Alternativ.nu
Djur => Grisar => Ämnet startat av: Karina skrivet 14 jul-09 kl 01:14
-
Försöker få tag på en spannmålskross så att vi kan mala korn som vi köper direkt från bonden i höst. Om jag inte får tag i en kross kan man då till nöds använda en kvarn? eller blir det för "mjöligt"? Det malda/krossade kornet ska vara till gröpe till grisarna.
//Karina
-
Egentligen är det tvärtom, av tradition har man alltid malt gröpe till grisar, och till nöds använt kross..
Nu har man dock kommit fram till att det inte ska vara allt för finmalet, en viss risk för magsår finns, men den är ju obefintlig om grisarna samtidigt går ute eller får halm/hö att äta.
Använder man kross så ska det bli välkrossat, en massa hela kärnor är värdelöst och åker bara igenom grisen.
-
YES! Vad glad jag blir av det svaret!
Då kan man ju samtidigt göra lite ekologiskt kornmjöl till sig själv!
Nu blir det pitepalt!
:)
-
På de flesta kvarnar brukar man kunna justera avståndet mellan skivorna för att få mer eller mindre finmalet.
Kör med lite större avstånd så blir det säkert bra till foder.
Iaf så funkar det på min handkvarn.
-
Jag får se vad jag får tag på för kvarn. Jag ser att det annonseras om "foderkvarnar" och "mjölkvarnar" och alla typer av benämningar. Vet inte riktigt om det är helt olika typer av kvarnar eller om de fungerar på liknande sätt med liknande resultat. De är i alla fall mycket billigare än krossarna, det känns som att de är dyra bara för att hästägarna också vill ha dem.
-
Nämen.. Ex sa ju att det INTE ska vara malt till mjöl, utan bara krossat. Och jag säger samma.
-
Jo, jag fattade vad Existens skrev. Att jag inte behöver ha just en kross utan jag kan även ha en kvarn. Jag har använt en typ av kvarn en gång, det finns säkert flera olika typer, men den jag använde gick att ställa om mellan mycket grovt och mycket finmalet. Precis som Sydtobak skrev. Har man en sådan kan man m a o både använda den till grisfoder och göra mjöl till sig själv. Det är det som jag tycker är så bra.