Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Torsabjörke skrivet 18 jul-09 kl 16:37

Titel: regler för försälning av sylt etc
Skrivet av: Torsabjörke skrivet 18 jul-09 kl 16:37
Hej!
Jag har letat överallt efter regler för att få sälja egenproducerad sylt/marmelad etc. Regler om kök etc. funderar på att starta gårdsbutik men hittar inga regler. Någon som vet eller kan hänvisa?

Jenny
Titel: SV: regler för försälning av sylt etc
Skrivet av: mistel skrivet 18 jul-09 kl 18:39
Livsmedelsverket har ju en massa regler när det gäller sånt och de borde kunna svara på din fråga.
Titel: SV: regler för försälning av sylt etc
Skrivet av: Vurre skrivet 18 jul-09 kl 23:41
Du måste ha tillgång  till godkänt  kök och du måste ha livsmedelstillstånd. Kolla livsmedelsverkets hemsida. Här på Gotland brukar HS kunna hjälpa till också.
Titel: SV: regler för försälning av sylt etc
Skrivet av: fauve skrivet 24 jul-09 kl 14:42
Eftersom jag ringt runt för att få svar på detta själv nu i dagarna, så kan jag avslöja att du ska vända dig till din kommuns miljöförvaltning, då det är dessa som bestämmer över detta.

I min kommun, så är det helt ok att koka och sälja sylt, gelé, äppelmos, saft (i rimlig mängd givetvis och inte tonvis) i ett vanligt bostadskök, för att ha en mindre försäljning via gårdsbutik.
Förutsätts normal hygien, direkt tappning på glasburk och omedelbar förslutning.

Andra kommuner kan ha andra regler.
Titel: SV: regler för försälning av sylt etc
Skrivet av: Torsabjörke skrivet 25 jul-09 kl 22:08
Tack!

jag har pratat med min kommun och det är jätte strikta regler med godtjänt kök, tillstånd etc. Vad kontigt att det kan vara så annorlunda. Jag tappade faktiskt entusiasmen!

jenny
Titel: SV: regler för försälning av sylt etc
Skrivet av: fauve skrivet 25 jul-09 kl 23:00
Tråkigt  :-\