Alternativ.nu
Djur => Getter => Mjölkgetter => Ämnet startat av: ason skrivet 18 jul-09 kl 16:51
-
Hej!
Har sånt huvudbry idag. Mjölkade ena av våra getter, första strålen på båda spenarna var helt ok...inga konstigheter.
Silade mjölken...helt OK. Men sen efter att den blivit nerkyld så bildas det klumpar. Har aldrig varit med om detta förr.
Getens 2 killingar suttar fortfarande då o då, juvret är mjukt och fint, inga knölar eller hårdheter.
Dom har fått nytt bete med enorma mängder av div sly sen iförrgår...Mjölken smakar inte salt, cmt test negativt..
Har ngn här ngn liknade erfarenhet eller koll på va detta kan va?
/lena
-
Har jag aldrig varit med om, men jag har heller aldrig försökt hantera mjölken under en sån här värmebölja utan att syra den direkt med filmjölk. Kan det vara en ofrivillig syrning?
-
Låter definitivt som "spontan" syrning.
Om den ser ut som långfil, med långa "trådar" seg eller som filmjölk så har du fått det!
I den här värmen måste mjölken kylas ner jättesnabbt och det är nästan omöjligt att göra i kylskåp ifall det är några liter.
Jag ställer ner mjölken i frysen i någon timme och när den är kall flyttar jag över den i kylen. (hanterar ca 20 l åt gången)
Sedan jag började med det så slipper jag problemet.
-
Hej igen..
Jag kyler mjölken i isvatten så spontansyrning...mjaa tror jag inte. "Klumpbildningen" var mindre igår, ser fint ut idag.
Har cmt testat fler gånger - fortfarande negativt.
...skumt är det...
-
Ja, då kan jag inte.
-
Näe, inte jag heller........psykotrofa bakterier?? Ta en odling???
-
Syns inte dom på CMT?
-
Nu har mjölken varit helt ok i 2 dar...kliar fortfarande huvvet :)
Tack för att ni svarat och försökt hjälpa...
Ska fortsätta forska i detta...
-
Mjölken kan bete sig konstigt om det är åska i luften eller väldigt hög luftfuktighet. Då jag hade getter och ystade , så hände det ibland att mjölken klumpade sig och inte kunde ystas, bara att kassera. oförklarligt , men känt fenomen sen gammalt och har berättats av äldre människor som ystade på både get och komjölk i fäbodarna.