Alternativ.nu

Djur => Biodling => Ämnet startat av: ersam skrivet 15 jul-09 kl 00:12

Titel: Honungstips
Skrivet av: ersam skrivet 15 jul-09 kl 00:12
Ska göra en slungning för att frigöra utbyggda ramar och funderar på förvaringen om man inte har tid/ork att ta hand om det på en gång. Tänkte senare göra en ymp för att få det bra men blir lite orolig att det ska börja kristallisera sig självt.

Kan man förvara det i stort kärl tills vidare? Varmt eller kallt? Om det börjat kristallisera sig - kan man värma upp och börja om från början?
Titel: SV: Honungstips
Skrivet av: mille skrivet 15 jul-09 kl 11:09
Jag föreslår att du ympar nu och förvarat kärlet svalt (12-14 grader har jag för mig, ni får rätta mig om det är fel...).

Senare kan du värma honungen och tappa på burk direkt.
Titel: SV: Honungstips
Skrivet av: ersam skrivet 15 jul-09 kl 11:33
Funderar på att grovsila och ställa kallt alternativt rumstemperatur och fixa ymp och liknande efter semesterresan.

Vad är bäst tro?
Titel: SV: Honungstips
Skrivet av: Gideon i Roslagen skrivet 15 jul-09 kl 23:15
Absolut bäst att ympa direkt. Och att finsila. Det är verkligt svårt att få till en bra finsilning för oss som inte kan styra temperaturen helt perfekt om man väntar för länge. Och har honungen börjat kandera så mycket att du måste värma så påverkar du smaken ganska så mycket.
Så ympa och ställ svalt. Efter mindre än en vecka så har honungen kanderat.
För att tappa så måste du sedan värma och röra upp honungen.
Lycka till!

Gideon