Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Sophie på Södergården skrivet 12 jul-09 kl 22:43
-
Jag har gjort fläderblomssaft för ett par dagar sedan. Proportionerna är 3 l vatten, 4 kg socker 60 g citronsyra, 50 klasar fläder och 7 citroner.
Kokade upp sockerlag hällde i citronsyran och hällde sedan detta över fläderblommorna och citronerna. Lät det stå svalt i 3 hela dygn med omrörning ett par gånger per dag.
Efter det silade jag saften och har fyllt den på kokade glasflaskor ända upp till korken (vissa är gamla saftflaskor med snäppkork och gummipackning och vissa är "vanliga" glasflaskor med skruvkork) så inget syre finns i flaskorna. Nu förvarar jag dessa i källaren där temperaturen ligger nånstans mellan 16-20 grader skulle jag tro.
Hur länge håller sån saft på ett ungefär? Är det stor skillnad om jag förvarar den svalare eller inte? Finns det något i tillverkningen som kan påverka hållbarheten negativt eller positivt? Jag vill dels veta hur länge jag kan förvänta mig att saften klarar sig och dels veta inför nästa år om jag kan göra något annorlunda?
-
Hej!
Svårt att svara på hur länge den håller sig, du får väl ta den här vintern som ett test. Tror ni hinner dricka upp saften innan den möglar. Eftersom du förvarar den förhållandevis varmt skulle jag sätta i lite natriumbensoat nästa år om du märker att den möglar.
Lycka till!
//Karin
-
Tack. Ja det är nog egentligen inga problem att hinna dricka upp den ;D
Men jag är mest nyfiken. Är det bättre med natriubensoat? Vad gör citronsyran för skillnad då? Jag har inte gjort saft tidigare men vill kunna förvara den länge. Vi ska försöka fixa ett kallförråd senare. Hur stor skillnad gör det och vilken temperatur är den bästa att sikta på i ett sånt?
-
när saften är klar brukar jag koka upp den och blanda i natronbensoat då håller den hur länge som helst mvh praline1
-
jag har mindre socker och kokar flaskorna efter i 30 minuter. håller också hur länge som hälst.. då slipper man tillsätta någe skit med.