Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Torsabjörke skrivet 18 jul-09 kl 16:37
-
Hej!
Jag har letat överallt efter regler för att få sälja egenproducerad sylt/marmelad etc. Regler om kök etc. funderar på att starta gårdsbutik men hittar inga regler. Någon som vet eller kan hänvisa?
Jenny
-
Livsmedelsverket har ju en massa regler när det gäller sånt och de borde kunna svara på din fråga.
-
Du måste ha tillgång till godkänt kök och du måste ha livsmedelstillstånd. Kolla livsmedelsverkets hemsida. Här på Gotland brukar HS kunna hjälpa till också.
-
Eftersom jag ringt runt för att få svar på detta själv nu i dagarna, så kan jag avslöja att du ska vända dig till din kommuns miljöförvaltning, då det är dessa som bestämmer över detta.
I min kommun, så är det helt ok att koka och sälja sylt, gelé, äppelmos, saft (i rimlig mängd givetvis och inte tonvis) i ett vanligt bostadskök, för att ha en mindre försäljning via gårdsbutik.
Förutsätts normal hygien, direkt tappning på glasburk och omedelbar förslutning.
Andra kommuner kan ha andra regler.
-
Tack!
jag har pratat med min kommun och det är jätte strikta regler med godtjänt kök, tillstånd etc. Vad kontigt att det kan vara så annorlunda. Jag tappade faktiskt entusiasmen!
jenny
-
Tråkigt :-\