Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Frances skrivet 13 jul-09 kl 16:14

Titel: Restsylt?
Skrivet av: Frances skrivet 13 jul-09 kl 16:14
Har idag plockat jordgubbar o funderar om jag skulle "offra" några till rårörd jordgubssaft..Men visst kan man koka sylt på "resterna"?
Brukar koka med saftmaja/sila och det har jag aldrig sparat, hönsen beher ju också lite godis   ;)  Men känns som det blir slöseri att ge hönsen efter att dom bara simmat lite  ;D
Titel: SV: Restsylt?
Skrivet av: Frances skrivet 13 jul-09 kl 16:46
Oh yes, svarar mig själv. Hittade ett recept. Rester av 3 liter bär kokas med 750 g syltsocker :)
Titel: SV: Restsylt?
Skrivet av: färnevik skrivet 13 jul-09 kl 18:04
Jag har provat två varianter, slänger aldrig saftresterna. =) Antingen kokar man sylt ihop med socker, eller så lägger man bara resterna på burk och konserverar dem i ugnen. Håller minst  ett halvår (för mig iaf) och fungerar som osötad sylt. När burken väl är öppnad får man dock göra åt den kvickt. rabarberrester fungerar fint i paj också!
Titel: SV: Restsylt?
Skrivet av: Kabo skrivet 13 jul-09 kl 23:43
Har inte ett smack med jordgubbar att göra :)
Jag brukar ta lingonen från lingondrickan och koka dem tillsammans med äpplen. Sen kör jag allt i passerapparat och får en frisk, god och vackert röd mos med tousch av lingon.
Titel: SV: Restsylt?
Skrivet av: mille skrivet 14 jul-09 kl 23:08
Jag gjorde marmelad på saftresterna förra året, det blev mycket gott... :D