Alternativ.nu
Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: yrian skrivet 13 jan-06 kl 13:34
-
Jag har köpt några gamla skärbrädor i trä på loppis. De är fina, men jag vill gärna göra rent dem ordentligt så de känns fräscha för mig! Vad ska jag använda för slags rengörningsmedel, någon som har något förslag? Gärna något som "biter" ordentligt, utan att för den skull vara miljöovänligt eller träförstörande...
/yrian
-
Skura med såpa,skölj ordentligt och torka av.Låt lufttorka ordentligt ock gnid sedan med bikarbonat och vatten.Träskärbräden är inte lika bakteriesamlande som plastskärbräden! :)
-
du kan gnugga in salt och låta det sitta en stund skölj sedan ordentligt saltet har en bakteriedödande effekt mvh praline1
-
Hej!
Såpa och tvål är egentligen inte rengöringsmedel utan de emulgerar smutsen bara. Så de bits inte.
Jag skulle rekommendera en svag lut gjord på kaustiksoda eller målarsoda och borsta brädorna med det. Men det är starkt med kaustiksoda och jag skulle råda att ta skyddsglasögon och -handskar när Du hantera luten.
Allt som kommer i kontakt med luten kommer att dö. Så renare än med kaustiksoda kan det inte bli!
Kaustiksoda är industrins främsta rengöringsmedel, förresten.
Hej då
Martin
-
Nejmen...
Inte lut... Man ska ju tillreda mat på skärbrädorna.
Salt ska man ha, fick vi lära oss i skolan. Hotell å Restaurant. Bikarbonat låter ju bra åxå!
Lycka till!
-
Om det är djupare spår i ytan kan man hyvla ner den en halv mm eller så (om man har en hyvel). Då blir den superfräsch :o. Sen oljar du bara in den, låter det dra lite och torkar bort överflödig olja.
Håller med om lut, visst, det gör det säkert rejält rent men fräter det inte på träet och lämnar ojämnheter i ytan? Där bakterierna kan härja fritt?
-
jag använder kaffesump för att ta bort dofter från skärbrädorna.
Gnugga in kaffesumpen , låt sitta en stund o skölj.
Men begagnade skärbrädor man fått eller köpt second hand, skulle jag nog hyvla/slipa av några lager på..
-
Varför inte slipa dem lite?
-
Hej!
Nejmen...
Inte lut... Man ska ju tillreda mat på skärbrädorna.
Salt ska man ha, fick vi lära oss i skolan. Hotell å Restaurant. Bikarbonat låter ju bra åxå!
Varför ingen lut? "Lut" är ingen kemi i den meningen att Du kommer att ha en himla massa konstiga ämnen kvar på brädan. Lut (kaustiksoda) är inget annat än Natrium (just natrium) och Hydroxid (syre + väte), upplöst i vatten. Ditt salt är Natrium och Chlorid, det biter inte. Bikarbonat är inget annat än en svag lut på natriumbas, men alltså utan hydroxidandel.
Som Du ser så har Du genom att rekommendera bikarbonat också gått "lutvägen". Du kanske förstår nu också att lut inte är farligt - förresten är, som jag skrev tidigare, kaustiksoda industriens (livsmedel, bryggerier, ..) främsta rengöringsmedel. Men som sagt var: inte pga av det kula tvättegenskaper, utan pga att det fräter sönder och bort smutsen /bakterier /virus. Renare än så blir det *aldrig*. Och sköljer Du bra, blir det inte ens nåt natrium kvar på brädan heller ;)
/Martin
-
Renare än så blir det *aldrig*. Och sköljer Du bra, blir det inte ens nåt natrium kvar på brädan heller ;)
/Martin
Skölj med ättika eller vinäger för att få bort/neutralisera rester av soda efter rengöringen.
sen vatten.
-
Tre bra tips som redan nämnts är skura med kaffesump och planhyvla dem, sedan olja in dem.
Kaffesump är förbannat bra rengöringsmedel, när skurpulverkaliber behövs, starkt nedsmutsade händer blir rena av kaffesump.
-
Klorin ??? ??? ???
-
Klorin ??? ??? ???
Ja, det är ju väldigt miljövänligt... ::)