Alternativ.nu

Djur => Biodling => Ämnet startat av: Abigail skrivet 02 jul-09 kl 08:52

Titel: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: Abigail skrivet 02 jul-09 kl 08:52
Finns det några för- eller nackdelar om man väljer hoffmanramar eller vanliga ramar?
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: Daniel Pettersson skrivet 02 jul-09 kl 09:06
Hoffman har "öron" så man slipper avståndsstift som förstör kakor och sånt.
Hoffman är också utfasade så de är väldigt lätta att sätta ihop.

Hade jag inte valt plastramar hade jag valt Hoffman.

/Asthor
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: Abigail skrivet 02 jul-09 kl 09:14
Då låter det ju bra med hoffman. Varför finns det överhuvudtaget andra då? Hoffman ser ju ut att vara både billigare och bättre.
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: Daniel Pettersson skrivet 02 jul-09 kl 09:18
Det är nog en smaksak samma med alla de konstiga ramformaten.
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: Georgisten skrivet 02 jul-09 kl 09:29
Två nackdelar finns med hoffman och det är att bina kittar fast dem hårdare än stiftramarna och att de är besvärliga att snickra själv (fast om man inte vill snickra själv är ju detta naturligtvis ingen nackdel). Har man en driftsform där man måste rota mycket i yngelrummet (yngeluppflyttning osv) kan stiften vara bra. Vet biodlare som bytt bort hoffmanramarna mot traditionella av denna anledning. Själv hade jag bara kört hoffman om jag börjat nu och i mina 3/4 langstrothkupor har jag hoffman. Det vill säga i i kuporna för honungsproduktion som jag sköter extensivt (så lite som möjligt). Mina gamla LN-kupor som jag drottningodlar i nu har jag dock stiftramar i, dvs det som jag började med och som de flesta har i mitt område... ja nästan alla faktiskt. Traditionerna sitter hårt i biodlarevärlden... iaf där jag bor. Men vid drottningodling gör man ju yngeluppflyttning hela tiden så då klagar jag inte över att inte ha hoffman. En LN-ram hyser dessutom 20celler och en 3/4 L bara 15. Funderar dock på om jag skulle skaffa hellangstrothlådor, som hyser 30 celler, till drottningodlingen i framtiden. :)
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: Daniel Pettersson skrivet 02 jul-09 kl 09:39
Det men att bina kittar fast dem hårdare än vanliga ramar har jag inte märkt av och att de skulle vara svårare att snickra håller jag inte alls med om, men som sagt smaken är som baken.
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: Sten-Åke Lindell skrivet 02 jul-09 kl 10:58
Med rätt verktyg tar man lätt upp en Hoffmanram, men man måste ha ett verktyg då de kan sitta som ...
Med t ex en kupkniv med "flasköppnare" eller en maxant kupkniv så tar man lätt upp en sådan.
http://www.lpsbiodling.se/cgi-bin/ibutik/AIR_ibutik.pl?funk=visa_artikel&artnr=106312
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: Georgisten skrivet 02 jul-09 kl 17:52
Mm, den amerikanska kupkniven är en härlig tingest. Fattar inte ens att de gamla sorterna med skrapa existerar... hade ju sådana förut och använde inte skrapan en enda gång.

Jag har inte själv snickrat hoffman men han som sade att han valde bort hoffman pga den anledningen snackade något om att de rundade kanterna var för mycket pill för att vara lönsamt att göra själv. Han menade alltså inte att snickra ihop ramlister utan att göra allt från scratch. En kompis i bigruppen gjorde också en kupa från scratch och sade att ramarna var ett helvete o hålla på med. Och jo... ramarna kan sitta mycket hårt fast. Det är en fördel när man ska plocka lådor eftersom de inte åker ut om man råkar vända lådan upponer men när ramarna ska ut går det åt mer energi än om man har stift. Men som sagt, smaken är som baken. :)
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: wictor skrivet 02 jul-09 kl 19:50
Hoffmann är helt klart överlägset som ramtyp.
Detta oavsett man använder Lågnormal, 3/4 LS eller Dadant. Hoffmann finns ju i alla format.

Någon skrev att han inte använde Hoffmann för att han hade plastramar. Skitsnack!!!
Plastramarna är konstruerade som Hoffmann-ramar. Plastramar ÄR Hoffmann-ramar.

En låda med Hoffmann-ramar ställer man enkelt på gaveln när man rotar i samhället, det gör man INTE med en låda med avståndsstift.  Hoffmann-lådan blir sådan den var, den med stift rasar i stycken, klämmer bina, dödar drottningen.

Lådor skall ställas på gaveln, de skall inte ställas på marken med ramarna nedåt.

Sedan påståendet att bina bygger ihop Hoffmann-ramar är också skitsnack. Visst blir det propolis mellan ramarna, men detta är absolut inget problem. Snarast tvärtom, det gör att ramarna sitter där de skall. Och vill man lyfta på en ram så gör man det - enkelt - utan stora åthävor - sära lite lätt på ramarna och lyft. Eller vill vissa biodlare påstå att de är så otroligt klena att de inte ens orkar lyfta en enkel enstaka ram, då kanske vintertiden för dem borde tillbringas på något gym så de får åtminstone någon liten armmuskel, en ram väger ju högst två kilo, kanske tre om det är en Dadant.

Och det finns ju bra kupknivar. Bra hjälpmedel för de svage... Jag är snart 50 men lyfter Dadantramar i Hoffmann-format utan problem. Och jag kallar inte mig för någon atlet för det...
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: Daniel Pettersson skrivet 02 jul-09 kl 19:54
Jag skrev "hade jag inte använt plastramar hade jag kört hoffman", där hoffman i detta fallet syftade på träramar, jag vet plastramarna är som hoffman...
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: wictor skrivet 02 jul-09 kl 20:04
En LN-ram hyser dessutom 20celler och en 3/4 L bara 15. Funderar dock på om jag skulle skaffa hellangstrothlådor, som hyser 30 celler, till drottningodlingen i framtiden. :)

Hej Vargalyster.
När jag larvar i LN-format så blir det 28 larver varje gång, och antagningen brukar vara 25-28 stycken.
När jag larvar i Dadantformat så blir det 54 larver varje gång, och samma antagningsprocent.

Så att använda "konstiga" format bara för drottningodling är väl inget gott argument?

Ja, jag har kvar några gamla skälderhuskupor i LN, till och med några Svea. Men detta blir nog sista säsongen, de som är osålda i höst kommer jag att sopa över i Dadant och fodra. Inget fel på formaten i sig, men jag vill ha enbart ett format i min driftsform. Så om någon vill köpa så är det helt OK, fina kupor och snälla bin, några få kvar.
Och så vill jag säga att om jag behållit de "gamla" formaten hade jag föredragit Svea framför LN, bättre format, bina gillar det bättre, mer yngel, mer bin, mer honung.
Men Dadant är helt klart överlägset Svea, även fast Svea är bra. Och definitivt överlägset Lågnormal. Det är inget bra format överhuvudtaget.
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: wictor skrivet 02 jul-09 kl 20:06
Jag skrev "hade jag inte använt plastramar hade jag kört hoffman", där hoffman i detta fallet syftade på träramar, jag vet plastramarna är som hoffman...

Jag ber så mycket om ursäkt om jag missuppfattade... Asthor, jag hoppas att du överser... ??
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: Daniel Pettersson skrivet 02 jul-09 kl 20:11
lugnt  :D
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: Roger H skrivet 03 jul-09 kl 16:52
Citera
Traditionerna sitter hårt i biodlarevärlden...

Instämmer i detta Vargalyster... Så är det nog i hela biodlarsverige.

Vilken driftsform och vilken typ av dragförhållande kan nog spela stor roll i vav man gillar för ram bäst och vilket ramformat som passar bäst på en ort och person. Att säga att en viss typ skulle vara bäst för hela sverige funkar inte då vi alla har olika förutsättningar för vår biodling.

//Roger
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: Georgisten skrivet 03 jul-09 kl 23:35
Wictor: Mina LN-kupor kommer att fasas ut med tiden och ersättas helt med Langstrothkupor med Hoffmanramar. Men man har det man har. Jag använder dem inte till drottningodling för att de är bättre än langstroth utan för att langstrothen skall användas för extensiv honungsproduktion mer seriöst. Så lite jobb som möjligt! Lågnormalkuporna är dem jag pillar och leker i. ;) Fast 28 celler får jag inte plats med på LN-ramarna. Sätter inte nc-cellproppssocklarna kant i kant iofs. Håller inte med om Svea... det är ett rammått jag verkligen inte tycker om att arbeta med. Brorsan har 10 sveakupor. Höga tunga ryggknäckande hemmabyggen. LN tycker jag om och de flesta som har det, som jag pratat med, gillar det. Känns bra för kroppen att lyfta, bättre än langstrothbredden också där armarna måste lyfta så långt isär. LN- känns naturligt att lyfta. Har inte hört talats om att folk med Svea får mer honung bara för att de har Svea. Bara att duktiga biodlare med bra bin får mer honung än sämre biodlare med sämre bin. ;)

Men som sagt: Smaken är som baken... stinkande och hårig! Varför diskutera frågan om LN mot Svea egentligen? Alla tycks vi ju vara överens om att langstrothbredd och hoffmanramar är framtiden. :)
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: ersam skrivet 04 jul-09 kl 11:41
Varför diskutera frågan om LN mot Svea egentligen? Alla tycks vi ju vara överens om att langstrothbredd och hoffmanramar är framtiden. :)

Vad tyst och tråkigt det skulle bli på forumet om alla är överens! Mer Sveadiskussioner!  ;)
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: anette i bugared skrivet 04 jul-09 kl 12:25
Jag håller sakta men säkert på och byter ut mina gamla ramar, de med stift i olika varianter, till Hoffmann. För enkelhetens skull använder vi spikpistol vid hopsättning och en specialhållare vid trådning, inga problem. Hopkittningen är enklare att bända isär än de gamla stiftade då det är bättre anhåll med hoffmann.

Nackdelen med de gamla stiftramarna är, förutom det som tidigare nämnts, att de river sönder kakorna i ytterkant om man är det minsta ovarsam.

Tycker jag....................
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: wictor skrivet 05 jul-09 kl 11:07
Vad tyst och tråkigt det skulle bli på forumet om alla är överens! Mer Sveadiskussioner!  ;)

Jag har mestadelen av mina samhällen nu på Dadant och däröver 3/4 LS. Och det gillar jag. Med Hoffmanramar. I trä i yngelrummet, i plast i skattlådorna.

Det jag sade om Svea beror på att jag har haft - och fortfarande har - några samhällen på dels Svea, dels LN. Och jag är av den uppfattningen att Svea är ett utomordentligt format att övervintra på en låda, samt att man får mer bin på två lådor Svea som yngelrum jämfört med tre lådor LN. Det verkar som om drottningen bättre gillar att ha en stor ram att gå på jämfört med den lägre LN-ramen.

De få återstående Svea jag nu har sitter på två lådor yngelrum, sen har jag LN som skattlådor, detta är skälderhuskupor.

Jag har också kvar en enda gammal trågkupa, där fyller drottningen så gott som hela tråget med 20 ramar Svea, och hittills har jag skattat 60 kilo från det samhället, senast igår skattade jag 20 kilo täckta ramar (10 st), där är nu 10 tomma som fylls snabbt, och de andra var så gott som fyllda men ej tillräckligt täckta. Sen att trågkupor är synnerligen otympliga och svårjobbade är ju sant, men den pryder sin plats i trädgården. Tycker min hustru...
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: Sten-Åke Lindell skrivet 05 jul-09 kl 11:14
Mycket av det som säljs av på blocket klara svea formatet, det håller sakta på att slussas ut.

Ser man till utbildningarna så är det EPS rakt igenom men man håller kvar vid LN på många ställen.

Trågkupa, Svea och foderballong och man är lost!
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: Abigail skrivet 05 jul-09 kl 12:19
Behöver man inte tråda hoffmanramar?

Gör ni så här?
http://www.youtube.com/watch?v=8IEUfyxexvI&feature=related

Vad tycker ni om den plastramen?

Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: Sten-Åke Lindell skrivet 05 jul-09 kl 13:44
Tråden finns redan i det snittet (se noga) där finns en tråd redan.

Tänk att slippa allt detta med en plastram. Jag har bara plastramar och blir hyper när jag ser spikandet, jag har spikat ett par tusen ramar som tonåring.

Den plastramen på filmen verkar inte vara så rationell. Så ser inte "våra" plastramar ut.
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: Daniel Pettersson skrivet 05 jul-09 kl 17:08
he he snygga plastramar, hela anledningen till varför jag kör plastramar försvinner
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: wictor skrivet 05 jul-09 kl 20:07
Det finns ju mellanväggar i plast att köpa, det är ju en sådan han monterar i sin Hoffman-ram.

En 3/4 LS-ram i trä kan klara sig utan trådar om man har bra vax, förvarar ramarna stående och inte för varmt. Dadant klarar sig inte utan trådar.

HLS-ramen (Lågnormal bredd, Svea höjd, och så halva höjden...) finns att köpa som KEO-ram med spår i över- och underkanten och vax framtaget för att bara passas in i spåret, trådar slipper man helt. Farrar (Halv Dadant) går precis lika bra på samma sätt.

Pieco plastramar, alternativt Agrebs plastramar slipper man allt sådant kluddande...

Lärde mig en sak häromdagen, ställ inte en låda med svarta plastramar i skuffen på skåpbilen, när solen lyser genom bakrutan smälter vaxet och rinner vackert nedåt och slutar i en rejäl valk precis dit solens strålar inte längre nådde. Så den skattlådan får jag skrapa av vaxet längst upp och låta bina bygga en gång till. Så kan det gå varma sommardagar på väg ut till bigårdarna för att sätta tillbaka nyslungade ramar...
Titel: SV: Hoffman eller vanlig?
Skrivet av: Sten-Åke Lindell skrivet 05 jul-09 kl 22:57
Man kan flytta på lådor på kvällarna så fungerar det, jag hade inga problem alls i kväll.