Alternativ.nu

Djur => Biodling => Ämnet startat av: fauve skrivet 16 jul-09 kl 13:36

Titel: Första skattningen
Skrivet av: fauve skrivet 16 jul-09 kl 13:36
Som total newbie har vi nu slungat första omgången honung. 20 LN-ramar blev totalt 42 kg honung, vilket vi i alla fall ansåg vara en bra skörd.

Till frågan: När tappar man upp honungen på burkar egentligen? Är ju hopplöst att  läsa sig till i biboken  :o

Att den ska röras några ggr/dag i x antal dagar vet jag ju, så att man slår sönder kristallerna och honungen blir jämt och fin, men vid vilken tjocklek på honungen tappar man den på burk? Tänker så man inte väntar för länge och den blir för trögflytande för att kunna tappas smidigt.

Just nu är den som melass i konsistensen och klar i färgen. Har fått för mig att den ska vara ca det dubbla i trögflythet och ha "grumlat" sig i färgen (menar med det att den ljusnat och blivit mer ogenomskinlig)??

Tar tacksamt mot alla råd och tips som ni mer erfarna kan dela med er av  :)
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: ersam skrivet 16 jul-09 kl 15:34
Många ympar sin honung. Skriv "ymp" i sökfältet uppe till höger så hittar du många intressanta trådar.
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: fauve skrivet 16 jul-09 kl 17:52
Jag tror nog att om jag velat ha ymp-tips hade jag efterfrågat sådana  ::)  ;)
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: Eko-Trädgård skrivet 16 jul-09 kl 18:29
lite respektlös svar där tycker jag :o ersam försökte hjälpa bara
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: fauve skrivet 16 jul-09 kl 18:33
Hur kan du tolka mitt svar som respektlöst  ???

Hur som, så var det skrivet med glimten i ögat..
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: micke_osd skrivet 16 jul-09 kl 19:15
Nybörjare jag med....
Ifjol gjorde jag så här och det blev ett strålande resultat (har en toppen mentor från min lokala förening)
Honungen ställdes svalt ca 15-16 grader (optimalt tydligen 13-14) väntade med att röra tills ett skimmer syntes på/i honungen...(tog ett antal dygn)
rörde sedan tills den övergick från bärnstensfärg till ljusgul....(snabbt sammanfattat) man ser efter ett tag när det kristalliserar sig, ljusa strimmor...(tror jag rörde en gång per dygn i en vecka innan det blev tappningsklart...
har säkert glömt nåt...
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: fauve skrivet 16 jul-09 kl 19:27
Tackar. Precis vad jag var ute efter för info  :)
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: micke_osd skrivet 16 jul-09 kl 19:41
Ja håll i bakhuvudet att även jag är nybörjare *L*
Kan ju ha smygit in sig nåt fel...men det påpekar säkert någon veteran snart! bra det!!
ja vi får se om det va nybörjartur ifjol...har utökat till sex kupor iår...mer honung att göra fel med haha
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: fauve skrivet 16 jul-09 kl 20:27
Nå ja (betoningen på ja), nu har jag ju något att börja med i alla fall och det var precis vad jag ville ha. En början och lite tips vad att kika efter.
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: Falin skrivet 20 jul-09 kl 20:44
Jag undrar då om det ska vara lock på honungen (har den i plastspannar) de första dagarna innan man skummar den? Och även när man rör den?
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: Sten-Åke Lindell skrivet 20 jul-09 kl 20:57
Man skall alltid ha något lock på.
Vid slungningen skall locket alltid vara på slungan.
I förvaringskärl kan man använda smörgåspapper som lock som samlar upp (det fastnar) vaxrester mm på detta papper och avlägsnas med pappret.
Annars alltid lock!
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: Falin skrivet 20 jul-09 kl 21:08
Då blir det lock på!
Vi får nog tillverka ett till slungan, om man bortser från de hygieniska aspekterna så blev det också rätt kladdigt, eftersom det stänkte honung ur slungan och på den som stod nära nog...
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: fauve skrivet 20 jul-09 kl 22:11
Jag tappade min honung på 10 l plasthinkar med lock på och det står svalt, men tycker inte den tjocknar speciellt mycket  ??? Rör 2-3 gånger dagligen och honungen är ju slät och fin, men bara marginellt tjockare än när jag startade tråden.

Nåja, det får ju ta den tid det tar och till nästa gång så vet jag mer  :)
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: micke_osd skrivet 21 jul-09 kl 23:02
rör du två-tre ggr dagligen?
jag fick lära mig en gång per dag och inte innan kristalliseringen började...skimmer i honungen(som jag skrev i tidigare inlägg)... överrörd honung blir lös om jag inte minns fel!
men men det bästa med misstag är att man lär sig någonting av det!
har för mig att den stod svalt i en vecka innan det hände nåt ifjol...sedan rörde jag ca en vecka(1ggr/d) innan den blev tappningsklar....
Du får ha tålamod! *L*
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: Abigail skrivet 22 jul-09 kl 07:20
överrörd honung blir lös om jag inte minns fel!


Men då kanske man kan få honung som nästan är rinnande utan att den behöver värmas upp?
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: micke_osd skrivet 22 jul-09 kl 09:38
ja kanske går att "röra" den lös....vad vet jag...  ;)
Finns säkert flera orsaker till att den färdigkrisstalliserade honungen blir lös...
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: fauve skrivet 22 jul-09 kl 09:40
Fick höra att det hade mer att göra med honungens druvsocker och fruktsockers inbördes mängförhållande (mkt fruktsocker = honungen stelnar långsamt. Mkt druvsocker = honungen kristalliserar fortare).

Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: anette i bugared skrivet 22 jul-09 kl 09:51
Fick höra att det hade mer att göra med honungens druvsocker och fruktsockers inbördes mängförhållande (mkt fruktsocker = honungen stelnar långsamt. Mkt druvsocker = honungen kristalliserar fortare).
Finns det nåt sätt att själv kolla förhållandet fruktsocker kontra druvsocker i honungen? Årets första honung är oerhört söt jämfört med vad jag smakat tidigare, kan det ge nån indikation?
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: wictor skrivet 22 jul-09 kl 10:08
Fick höra att det hade mer att göra med honungens druvsocker och fruktsockers inbördes mängförhållande (mkt fruktsocker = honungen stelnar långsamt. Mkt druvsocker = honungen kristalliserar fortare).

Om halten fruktsocker (fruktos) är hög, på bekostnad av halten druvsocker (glukos), förblir honungen flytande och kristallerar inte. Honung innehåller även en del sackaros som lätt bildar stora kristaller om de inte rörs sönder.
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: fauve skrivet 22 jul-09 kl 12:05
Finns det nåt sätt att själv kolla förhållandet fruktsocker kontra druvsocker i honungen? Årets första honung är oerhört söt jämfört med vad jag smakat tidigare, kan det ge nån indikation?

Enligt vad jag fått berättat för mig, så är honung med mkt fruktsocker otroligt mkt sötare.
Dessutom ger låg mängd druvsocker i honungen (som ex om honungen är baserad på stor del hjortronblom) förutom att den blir mkt sötare, har intensivare smak så kristalliseras den sämre/ i vissa fall inte alls.

I vårat fall är det honungen från skogskupan som är den lösare och fylligare i sötma och smak. Förmodligen på den extrema mängd rallaros som de har tillgång till på mkt nära håll, enligt den jag pratade med ang. detta.

Hans rekommendation var också att tappa honungen separat och på så sätt få en "vanlig" fast honung och en som är lite lösare och smakrikare. Och märka dem därefter

Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: fauve skrivet 25 jul-09 kl 19:57
Tappningspaus och snabbrapport: Blir ca 100 burkar honung vad det ser ut som  :)

Blir spännande när vi kan öppna första burken när den "vilat till sig" mörkt och svalt ett tag och se om konsistensen blivit bra eller inte  :o smaken är det dock inget fel alls på *mums*  ;)
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: Falin skrivet 25 jul-09 kl 21:12
Jag har en fråga till!  ;)
Under den tiden man rör i honungen, måste den stå svalare än rumstemperatur då? Jag har en spann som jag har ympat och en "naturell".
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: Sten-Åke Lindell skrivet 25 jul-09 kl 21:32
Här står allt, denna info originalet och den använder alla.

http://www.fsy.se/skebio/dokument/dokument6.pdf
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: fauve skrivet 25 jul-09 kl 22:55
103 burkar blev det här, på min första skattning  :)

Lär återkomma när den "vilat" och tala om huruvida den blev bra i konsistensen. Jag tror att den ska bli det, men det vet man väl inte säkert  förrän den är klar.
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: mille skrivet 26 jul-09 kl 10:33
Här står allt, denna info originalet och den använder alla.

[url]http://www.fsy.se/skebio/dokument/dokument6.pdf[/url]


Jag diskuterade ekobi-metoden med en de av som var med på den tiden då EKOBI skapades (föregångaren till BF om jag förstått rätt) och orginalet till metoden är inte att tappa direkt på burk utan att tappa i stora kärl som ställs svalt.

Därefter värms kärlen tills honungen blir mjuk och går att tappa. Metoden att tappa direkt på burk kan göra honungen väldigt hård men kan också fungera utmärt. Lite större risk helt enkelt. Det finns långa trådar att läsa om detta på BF:s forum om man har ork o lust.... :-\

Jag gör en egen variant, inspirerad av anette i bugared, och kombinerar levande ymp med omrörning.
Titel: SV: Första skattningen
Skrivet av: Sten-Åke Lindell skrivet 26 jul-09 kl 10:59
Jag kommer att få ca 100 kg och kommer att prova 3 olika sätt att bereda med ymp, så vi får se vad som fungerar bäst.
Det beror mycket på vilken honung man har, raps kan bli riktigt hård.
Vill man sedan inte hålla på och värma sin honung hela tiden utan söker kvalitet så räcker det med att värma lätt vid silning där värmen gör nytta.
Skall man förvara honung för senare ymp måste man ju värma i alla fall så alla skillnader i hantering beror inte bara på ymp metoden.