Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: loch skrivet 14 jul-09 kl 22:46

Titel: Helsingefår- köttkvalitet?
Skrivet av: loch skrivet 14 jul-09 kl 22:46
Jo, jag vet att man inte ska slakta denna utrotningshotade art men kanske finns det någon som inte fått alla lamm sålda och istället valt att slakta och ta tillvara på köttet?
Titel: SV: Helsingefår- köttkvalitet?
Skrivet av: Idun skrivet 24 jul-09 kl 08:03
Vi är många som har ätit av våra utrotningshotade allmogefår. Jag har själv slaktat och ätit både baggar på 2-3 år (som har gått i avel först) och äldre tackor som på ett eller annat sätt inte tillför rasen något mer.
Äldre djur kan man med fördel röka och torka. Allmogefåren har en annan fettansättning och blir inte feta på samma sätt som köttrasfår. Ska i ärlighetens namn säga att jag inte slaktat mer än något enstaka köttraslamm.
Smaken beror mer på vilket bete fåren har gått på. Örtrika ängar och skogsbete ger ett mer välsmakande kött än ensidigt vallbete och utfodring med kraftfoder.

Hälsar Idun
Titel: SV: Helsingefår- köttkvalitet?
Skrivet av: Mårten Swärd skrivet 24 jul-09 kl 08:28
Vi har också slaktat lite och det har smakat mkt bra.. Två bogar från förra baggen torkade vi och det var hur gott som helst! Gryta och grillbitar smakade också väldigt bra!

Vad gäller att inte slakta de utrotningshotade arterna så finns det ju knappast något annat alternativ . Vi har försökt att sälja årets fyra bagglamm men det är omöjligt, trots att den ena är väldigt vacker.. Så det blir frysen för de med snart, tyvärr.