kl 13:24
finfördelat betan med en apparat och sedan centrifugerat den i en annan och låtit saften indunsta.

Men det räcker kanske inte.
Titel: Re:socker från sockerbetor
Skrivet av: Skytten skrivet 21 jan-06 kl 13:53
Bo

Det räcker, om inte allt för rent socker önskas.

Det räcker definitivt, (och utan  i varjefall fullständig indunstning) till att ha för alkoholframställning.
Titel: Re:socker från sockerbetor
Skrivet av: AnnaLj skrivet 21 jan-06 kl 14:06
Tack för tipsen!

När jag skördade betorna på kolonilotten så frågade nyfikna grannar vad det var, och när jag sa sockerbetor sa de: jaha, ska du göra sprit! Nu förstår jag varför då...

Få se vad det kan bli denna säsongen!

Anna
Titel: Re:socker från sockerbetor
Skrivet av: Gryning skrivet 25 mar-06 kl 21:15
vi testade att finfördela  en beta och koka den i vatten, min man har jobbat extra på sockerbruk och var "försöksledare" och jag minns inte detaljerna. Efter lång tid hade vi fått fram en genomskinlig men färgad vätska som var lite lik sirap men inte hade så ren sockersmak, den smakade mer likt rå sockerbeta, lite jordig sådär. Vi gjorde säkert inte på optimalt sätt, men det var då inte värt besväret. Däremot gav det perspektiv på vilken energi- och vattenslukande produkt vitt socker är.