Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Charlotte skrivet 13 jan-06 kl 10:52

Titel: Stenålderskost
Skrivet av: Charlotte skrivet 13 jan-06 kl 10:52
 Jag startar en ny tråd här, så att inte Hönsforumet behöver bli fullt av matprat :)
 För den som vill veta vad Stenålderskost är så finns en informativ sida här:
http://www.paleodiet.nu/index.php
 Så är det några som äter Stenålderskost som har lust att dela med sig av sina erfarenheter?
 En fråga: Jag läser nu boken Stenålderskost av Loren Cordain och enligt den ska lammkött inte alls vara så bra.... (för mycket fett) Mina lamm är ekologiskt uppfödda och äter väldigt lite spannmål (bara innan betet växt till sig ordentligt) är detta lammkött inte bra?
 Det kommer säkert att dyka upp fler frågor under vägen, så finns det någon som vill svara så skulle jag bli glad :)
                        Mvh
                       Charlotte
 
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Kicki skrivet 13 jan-06 kl 11:19
Cordain är amerikan. De har inte frigående får på samma sätt som vi. Recepten är också väldigt amerikanska. Buffelbiffar hör ju inte precis till vanligheterna här. Jag rekommenderar Staffan Lindebergs böcker, de är svenska och anpassade till våra förhållanden. Det finns även ett paleoforum, har du sett det?
I Sverigen börjas det ju nu komma fram till att fetträdslan är obefogad och att vi mår bättre av att äta mer fett - så länge vi inte kombinerar det med kolhydrater.

Lammkött är toppenbra kött!  :)

Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Mullvaden skrivet 13 jan-06 kl 12:22

I Sverigen börjas det ju nu komma fram till att fetträdslan är obefogad och att vi mår bättre av att äta mer fett

har väl alltid vetat att farfar haft rätt,märg är inte skadligt  ;)
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Linnea-maria skrivet 13 jan-06 kl 12:48
Om köttet är bra eller inte har mer med vad djuren äter. Våra frigående får som äter gräs och sly har ett magert kött med mer omega 3 än får som föds upp på spannmål och kraftfoder.
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Kicki skrivet 13 jan-06 kl 13:01
Ja så klart att det är beroende av vad djuren äter. Det var det jag menade i mitt första inlägg om att fren inte har det lika i olika länder. De allra flesta får i Sverige (varje fall i mina trakter) går just på slybete och Charlottas verkade ju också göra det , det var därför jag vågade uttala mig så generellt.
T.ex. ägg är också bra, men det är ju cokså helt beroende av vad de äter och detsamma gäller allt kött, fisk o.s.v.
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Kicki skrivet 13 jan-06 kl 13:02
har väl alltid vetat att farfar haft rätt,märg är inte skadligt  ;)
Nej det är det inte.  :D
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Manne skrivet 13 jan-06 kl 13:31
Fettet i o runt köttet gör att smaken blir LJUVLIG !!
Är så trött på alla anorektiska köttbitar jag hittar här i Stockholm, tjatar på min lokale ICA handlare, men "Alla andra kunder vill ha fettsnålt och frächt kött"
*suck*

Någon i Stockholms området som säljer rejält kött från lyckliga djur ?

// Manne
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Manne skrivet 13 jan-06 kl 13:36
En "dum fråga"

Varför skall/vill någon äta stenålderskost ?
( har INTE läst på om ämnet, bara inläggen här )

Har vi inte lyckats "berika" vår kost med vitaminer/mineraler/spårämnen så vi skall slippa de bristsjukdommar som tyvärr var vanliga förr ?
( vågar jag skriva..... fortfarande inte är HELT ovanliga hos veganer... ? ::) )

// Manne
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Kicki skrivet 13 jan-06 kl 15:00
Vilka brister menar du då? Det fanns nämligen inte sådana innan människan började odla säd. Folk dog av rovdjurangrepp, yxor i skallen m.m. men inte av välfärdssjukdomar och brister.

Naturliga och oprocessade råvaror behöver inte berikas, de innehåller redan allt vi behöver.
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Skytten skrivet 13 jan-06 kl 16:24
Varför i herrans namn valde stenåldersmänniskan just säd, när han/hon kom för sig att odla?

Jo givetvis därför att stenåldersmänniskan hade för vana stt äta dessa frön, och önskade mer av varan.

I Norden var vi inte stora spannmålsätare förrän efter 1200-talet, när kungamakten uppstod och beskattningarna ökade,
samtidigt som kulturinflytande från söder med kristendomens införande medförde en anpassning till vad som gällde i söderut.

Spannmål kan således inte betraktas som en kost som inte åts i samlartid, men man hade en bredare bas för sin mathållning.

Bofasta  förmoderna och centraliserade enheter, har över hela världen gått mot allt ensidigare kost, må det vara vete, ris, majs, fisk, blod eller mjölk.

Spannmålens hållbarhet, var bra för att reglera olika års avkastning, som skatt, göra stadsliv möljigt,och möjlighet att avlöna militär, prästerskap och civil statlig personal i de centrala politiska stater som tidigt uppkom  i samband med spannmålsodlingens ökande, detta bidrog till specialicering och uppkomst av flera olika kaster i samhället.

Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Kicki skrivet 13 jan-06 kl 17:08
Varför i herrans namn valde stenåldersmänniskan just säd, när han/hon kom för sig att odla?
För att det var lätt att få mycket av så man kunna äta sig mätt, för att det var gott och lätt åtkomlig mat. Det man inte visste då var att människna inte mår bra av sädmat och socker.
Varför i hela fidens namn väljer folk idag att äta godis, sprit, snus, tobak m.m. Varför väljer vi det som smakar gott eller känns behagligt, trots att vi numera vet mycket om biverkningarna och t.om. att vissa är farliga - ja inte är det för att vi är särskilt kloka med väl utvecklade instinkter i alla fall...

Citera
Jo givetvis därför att stenåldersmänniskan hade för vana stt äta dessa frön, och önskade mer av varan.
Att äta ett och annat korn man hittade var inte samma sak som att basera sin kosthållning på det.

Citera
Spannmål kan således inte betraktas som en kost som inte åts i samlartid, men man hade en bredare bas för sin mathållning.

Bofasta  förmoderna och centraliserade enheter, har över hela världen gått mot allt ensidigare kost, må det vara vete, ris, majs, fisk, blod eller mjölk.

Spannmålens hållbarhet, var bra för att reglera olika års avkastning, som skatt, göra stadsliv möljigt,och möjlighet att avlöna militär, prästerskap och civil statlig personal i de centrala politiska stater som tidigt uppkom  i samband med spannmålsodlingens ökande, detta bidrog till specialicering och uppkomst av flera olika kaster i samhället.
Du pratar om en betydligt yngre tid än jag. Den paleolitiska tidsåldern var en väldigt lång period i människan historia som sträcker från ca. 10 000 år sedan ända bort till för 2,5 miljoner år sedan. Det äldsta fyndet som visar på sädanvändning är resterna från ett bageri i Israel daterat till 22 000 år gammalt men före det finns ingen sädkonsumtion annat än ev. några enstaka korn emellanåt så den revolutionerande stora användningen av säd började först för vid jordbruksrevolutionen för ca. 10 000 år sedan = alltså en försvinnande liten del av mänsklighetens historia.
Jag rekommenderar dig att läsa någon av dessa böcker:
"Det ofullkomliga djuret" av Göran Burenhult
"Den fulländade människan" av samma författare
"Stenålderskost" av Loren Cordain
"Maten och folksjukdomarna" av Staffan Lindeberg
De finns fler böcker i ämnet på svenska, detta var bara ett urval.
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Kicki skrivet 13 jan-06 kl 17:18
Jag vill också tipsa om två artiklar:
http://www.gunnarlindgren.com/maten1ny.pdf
och www.markazits.com - med nätboken "mamma äter inget vitt"

Det finns även att diskussionsforum på www.paleodiet.nu välkommen dit Charlotte, Skytten och alla andra som vill veta mer, ifrågasätta och/eller diskutera paleokosten med verkligt kunniga.
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Skytten skrivet 13 jan-06 kl 19:02
Kicki!
Jag har läst en del av böckerna, och även flera.
Jag är inte alls okunnig om vår äldsta historia, där har jag hyllmeter.

Om du besvärade dig om att läsa mitt inlägg utan lite mer förutfattat, hade du säkert kommit fram till att vi inte har helt olika ståndpunkter.

Dock, brödet är yngre än spannmålsodlingen, och ingen vet riktigt när odlingen har börjat.

Ett fynd av spannmål som kan misstänkas ha varit människoföda, är för det första svårt att dra generella slutsatser från , och inget säger att det har odlats.

Först när framavlade sorter finns, har det odlats en tid i en viss större omfattning.

De kulturer som gick över till ensidig spannmålskost har i många fall lämnat skriftliga spår, och är således från i detta sammanhang sen tid.

Sambandet, spannmål och stat är däremot ganska  lätt att klarlägga. Det är således inte spannmålets eviga smaklighet, som fick det att komma till stånd, utan en politisk process,
där stater och städer uppkom.

I Norden odlades spannmål sedan stenåldern, men blev inte den dominerande grödan förrän, inflytande som i samband med kristendomens införande, statens uppkomst, kom söderifrån.

Bonden fick det inte bättre, men överskottet försörjde staten och finansierade mer än tusen kyrkor på ett århundrande.

Överallt har det visat sig att staten, storgods görs möjligt med spannmål, det blir en dominerad arrendeavgift och skatt och feodala strukturer blir möjliga.

Idag när inte de agrara näringarna spelar en sådan dominerande roll i ekonomin, har andra strukturer uppkommit för att hävda makt och överhet. Dock har Vetebomben i större utsträckning än Vätebomben störtat regeringar in i vår tid.

Människan är allätare, kan hyfsat överleva med eller utan spannmål eller vara vegan, och till och med till 99% avstå från vegetabilisk föda.

Får en allätare sina näringsbehov tillfredställda, så har vad som äts underordnad betydelse.

Idag dör fler av för mycket mat, än av för lite.

Vi har tekniska metoder att påvisa fler och fler faror, till den grad att allt kan bevisas vara farligt, därav att så många "Äta Rätt" finns en expanderande bok och konsult branch.

Livet kan inte levas riskfritt, och allt kan inte skyllas på maten även om en som har överflöd lätt kan skada sig på mat.

Väldigt få människor i den rikare världen löper risk att skada sig på vettigt framställda varor med spannmål som bas, det är snarare ett för stort kaloriintag, och av industrinmisshandlad mat.

Fett är näringsrikt, men jag har inte mer än ägg, olja, vinäger, lite socker salt och kryddor i min feta sås. Den köpta har en hel del annat, som man bör se upp med istället.

Detsamma gäller spannmålsmat, det är mycket "EXTRA" i "modern mat" lättuggat och onyttigt.

Jag är av den åsikten att spannmålsmat passar en allätare, men man ska fortsätta att vara allätare och inte stoppa i sig för mycket varken i volym eller av en sorts mat.

Varje uteslutning blir en begränsning, och vi kan ju äta allt.





Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Kicki skrivet 13 jan-06 kl 19:16
ok, förlåt. Jag missuppfattade dig  :-[
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Charlotte skrivet 15 jan-06 kl 20:11
 Tack så mycker för svaren!
 Nu har jag ätit Paleodiet i 2 dagar, det fungerar hur bra som helst, det är egentligen sån mat jag gillar, förutom att jag saknar ost!!!
 Mackorna man tar när man inte hinner laga mat :-[ går det nu så bra att undvika bara för att man inte "får" äta dom....
 Jag har gått med på Paleoforumet och sen hittade jag ju detta med Skaldeman...
 Syrran följer hans diet och när jag surfade vidare så hittade jag minsan dig där på Forumet Kicki! :)
 Jag tänkte beställa boken men blev ändå lite nyfiken och undrar: Är hans diet en sorts "bantningsvariant" av paleo (om jag fattat rätt är det en Jägardiet, med mera fett). Kan man fortsätta att äta enligt Skaldeman (ost!! tex) hela livet? Eller bara en kort period?
 Kanske inte all denna frukt jag smäller i mig nu alls är bra???
                           Mvh
                         Charlotte
 
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Tjotten skrivet 16 jan-06 kl 11:32
Tack så mycker för svaren!
 Nu har jag ätit Paleodiet i 2 dagar, det fungerar hur bra som helst, det är egentligen sån mat jag gillar, förutom att jag saknar ost!!!
 Mackorna man tar när man inte hinner laga mat :-[ går det nu så bra att undvika bara för att man inte "får" äta dom....
 Jag har gått med på Paleoforumet och sen hittade jag ju detta med Skaldeman...
 Syrran följer hans diet och när jag surfade vidare så hittade jag minsan dig där på Forumet Kicki! :)
 Jag tänkte beställa boken men blev ändå lite nyfiken och undrar: Är hans diet en sorts "bantningsvariant" av paleo (om jag fattat rätt är det en Jägardiet, med mera fett). Kan man fortsätta att äta enligt Skaldeman (ost!! tex) hela livet? Eller bara en kort period?
 Kanske inte all denna frukt jag smäller i mig nu alls är bra???
                           Mvh
                         Charlotte
 
Hej!
SSS mat är bara en av alla liknande dieter som går ut på kolhydratsfattig, socker fri, mjölfri men mycket fet kost. Jag läste Maria T s bok "Mamma äter inget vitt " här på nätet och har sedan kontaktat henne och sss (Sten Sture Skaldeman) och de anser att deras är ganska lika. Men enligt dersa sätt att se så är sockret den stora faran i kosten och även under en övergångsperiod så ska man inte äta någon söt mat för att bli av med sockerberoendet och då även undvika frukt. Sakldemans, Marias med anda som går efter låg kolhydratskost kan fortsätta att äta så hela livet men man lägger till lite fler födoämnen och är inte så hård/strikt som man är om man vill gå ner i vikt.
Jag har gått över från Gi till denna sorts kost och det känns jättebra, dessutom rasar jag ner i vikt.
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 16 jan-06 kl 22:58
jag är nog skapt för stenålderskost

tål inte gluten, inte mjölk heller, kanske som en indirekt följd av glutenintoleransen

bläddrade på bokrean för två år sen förstrött i en bok, där det hävdades att olika blodgrupper passade ihop med olika sorts mat

jag som har blodgrupp 0 var anpassad för något liknande stenålderskost

har inte en aning om vad resonemanget grundades på

någon som känner till mer om detta?

kanske vi nollor är mer primitiva än andra hehe

Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Valma skrivet 17 jan-06 kl 06:17
Här står det lite om just detta, Zeke:

http://www.anderssonforlag.se/

/Valma
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Kicki skrivet 17 jan-06 kl 11:12
Tack så mycker för svaren!
 Nu har jag ätit Paleodiet i 2 dagar, det fungerar hur bra som helst, det är egentligen sån mat jag gillar, förutom att jag saknar ost!!!
 Mackorna man tar när man inte hinner laga mat :-[ går det nu så bra att undvika bara för att man inte "får" äta dom....
 Jag har gått med på Paleoforumet och sen hittade jag ju detta med Skaldeman...
 Syrran följer hans diet och när jag surfade vidare så hittade jag minsan dig där på Forumet Kicki! :)
 Jag tänkte beställa boken men blev ändå lite nyfiken och undrar: Är hans diet en sorts "bantningsvariant" av paleo (om jag fattat rätt är det en Jägardiet, med mera fett). Kan man fortsätta att äta enligt Skaldeman (ost!! tex) hela livet? Eller bara en kort period?
 Kanske inte all denna frukt jag smäller i mig nu alls är bra???
                           Mvh
                         Charlotte
 
Jajamensan, jag äter enligt SSS just nu för jag återgick till vanlig "Svenssonmat" i en månad och gick upp i vikt igen. Jag är med på både Rasaivikt- och paleoforumen så jag är med överallt.  ;)
Ja, SSS-dieten är en extremvariant av stenålderskost där man också äter bara rena råvaror men även drar in på frukt, bär och rotfrukter = alla kolhydrater, allt som är sött eller som kroppen kan göra glukos av och som kräver insulin (= det hormon som bryter ner kolhydrater/socker till energi MEN som samtidigt hämmar glukagonbildning och gör att kroppen därmed inte kan använda fettet vi äter utan istället lagrar in det.) Anledningen att man äter så mycket fett är att man därmed stimulerar glukagonbildningen (= det hormon som bryter ner och frigör fett och omvandlar det till energi) maximalt. Skillnaden på SSS diet och andra lågkolhydratdieter typ LC, Atkins m.fl. är att i SSS diet ligger fetthalten mycket högre vilket  alltså höjer ämnesomsättnignen = fettförbränningen markant + att man i SSS ligger så nära paleokosten att man inte använder några halvfabrikat eller sötningsmedel.
Jag jobbade förut som Viktväktarkonsulent så detta har medfört att allt jag lärde mig, och lärde ut till andra, där ställdes på ända och omkullkastades men också att de farhågor och tvivel jag hade om den kosten bekräftades. SSS-diet funkar på ett helt annat sätt och man slipper sötsug, hunger och frusenhet medan man får njuta av sådant som annars är förbjudet och aj aj - feta ostar, bearnaisesås m.m.!  :D
Jag rekommenderar varmt Sten Stures bok. Den är lättläst och underhållande. Det finns en bra bok till "Fettskrämd" av av Lars-Erik Litsfeldt, den är "torrare" skriven med mer fakta men berör samma ämne och samma diet så de två böckerna kompletterar varann bra.

Om man kan ta enligt SSS hela livet låter jag vara osagt. Han har i alla fall gjort det i 4 år, har toppenbra värden och mår förträffligt. Mer om långtidsperspektivet vet jag inte men det är i alla fall en förträfflig metod för den som vill gå ner i vikt.


Per L. : Arkeologerna vet.

Zeke: Jag har boken om blodgruppsmetoden och visst visst den stämmer på mig men i övrigt anser jag den vara blaj och humbug. Den har ingen som helst vetenskaplig grund. Författaren studerade arkeologernas fynd angående paleotiden och visste att 0 var den äldsta blodgruppen. Han drog sedan slutsatser utefter vilka nya råvaror som introducerades och vad man åt vid tiden för de yngre blodgruppernas ankomster men inga studier finns som bekräftar hans teorier.
De studier som t.ex. Staffan LIndeberg gjort gäller patienter med alla blodgrupper och han har fått lika fina resultat oberoende av deras blodgruppstillhörigheter.

Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Kicki skrivet 17 jan-06 kl 12:19
När var stenåldern egentligen ?
Det korrekta namnet på denna kost är egnetligen paleolitisk kost = det man fått fram att människan åt under paleolitikum d.v.s. en lång period från för 2,5 milj. år sedan och fram till bondesamhällets intåg för 10 000 år sedan.
Före jordbruksrevolutionen var människorna jägare/samlare och förhållandet mellan dessa två var väldigt varierande beroende på vart människorna levde, ju längre norrut ju mer jägare, ju längre söderut ju mer samlare men oavsett var så levde de alra flesta nära vatten och åt stora mängder marin föda.
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: leifhh skrivet 17 jan-06 kl 12:28
Angående stenåldersdiet:

Som arkeolog blir jag alltid lite förundrad när fragment av vår förhistoria besinningslöst plockas ut ur sitt ursprungliga sammanhang och exploateras. Ett sådant exempel är stenåldersdiet. Själva namnet är lite märkligt eftersom det i sin vidaste form åsyftar en oerhört lång tidsperiod, speciellt om man börjar röra sig utanför norden.

I norden kan man diskutera stenålder för perioden ungefär 12000 f Kr till 2000 f Kr. Rör vi oss lite utanför detta geografiska område så får vi tidsperspektiv som täcker hela människans historia, dvs något hundra tusental år bakåt i tiden (den anatomiskt moderna människan uppstår för ca 150.000 år sedan). Att tro att samma diet tillämpats under hela denna tidsperiod och i hela detta geografiska område är helt befängt.

Ett sätt att dela in stenåldern i Norden på är:
Bondestenålder (neolitikum), ca 4000-2000 fKr.
Jägarstenålder (mesolitikum), ca 8000-4000 fKr.
Paleolitikum, före 8000 fKr (här har vi bara en kort period av paleolitikum precis efter inlandsisens avsmältning).

Paleolitisk tid brukar sägas präglas av jakt på storvilt, vildren, älg mm. Jägarstenålden liknar denna men inslaget av fisk/skaldjur är större. Därtill förekommer ett stort mått av insamling. (Paleolitisk stenålderskost skall mao endast innefatta vilt samt fisk och insamlade växter, nötter, fröer, rötter mm)

Neolitisk tid innebär att man börjar odla men framför allt hålla sig med tamboskap. En stenålderskost baserad på neolitisk tid kan utöver det som ingår i paleolitisk kost innehålla våra tamdjur (förutom höns som dyker upp vid vår tideräknings början & kaniner som kanske dyker upp på medeltiden) men även äldre varianter av våra spannmål (tex speltvete istället för vete mm).

Lite tidigare i diskussionen dök påståendet att spannmål främst utgjorde en viktig basföda från 1200 talet e.Kr upp. Jag tror att detta är lite av en myt. I en avhandling av Sven Isaksson analyseras matlagningskärl från vikingatida boplatser (700-1000 eKr). I över 90% av kärlen hade man lagat mat av vegetabilier, i knappt 50% av kärlen fanns spår av animaliska produkter. Myten om den köttätande vikingen är med andra ord ffa en myt. Under 1200-talet börjar vi däremot få en dokumenterad beskattning vilket gör att vi helt plötsligt kan säga lite om mängder av bland annat spannmål.

I något av de tidigare inläggen hänvisas till Göran Burenhults olika böcker om ursprungligt leverne. Håll då i minnet att medellängden hos män och kvinnor under bondestenåldern ökade till något som liknar dagens, vilket kan jämföras med 160 cm för män under mesolitikum! Medelkroppslängden är ett direkt mått på en populations hälsa, där en ökad kroppslängd innebär att man har bra levnadsförhållanden. Dagens insatta arkeologiska och osteologiska forskare menar tveklöst att omläggningen av produktionen mot ett jordbruk (både odling och boskapsskötsel) resulterade i ett ökat överflöd som investerades i ökad kroppslängd och ett förhöjt välbefinnande. Göran Burenhult förfäktar en romantisk syn där det förment mest ursprungliga per definition betraktas som det bästa. Synen kan liknas vid 1800-talets romantiserade bild på den gode vilden, och visst är det så att Burenhults alla exempel är från just hans resor till exotiska paradisöar där han kan drömma om fri sexualitet och ursprungligt leverne. Burenhults hänvisningar till modern arkeologisk forskning saknas i princip helt, majoriteten av hans referenser är över 20 år gamla, mycket har reviderats sedan dess. Därtill kan nämnas att han bara tar upp den forskning som stödjer de teser han driver. Burenhults böcker om människan och civilisationen bör med andra ord läsas med mycket kritiska ögon. Allt han skriver bör ifrågasättas och endast om argumentationen är logisk och väl vetenskapligt underbygd kan den accepteras. (Snart kommer Burenhults bok om sexualitet, vi får väl se hur många nakenbröstade småflickor från Trobrianderna som exploateras av den medelålders vite mannen i denna bok.)

Vill man äta äkta stenåldersdiet kan man ju börja med säl, val och ren (glöm inte människa). Eller varför inte en lång fasta, en stenåldersdiet vore inte historiskt korrekt utan perioder av fasta (egentligen svält).

Sedan kan man ju betrakta stenåldersdieten ur ett marknadsmässigt perspektiv. De flesta bantningsmetoder riktar sig till kvinnor (viktväktarna, scarsdalemetoden, flytvärdinnemetoden mm). En stenåldersdiet vänder sig ideologiskt helt klart till män. Den söker sig tillbaka till en tid då männen jagade och kvinnorna samlade. Mannen får via stenåldersdieten bejaka sin manlighet samtidigt som han blir sund, smal och ursprunglig. Genom en mot män nischad metod når dietmakarna en mycket stor tämligen oexploaterad marknad. Marknadskrafterna exploaterar helt hämningslöst vår bild av könsrollerna, såväl när de säljer dietrecept som när de säljer kläder!

Avslutningsvis vill jag bara poängtera att jag framför allt vänder mig emot myten att man skall må bättre av att äta något som påstås vara ursprungligt. Det kan hända att det som kallas stenåldersdiet är nyttigt, men man skall inte inbilla sig att man åt efter en dieten under stenåldern (oavsett vilken del av stenåldern vi pratar om). En annan benämning på denna kost skulle vara bättre, men utan ett slagkraftigt dietnamn kanske inte böckerna skulle sälja lika bra - men det är författarnas och förlagens problem inte vårt!

PS: motverka marknadskrafterna, bojkotta alla dieter som haussas i media! Är istället det Du känner passar Dig, Din livssyn, Din moral och Din hälsa! Själv håller jag mig i fallande ordning till egenproducerat, närproducerat och ekologiskt eller rättvisemärkt.
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: torparn skrivet 17 jan-06 kl 12:49
leifhh


voilá!!!   Klockrent!!

Tack för det klargörandet. :D
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Kicki skrivet 17 jan-06 kl 12:59
Ett sådant exempel är stenåldersdiet. Själva namnet är lite märkligt eftersom det i sin vidaste form åsyftar en oerhört lång tidsperiod, speciellt om man börjar röra sig utanför norden.
Ja det mesta av de arkeologiska fynd som ligger till grund för den sk. paleokosten är ju gjorda i andra länder och från äldre tid än vi har funnits här i Norden.

Citera
Att tro att samma diet tillämpats under hela denna tidsperiod och i hela detta geografiska område är helt befängt.

Det är det nog ingen som tror heller och det är också därför paleokosten är så flexibel, t.ex. vissa äter bovete andra inte, vissa äter honung andra inte o.s.v. Det beror ju på i vilken del av paleolitikum man vill lägga sig så att säja.

Citera
(Paleolitisk stenålderskost skall mao endast innefatta vilt samt fisk och insamlade växter, nötter, fröer, rötter mm)
Japp, det gör den också.
Problemet är bara att det inte alltid är så lätt att hitta råvaror så vi måste kompromissa ibland. Dessutom är näringsinnehållet annorlunda även i dessa råvaror idag jämfört med då.

Citera
Neolitisk tid innebär att man börjar odla men framför allt hålla sig med tamboskap. En stenålderskost baserad på neolitisk tid kan utöver det som ingår i paleolitisk kost innehålla våra tamdjur (förutom höns som dyker upp vid vår tideräknings början & kaniner som kanske dyker upp på medeltiden) men även äldre varianter av våra spannmål (tex speltvete istället för vete mm).
De flesta paleokostanhängare har lagt sig i gränsen mellan dessa tidsepoker, av praktiska skäl som jag nyss angav, och så även jag. Vi äter tamboskap som hålls på utebete utan krafttillskott men inget eller mycket ringa mängder spannmål och i så fall är det just dinkel/spelt som gäller

Citera
Vill man äta äkta stenåldersdiet kan man ju börja med säl, val och ren (glöm inte människa). Eller varför inte en lång fasta, en stenåldersdiet vore inte historiskt korrekt utan perioder av fasta (egentligen svält).

 Haha, säl- och valkött finns inte att tillgå här, det vet du också, och ren har ofta hög halt bequerell. Däremot tillämpar de allra flesta paleoätare fasta emellanåt.

Citera
Sedan kan man ju betrakta stenåldersdieten ur ett marknadsmässigt perspektiv. De flesta bantningsmetoder riktar sig till kvinnor (viktväktarna, scarsdalemetoden, flytvärdinnemetoden mm). En stenåldersdiet vänder sig ideologiskt helt klart till män. Den söker sig tillbaka till en tid då männen jagade och kvinnorna samlade. Mannen får via stenåldersdieten bejaka sin manlighet samtidigt som han blir sund, smal och ursprunglig. Genom en mot män nischad metod når dietmakarna en mycket stor tämligen oexploaterad marknad.
Har du läst Staffan Lindebergs böcker? Vad tycker du i så fall om dem?

Citera
Avslutningsvis vill jag bara poängtera att jag framför allt vänder mig emot myten att man skall må bättre av att äta något som påstås vara ursprungligt. Det kan hända att det som kallas stenåldersdiet är nyttigt, men man skall inte inbilla sig att man åt efter en dieten under stenåldern (oavsett vilken del av stenåldern vi pratar om). En annan benämning på denna kost skulle vara bättre, men utan ett slagkraftigt dietnamn kanske inte böckerna skulle sälja lika bra - men det är författarnas och förlagens problem inte vårt!
Paleokosten är inte en bantningsmetod och inte heller lancerad som en sådan, annat än på senare tid av pressen. Den är införd av Staffan Lindeberg till Sverige som en alternativ rehabiliseringskost hjärtpatienter. Han har forskat på detta och erbjuder sina patienter att välja mellan dessa kostråd eller gängse dietistråd

Citera
PS: motverka marknadskrafterna, bojkotta alla dieter som haussas i media! Är istället det Du känner passar Dig, Din livssyn, Din moral och Din hälsa! Själv håller jag mig i fallande ordning till egenproducerat, närproducerat och ekologiskt eller rättvisemärkt.
Instämmer!
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Skytten skrivet 19 jan-06 kl 12:51
Det är väl inte helt bevisat att våra förfäder var kannibaler i den meningen att människokött var mat, utan det hade nog samma symboliska betydelse, som den kristna nattvarden, även om köttet här blir till genom ett mysterium.

Den fortgående ekonomiska utvecklingen, har även gjort att det är ofördelaktigt att utnyttja en människa som mat, då det är mycket bättre att förslava honom, då produceras på sikt mer än vad individen så att säga omedelbart kan leverera.

I modernare tid har man tyckt att det är bättre att betala lön, så att man inte har ansvar när individen inte behövs i en mer förändrelig värld.

Drastiskt, förenklat, men inte helt skillt från sanningen!

Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Målle skrivet 19 jan-06 kl 18:28


Paleolitisk tid brukar sägas präglas av jakt på storvilt, vildren, älg mm. Jägarstenålden liknar denna men inslaget av fisk/skaldjur är större. Därtill förekommer ett stort mått av insamling. (Paleolitisk stenålderskost skall mao endast innefatta vilt samt fisk och insamlade växter, nötter, fröer, rötter mm)

 Det kan hända att det som kallas stenåldersdiet är nyttigt, men man skall inte inbilla sig att man åt efter en dieten under stenåldern (oavsett vilken del av stenåldern vi pratar om).

Det som kallas stenålderskost är vilt, fisk, skaldjur, växter, nötter, rötter mm. Så hur ska du ha det?
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Nettus skrivet 25 jan-06 kl 15:39
Jag är av den åsikten att spannmålsmat passar en allätare, men man ska fortsätta att vara allätare och inte stoppa i sig för mycket varken i volym eller av en sorts mat.

Håller med! Det enda sättet att gå ner i vikt - långvarigt - är att äta mindre och röra sig mer. Och vi är allätare, vi måste äta allsidigt, utan att utesluta någon typ av råvara helt och hållet (inte ens fett och snabba kolhydrater), för att må bra. Detta är min fulla och fasta övertygelse! (Dessutom har studier visat att man får näringsbrist av att äta enligt Atkins-metoden en längre tid, vilket förmodligen gäller alla liknande koster.)
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Kicki skrivet 30 jan-06 kl 10:27
Håller med! Det enda sättet att gå ner i vikt - långvarigt - är att äta mindre och röra sig mer.
Ja visst där är vi nog alla överens MEN det allra bästa sättet är att inte bli överviktig genom att inte äta det man blir fet av och det bästa sättet att hålla sig frisk är att inte äta det vi blir sjuka av.
Citera
Och vi är allätare, vi måste äta allsidigt, utan att utesluta någon typ av råvara helt och hållet (inte ens fett och snabba kolhydrater), för att må bra.
Ja visst, men att vara allätare bertyder inte alls att äta allt utan att det betyder att man "hämtar sin föda både från djur- och växtriket" = citat Norstedts svenska ordbok.
Ingen mår bra av ätt äta skräpmat och ingen mår heller bra att äta det den arten inte är avsedd för - varken människor, katter, hundar, höns, kor eller andra.
Citera
(Dessutom har studier visat att man får näringsbrist av att äta enligt Atkins-metoden en längre tid, vilket förmodligen gäller alla liknande koster.)
Jasså, vilka studier då. Vilka har gjort dessa studier? Har du några källhänvisningar?

Jag tycker dessutom det är väldigt viktigt att om vi ska diskutera paleoloitisk kost här och nu klargör att den INTE är detsamma som någon modern bantningsdiet, typ. Atkins, Montignac, South beach eller Camebridge, utan en vetenskapligt underbyggd kost som genom arkeologiska fynd och medicinska studier har visat sig vara den ursprungliga, och den optimala, för människan. Jag vill här hänvisa till t.ex. docent Staffan Lindebergs studier vid Lunds sjukhus.
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Skytten skrivet 30 jan-06 kl 12:52
Undrar när vi kommer att anse det nödvändigt med professionell hjälp att andas och gå på toa, väntar bara på att olika skolor och metoder kommer att erbjudas. Snart har allt blivit kommersiellt, som delvis självhushållare, självhushållar jag med metoder för vad jag ska äta, istället för att upphandla på marknaden.
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Charlotte skrivet 30 jan-06 kl 17:54
 Jaha! Kanske dags för en liten lägesrapport.... :)
Oavsett om jag börjat med paleodiet pga ondskefulla marknadskrafter ;)
 Eller om det nu var så här att allt började med att jag fick veta att betesuppfödda djur (som jag har) innehåller mer omega-3-fetter och därigenom sökte vidare och hittade till Paleodieten..... Och fann något intressant....
 Och oavsett vad man vill kalla detta sätt att äta, mig spelar det egentligen ingen roll....

  Läget nu efter lite mer än två veckor är i alla fall 3 kg minus, jag känner mig pigg och stark (kan i o fs bero på att ljuset sakta återvänder hit i norr) men orsaken spelar ingen roll egentligen, det är bara skönt att vara pigg!
 Jag äter mycket mer av gårdens egna produkter nu eftersom jag verkligen MÅSTE laga mat även om tiden "inte räcker till", om jag ska kunna få i mig mat utan div tillsatser.
  Hundarna blir mer och mer BARFade eftersom det blir "puts" och annat från kött och fisk+ en massa ben.
 Ja, än så länge inga minus, bara plus! :)
                      Mvh
                     Charlotte
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Kicki skrivet 30 jan-06 kl 20:53
Härligt att höra Charlotte!  :D

Välgångshälsningar
från Kicki
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Charlotte skrivet 10 feb-06 kl 16:36
 Resultat efter 4 veckor: Man känner mycket bättre vad maten Verkligen smakar utan salt och socker!
 Minus 4,5 kg :)
                          Mvh
                         Charlotte
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Kicki skrivet 13 feb-06 kl 21:34
Ja det där är en vanesak och då man blivit van att äta utan socker och överdrivet med salt så smakar sockrade och saltade rätter hemskt.
Duktig flicka!  ;D
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Sol skrivet 03 apr-06 kl 11:01
Hur går det Charlotte, äter du fortfarande stenålderskost?
Jag skulle gärna vilja prova, men jag behöver nog lite "peppning", särskilt som ideén nog inte tas emot med stormande jubel härhemma  ::)
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Charlotte skrivet 03 apr-06 kl 12:25
 Det går hur fint som helst! Jag är pigg och frisk och vågen står på 12 kg minus numera. I början rasade jag i vikt nu går det mera sakta, men vad gör det? :)
 Jag fuskar lite någon enstaka gång :-[ På fest tex men ofta går det att undvika att äta alltför "dumt" utan att det blir så krångligt eller "fel".
 Sist serverades lax, potatis, sallad och en massa olika såser. Jag åt lax och sallad, mycket gott och inget fusk :)
 Det är inte så jättesvårt att kombinera med fler i familjen som ska äta, dom kan ju äta sås, potatis, pasta osv.
 Jag tror att min viktminskning beror mest på att man genom att inte äta något färdiglagat undviker det "dolda" sockret som finns i nästan allt man köper.
 Jag har hela tiden ätit så mycket jag velat. Aldrig varit hungrig eller sugen, det har varit så lätt!!! Det är bara den underbara osten jag saknat, men så småningom tänker jag börja äta den igen och se vad som händer.
 Det enda problemet är väl egentligen att vettiga bra råvaror kan bli lite dyrt.... Hemskat att färdiglagad skräpmat ska vara billigare :(
                         Mvh
                        Charlotte
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Nettus skrivet 03 apr-06 kl 14:25
(Dessutom har studier visat att man får näringsbrist av att äta enligt Atkins-metoden en längre tid, vilket förmodligen gäller alla liknande koster.)

Nu äntligen har jag hittat artikeln (Jönköpings-Posten 17/3 -06)!
"Atkins-dieten är inte säker och rekommenderas inte, skriver professor Klaus Dieter Lessnau vid New Yorks School of Medicin i USA i tidskriften The Lancet.
  Lessnau och hans kollegor beskriver ett fall som rör en 40-årig kvinna med fetma som strikt följt Atkins-dieten. Kvinnan togs in på sjukhus med ketonacidos, ett allvarligt tillstånd som uppstår när blodet innehåller allt för höga halter av ketonkroppar och därför blir surt. Ketonkroppar bildas i levern vid svält.
  Enligt Lessnau och hans kollegor kan kolhydratfattiga dieter som Atkins leda till förhöjd produktion av ketonkroppar.
  Claude Marcus, professor vid Rikscentrum för överviktiga barn på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, instämmer.
  -Vi avråder från Atkins-dieten, vi anser inte att den är sund, säger han. Det är inget bra sätt att banta på."
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Charlotte skrivet 03 apr-06 kl 15:26
 Nettus: Inte vill du väl mena att Paleokost skulle likna Atkins?? :)
                      Mvh
                     Charlotte
Titel: Re:Stenålderskost
Skrivet av: Nettus skrivet 03 apr-06 kl 19:12
Nä, men den är också fattig på kolhydrater.

vilka studier då. Vilka har gjort dessa studier? Har du några källhänvisningar?

Artikeln jag citerade var ett svar på den här frågan (långt tillbaka...)