Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: andcar skrivet 02 jul-09 kl 11:37
-
Jag ska ympa med EKOBI-metoden. Finns det nåt jag kan göra för att få en mjuk kristalliserad honung, t ex olika mycket ymp eller olika konsistens på ymp? Eller hänger det helt på glukos- och fruktoshalten i honungen?
/Andreas
-
Jag är också nybörjare och sökte samma information för en månad sen när
jag skulle ta hand om vårhonung med raps. Skulle resa bort två dagar senare så jag
kunde inte stå och röra. Tog i princip EKO-bimetoden och följde ett råd att vänta med att
tappa honungen så länge som möjligt för att den skulle förbli mjuk.
15 timmar efter jag tillsatt ympen var det för hårt och jag fick bara ut hälften av honungen ur tappkärlet.
(16 grader i rummet, borde nog tappat mitt i natten)
Satte därefter på värmen och fick upp 26 grader men honungen var lika stel. Provade att röra igen och
då mjuknade den tillräckligt för att rinna ner i burkarna.
Det blev den mjukaste och finkornigaste honung jag någonsin smakat. Nackdelen är att den är lite randig och det finns en och annan luftbubbla. Ska tänka på att ympa tidigt på morronen
nästa gång så att jag har koll utan nattvak.
-
hej,
var är eko-bi metoden ?? jag ympade ifjöl med det tog flera veckor innan honungen blev redo att burka....
mvh
Jonathan
-
Man kan läsa om EKOBI metoden bl a här.
http://www.fsy.se/skebio/dokument/dokument6.pdf
-
hej,
var är eko-bi metoden ?? jag ympade ifjöl med det tog flera veckor innan honungen blev redo att burka....
mvh
Jonathan
Vad menar du med "färdig" att burka? Jag ympar (enl. EKObi) och rör sedan ett par ggr per dag i upp till en vecka och tappar sedan upp på burk medan honungen fortfarande är rinnig och lättflytande.
-
Hej,
Ska kanske visa länken till de instruktioner som jag följde,
http://www.lindhem.se/biympprnt.html
Verkar finnas en del varianter av Ekobimetoden.
Den variant som kräver uppvärmning av allt kan jag inte göra rent praktiskt.
Tappning direkt på burk efter ympning ger enligt många hård honung. Har inte provat själv.
Min framgång berodde kanske på hög andel rapshonung och tur men jag
tänker prova samma sätt även nästa gång. Gillar främst att man bara rör EN
gång då ympen ska ner i resten av honungen.
Göran
-
Prova originallänken och glöm inte att starta i måttliga mängder och sedan öka på eller dela upp det i flera ympar/delar.
Glöm heller inte kylningen av kristallerna där det står placeras kallt, då vinner du tid.
Denna länk är den länk som är referens till EKOBI, sedan finns det "tolkninger" som egentligen bygger på vad det är för honung.
http://www.fsy.se/skebio/dokument/dokument6.pdf
Tänk bara på att lagra din honung svalt efter tappning innan den skall till kund.
Många ratar rapshonung men rätt ympad och rörd blir den krämig och fin, nästan som kola och då kan jag tänka mig den.
-
15 timmar efter jag tillsatt ympen var det för hårt och jag fick bara ut hälften av honungen ur tappkärlet.
hej annette... det var detta rad jag reagerade på.....
mvh
Jonathan
-
jag gjorde ungefar så i fjöll.. men istället för att tappa up den på en gång rörde jag om den två gånger dagligen i en veckas tid.... den blev mycket slät och god.
En annan fråga jag har är.. förra veckan var mina kupor så gott som töm på honung men nu efter exact 6 dagar är de fylld med i snitt 23 ramar honung var... det har varit extremt varmt och hallon har börjat blomma men det känns ändå som mycket.... hur mycket drag har ni upplevt under en begränsad period?
mvh
Jonathan
-
Eller hänger det helt på glukos- och fruktoshalten i honungen?
Jonathan
Jag tror att hastigheten som det tar för kristallationen beror på det Andreas skrev alledes först. Förhållandet mellan fruktos och glukos (dvs viken honung det är). Troligtvis kommer ympad rapshonung gå mycket fortare att kristalisera än ympad ljunghonung...
MVH Roger
-
jaha... jag har varken raps eller ljung här så det visst jag inte.... här är det mest hallon och vilda blommor... men jag tror jag har fått något sälg också i år... är det någon som kristalisera fort eller långsamt?
mvh
Jonathan