Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: Georgisten skrivet 12 jul-09 kl 14:07
-
Skulle vara intressant att ta del av beskrivningar på lösningar för honungshanteringslokaler. Har ni livsmedelsgodkända lokaler och isf skulle ni kunna beskriva hur de ser ut och vad som krävdes för att få dem godkända? Var det knussel med myndigheter eller dylikt? Kostnadseffektiva lösningar är alltid intressanta att ta del av. Vad använder ni för honungsutrustning osv och varför gjorde ni detta val? Tips och trix. :) Tror att en sådan tråd kan vara av intresse för alla här, både nybörjare och bigubbar. :)
http://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelskontroll/vagledningar/godkannande_registrering_vagledning.pdf (http://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelskontroll/vagledningar/godkannande_registrering_vagledning.pdf)
-
Antar att ni läst Bihusesyn: http://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/35/Bihusesyn2009-.pdf
-
Det är väl en ganska stor skillnad på vilken sorts lokal man behöver om man bedriver primärproduktion eller sekundärproduktion skulle jag tro dessutom.
Med vänliga hälsningar
Troya
-
ALL slungning är primärproduktion
-
Ska man tolka det att all hantering före slungning kräver "mindre" än det som gäller från och med avtäckning och framåt?
-
Är den livsmedelslagen verkligen aktuell..? Så detaljed brukar inte lagen vara, möjlgien slakterilagarna, men knappt de heller.
-
Bihusesyn, den var väldigt bra.
På ett enkelt sätt visar den hur man kan kontrollera fällor i sitt arbete, och kan ge hjälp när man ska åtgärda eventuella brister.
-
När det gäller Livsmedelslagen så måste man använda sitt sunda förnuft. Honung är ett otroligt tåligt livsmedel och om man inte tillsätter något (smak el.likn.) så kan du i princip utföra det var som helst i en normal villa/lägenhet. Fördel om du inte sitter i soffan och slungar; soffan brukar bli kletig och du riskerar få ludd från soffan i honungen, men annars är det lugnt. De flesta normalt funtade människor håller väl till i köket, tvättstugan eller någon annan lokal där det är enkelt att tvätta av inredningen ... håll dig till vanligt sunt bondförnuft så räcker det tillräckligt långt.
Man ska inte hålla på och krångla till saker i onödan ... men det är klart ... ska du bygga ett slungrum så se till att du har samma standard på tak, väggar o golv som i duschrummet. Minst. Ventilation som är bisäker ... inget är mer otrevligt än att få påhälsning från sura bin när man slungar!
Jag har inte hört talas om någon som har försökt få sina lokaler Livsmedelsgodkända, men antar att de större biodlarna säkert har det ... de har ju mer industriell tillverkning så de har ju lagt ner några hundratusen för att få till en rationell miljö. Klart att de har fått godkänt från Miljökontoret, annars vore det ju som att slänga pengarna i sjön.
En av dem har satsat på kaklade väggar (använde ett gammalt mjölkrum tror jag det är) och cementgolv i själva slungrummet. Lager i anslutning för att minska arbetet.
-
Är den livsmedelslagen verkligen aktuell..? Så detaljed brukar inte lagen vara, möjlgien slakterilagarna, men knappt de heller.
Du får kolla vad det är för något innan du ifrågasätter!
Livsmedelsverkets länk är en vägledning för godkännande av livsmedelsanläggningar. Den ser ut att vara aktuell, är åtminstone fastställd den 18 maj i år.
Bihusesynen är daterad 2009, och hänvisar till lagstiftning som verkar gälla.