Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: tomas-kero skrivet 08 jul-09 kl 22:02
-
jag skulle vilja ha förslag på vad man kan göra med körsbär? jag håller på att pröva att torka dem, någon annan som har provat?
kaka eller annat bakverk med körsbär?
sylt?
något effektivt sätt att kärna ur dem?
Likör, är det bara att lägga dem i en flaska med sprit och låta stå ?
-
Urkärnare finns, men såvitt jag vet bara för ett bär i taget.
Ang. likören så är det precis så jag gjort, med diverse bär, fungerar utmärkt bara man silar bra och pressar ur all spriten som fastnar i bären. Sockra efter tycke och smak. (Den varianten är snabbvarianten, men sen finns det ju körsbärsvin och dylikt om man vill gå på lite mer finlir)
Körsbärssylt, saft och marmelad är supergott. Saftar du slipper du kärna ur.
-
Stoppa dem i frysen och ha dem i saft istället för isbitar det hade jag när jag var liten, jättegott att smaska på de halvtinade bären i saften medans man drack. (de var inte urkärnade så en kopp för kärnorna hade man ju)
-
Men hur är det med sur- och sötbär? De funkar väl bäst till olika saker? (Ursäkta trådkapningen :-[ )
-
Var finns urkärnare till körsbär ?
Hade varit super med en sån , d e sånt meck att göra det förhand spec. om man behöver urkärna mååånga :P.
-
Bästa urkärnaren (tycker jag) är ett utböjt gem. Det ser ut som ett kantigt S.
Man tar i den större delen av gemet och sticker in den mindre i bäret. Jättelätt att haka fast kärnan och dra ur utan alltför mycket spill.
En urkärnare som man köper är ju också "för hand" Man lägger bäret i en grop; sen är det en stång som trycker ut kärnan. Jag har i alla fall aldrig sett någon som tar fler än ett bär i taget.
http://www.lyckasmedmat.se/product_info.php?products_id=436 (http://www.lyckasmedmat.se/product_info.php?products_id=436)
Så här gör jag bärlikör, bl,a körsbär.
Fyll en burk med bär tätt packade. Körsbär, krusbär och annat med hårt skal ska prickas hål på.
Fyll med sprit ända upp. Sätt på lock och låt det stå 1 månad.
Sila av bärspriten och mät mängden. Mät upp 6 dl socker/ liter bärsprit.
Varva bären i samma burk som tidigare med sockret.
Töm av vätskan efterhand som det saftar sig.
Blanda ihop bärspriten och sockersaften. Låt mogna några veckor. Mums filibums. :)
De urlakade bären kan man kärna ur och torka. Bra att ha som bullfyllning eller bara som godis.
Körsbärskaka
4 ägg
6 dl socker
6 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
250 g smält smör
6-7 dl urkärnade syrliga körsbär
Rör ihop alla ingredienserna, bara så pass mycket att smeten går ihop, dem ska inte vispas eller arbetas länge.
Bred ut smeten i en långpanna med bakpapper eller smord o bröad (30X40 cm)
Strö över bären och tryck ner dem lite i smeten.
Grädda 30-40 min i 175°
-
Kanon, tack för länken :)! Dina recept ska jag helt klart prova dom oxå...mums + ett recept på marmelad som jag oxå ska göra nu i dagarna .
Här är alltid så mkt körsbär att det är synd att inte ta till vara på mer än man gör men nu så ;).
-
Hos Hus-modern finns urkärnare!
http://bitbox.se/1004/index.php?visaProdukt=27&visaKat=13
Tror de har jordgubbssnoppare också...