Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Ylven skrivet 30 jun-09 kl 08:50

Titel: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: Ylven skrivet 30 jun-09 kl 08:50
I år är det första gången som jag gör en mer seriös trädgårdsodling. Jag odlar vitkål, broccoli, majs, morötter, palsernacka, lök, jordärtskockor, ärtor, bondbönor och potatisk. Som väl framgår av rubriken så är det majsen som ligger mig varmast om hjärtat.

Jag odlar min majs i en (misslyckad) varmbänk. Jag hämtade färsk hästgödsel och tillhörande sågspån som jag hade tänkt skulle bli en snabbstart för min majs, men värmen blev ringa om ens någon över huvud taget. Men jag hade också ett litet "växthus" utan byggplast över vilket visade sig vara tillräckligt för att majsen skulle få en tidig start. Igår såg jag första honblomman!

Jag har också sått på friland, men det är gjort betydligt senare, en vecka in i maj, så den är långt ifrån blomning ännu.

Är det någon mer som odlar majs, och då särskilt Painted Mountain? Hur tidigt sår ni? Vad gör ni med skörden? Hur tidigt skördar ni? Om majs står det ju att den ska ta ca 85 dagar till skörd, är det från att man sätter fröet eller är det från att den blommar?

Många frågor, hoppas att det är någon som har några svar, eller vill diskutera!
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: Anders S skrivet 30 jun-09 kl 17:23
Jag har bara odlat Painted Mountain en gång. Det gick inte så lysande, men jorden var heller inte i särskilt bra skick.

Vad menar du med skörd? Painted Moutain är väl ingen sockermajs tror jag, men man kan äta omogna kolvar som sockermajs. Mogen skörd innebär dock mogen (hård) kärna och tar längre tid.

Utvecklingstid brukar anges från sådd. I det här fallet fram till skörd av omogna kolvar? Eller mogna? Troligen omogna.

Det är i alla fall intressant att läsa historien om hur sorten har utvecklats. Den har utvecklats ut gamla härdiga sorter för att kunna odlas i bergen i Montana. Kanske inte precis samma betingelser som där du odlar?

Ancient corn offers solution to modern climate challenges
http://www.non-gmoreport.com/articles/apr09/ancient_corn_solution_to_modern_climate.php

Breeding OP Corn
http://www.seedweneed.com/index-4.html

Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: Ylven skrivet 01 jul-09 kl 11:30
Nog är det väl mening att man ska äta Painted Mountain?! Fast den är ingen sockermajs, utan snarare mjölmajs och då är det ju knappast intressant att ange utvecklingstid från sådd till omogna kolvar. Nå jag antar att jag får ett svar i höst när de är mogna, hur lång tid de tar på sig.

Så här stod det på Runåbergs förers sida om nämnda sort:

Painted Mountain, ekofrö

Sortbeskrivning:    
Vackare mat är svårt att hitta. Kolvarna, som är något smala och 15-18 cm långa, ger glänsande frön i nästan alla regnbågens färger. Vita, svarta, blåsvarta, gula, orange, röda, vinröda, violetta. Får kolvarna torka går det lätt att mala eget majsmjöl. De kan också ätas färska, råa eller kokta, rostas och grillas eller kokas till majsgröt. Painted Mountain kommer från bergen i Montana, USA och tål kyligt och blåsigt väder bättre än de flesta och ger färdig skörd med de allra tidigaste. Plantan blir kring 150 cm. Kolvarna används också för dekoration.
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: Anders S skrivet 01 jul-09 kl 14:23
Som sagt var, man kan äta omogna kolvar som sockermajs. Gäller väl för all majs. Sockermajs är en variant som är förädlad för att ätas omogen, men även annan majs kan ätas omogen. Samma sak gäller t ex sockerärter jämfört med andra ärter. Kokärter och mjölmajs passar dessutom bra att skörda mogna och använda senare. Men majskorn kan vara hårda i torkat skick. Gäller tydligen inte denna. Jag har inte fått dem tillräckligt utvecklade för att kunna testa.
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: Ylven skrivet 03 jul-09 kl 06:38
Jag har lagt in lite bilder på min blommande majs på min (sporadiska) blogg, för den som vill se: http://ylven.blogspot.com (http://ylven.blogspot.com) Där kan man också läsa om mina övriga odlarmödor i min köksträdgård. Välkomna!

(http://4.bp.blogspot.com/_H0aUG0FwniM/Sk0P7shW_GI/AAAAAAAAAqU/hvjLCfqnZok/s320/20090630306.jpg)
Titel: Första majskolven
Skrivet av: Ylven skrivet 17 aug-09 kl 21:32
Eftersom det är första året som jag odlar majs, visste jag inte riktigt när de var skördeklara. Den här verkade i alla fall klar, det var en av dem som blommade först. Som synes så är det inte alla korn som vuxit ut. Jag tror att jag måste odla mer majs nästa år och vara mer noggran att de startar samtidigt än jag var i år. Som det var nu blev blomningen utspridd och därmed blev det nog för lite pollen.
(http://2.bp.blogspot.com/_H0aUG0FwniM/SomPeFneTEI/AAAAAAAAA6c/vsj21O8HWxs/s1600-h/20090816541.jpg)


Jag lyckas visst inte lägga in bilder!!! Är det någon som kan berätta hur man gör? Jag har ju i alla fall gjort det en gång tidigare, men nu verkar det som förgjort! Nåja, här finns bilden i alla fall: http://ylven.blogspot.com/2009/08/majsen-mognar.html (http://ylven.blogspot.com/2009/08/majsen-mognar.html)
Men visst är Painted Mountain vackert?
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: hnorbeck skrivet 14 sep-09 kl 22:29
Hej Ylven och Anders!
I år är tredje året jag odlar majsen "Painted Mountain". Den är en sort som hinner ge mogen skörd (torra kärnor) i Sverige. Jag har lyckats bra i alla fall (Stockholmstrakten).
Jag skördar dem när plantan är helt torr. Några av plantorna var skördefärdiga redan i söndags. De andra var inte helt mogna än - men nästan.
Enligt diverse olika webbsidor ska denna sort hinna mogna på 85 dagar. Då talar vi om torra kärnor, vilket är vad som anges för mjölmajs. För sockermajs brukar mognadstiden istället anges till kokbara sockermajskolvar.
I alla fall - 85 dagar verkar lite optimistiskt. För mig tog det i år cirka 120 dagar från sådd till skörd, men så blev plantorna ganska misshandlade i våras, så det har säkert påverkat utvecklingstiden negativt. Hur lång tid tog det för dig, Ylven?
En annan majssort som jag kan rekommendera för odling till moget tillstånd är popcornmajsen "Tom Thumb", som också står som 85 dagar.
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: Anders S skrivet 14 sep-09 kl 23:37
Hej hnorbeck
Intressant att höra.
Vill bara lägga till att stockholmstrakten har bland Sveriges bättre odlingsklimat för fröodling, enligt min erfarenhet. Din erfarenhet gäller därför inte med nödvändighet några större delar av Sverige.
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: anette i bugared skrivet 15 sep-09 kl 09:04
Jag odlade Painted mountain på prov för ett par år sedan. Det som jag reflekterade över var att de som jag aldrig planterade om till friland, dvs de som blev kvar i sina små förodlingsodlingskärl (krukor på ca 11x11 cm och 15 cm djupa) var de som utvecklades bäst och snabbast. Dessa ställdes lite huller om buller i en hög utanför växthuset och stod varmt men misshandlades svårt då jag emellanåt glömde av att vattna dem, ingen gödning fick de heller och ingen ny jord, men trots detta så gav de fina kolvar och det redan i början av september.
De plantor jag planterade om till friland blev det aldrig nån riktig ordning på.
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: Anders S skrivet 15 sep-09 kl 10:58
Painted Mountain har ju utvecklats för att växa bra under magra förhållanden. Kanske din behandling av dem i krukorna på något vis motsvarade de förhållanden den är anpassad till? Medan vanlig trädgårdsjord är för fet?

En annan tänkbar förklaring hänger samman med att det är en total nödlösning att förkultivera majs. Den mår inte bra av omplantering, även om det ofta trots allt lyckas. Plantorna i krukorna slapp omplantering.
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: anette i bugared skrivet 15 sep-09 kl 15:25
Jag gissar att det hänger mycket samman med omplanteringen. Plantorna stannade i tillväxt under flera veckor och blev aldrig lika höga eller kraftiga som sina "syskon" i krukorna.
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: Ylven skrivet 16 sep-09 kl 22:07
Det tog ungefär 120 dagar för min majs med att bli skördemogen. Jag sådde den lite tidigare dock, då jag hade ett litet "växthus" byggt av byggplast.

De som jag hade förodlat blev för övrigt aldrig lika bra som de som jag direktsådde på platsen. Men jag hade nog för dåligt ljus för fröplantorna.

Jag sådde förresten lite på friland i första halvan av Maj. De hade lite hård konkurrens med ogräs, och inte tillräckligt med näring i marken tydligen, för de flesta blev inte mer än en halvmeter höga, alla utom en, som jag passade på att kissa på när jag rensade ogräs! Den nådde normal höjd och frodighet! De behöver mycket växtnäring för att må bra tydligen. Där den övriga majsen odlades var det ju ett tjockt lager hästbajs under.
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: fobi skrivet 17 maj-11 kl 00:26
Jag har ett 25-tal painted mountain plantor som ska ut på odlingslotten strax. Tror ni de tål om det skulle bli någon frostnatt nu innan sommaren? Jag bor i Göteborg. Undrar även när man ska skörda dessa för att de ska kunna gå att koka/grilla och äta. Måste de skördas tidigare då?
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: Ylven skrivet 18 maj-11 kl 14:02
Om du inte ska använda dem som mjölmajs så kan du ju titta på anvisningarna för sockermajs, när man ske skörda dem. Det brukar stå att man ska klämma sönder ett korn när tofsen börjar vissna, och sedan se på det som kommer ut om de är mogna. Har inte just den delen av beskrivningen i huvudet nu dock, så du får googla efter den. Lycka till!
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: fobi skrivet 18 maj-11 kl 18:21
Ylven, tack.

Jag ska kika efter det då. Undrar även om det blir någon mjölmängd att tala om av 25 plantor och vad man bäst använder för att mala kornen?
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: Anders S skrivet 15 feb-13 kl 01:09
Ny bra artikel om Dave Christensen som utvecklat sorten Painted Mountain:
http://www.goodfoodworld.com/2013/02/citizen-scientist/ (http://www.goodfoodworld.com/2013/02/citizen-scientist/)
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: Opicina skrivet 29 sep-13 kl 18:39
Jag gissar att det hänger mycket samman med omplanteringen. Plantorna stannade i tillväxt under flera veckor och blev aldrig lika höga eller kraftiga som sina "syskon" i krukorna.

Återupplivar tråden såhär i majsskördetider. :)

Jag förodlade Painted Mountain i root trainers. Omplanteringen lyckades bra (inget märkbart avstannande i tillväxten) och jag har skördat ätkolvar sedan augusti. Nu har jag tagit in de sista kolvarna för torkning, förhoppningsvis var fröna tillräckligt mogna för att kunna sås nästa år. En idé är kanske att klippa av hela plantan när frosten kommer, hänga den inomhus och låta majskornen mogna fullt ut den vägen. Någon som provat? (Metoden fungerar ju bra på tomater).
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 07 okt-13 kl 08:47
Jag pratade med en lantbrukareförra helgen som odlade rätt mycket majs (150-200ha/år) och hade hållit på med majsodling i Sverige väldigt länge. Han sa att  det inte var något problem med att låta kolvarna stå kvar ute på plantorna för att torka. Bladen kunda bli fula men kolvarna och kärnorna höll sig fint. Vissa år tröskade de inte den sista majsen förrän i februari ;) och det påverkade inte kärnornas kvalitet. Nu odlade han förvissso inte utsädes men det kan kanske vara något att tänka på om man har dåligt med torkmöjligheter inne.

Här är en film om hur man handpollinerar majs för att kunna ta sortäkta fröer (om man inte odlar en hybrid) Denne metod kan också vara hjälpsam om man bara odlar lite majs då det kanske inte blir tillräckligt bra pollinerade kolvar annars då majsen är vindpollinerad.
Hand-pollinating corn at the Native Seeds/SEARCH farm (http://www.youtube.com/watch?v=c1Kcwahwkms#)
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: Anders S skrivet 07 okt-13 kl 18:31
Ska man odla utsäde så handlar det främst om mognad. Torkning kommer därefter.

Frost förstör möjligheterna till vidare mognad ganska effektivt, och förstör även lätt groningsförmågan hos det frö som hunnit bildas, om det inte redan är moget och torrt. Detta gäller såvitt jag vet alla frostkänsliga växter och enligt min begränsade erfarenhet även majs.

De bättre delarna av Skåne har f ö landets bästa fröodlingsklimat, så man kan nog låta majsen stå och mogna ett tag på hösten. I Uppland är det svårare. Dock i de bästa lägena i Stockholmstrakten och kring Mälaren så kan man kanske klara sig en bit in i oktober.
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: Anders S skrivet 20 okt-13 kl 23:54
Om majsmognad m m:
http://extension.oregonstate.edu/sorec/sites/default/files/post_harvest_tips_for_later_maturing_corn_oct2009.doc
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: Maria C S skrivet 21 okt-13 kl 13:35
Länken verkar inte fungera Anders S
Om majsmognad m m:
[url]http://extension.oregonstate.edu/sorec/sites/default/files/post_harvest_tips_for_later_maturing_corn_oct2009.doc[/url]


Jag har odlat painted montain i zon 4 i år med skapligt resultat med tanke på att det var nybruten mark och för få plantor felplacerade med hänsyn till vind mm.
Hade bara 20 frön så det var enbart för att ta fram utsäde till nästa år.
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: Maria C S skrivet 21 okt-13 kl 13:44
Fel av mej den här datorn tar in länkarna annorlunda, det fungerar visst !
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: olof skrivet 21 okt-13 kl 18:56
Om majsmognad m m:
[url]http://extension.oregonstate.edu/sorec/sites/default/files/post_harvest_tips_for_later_maturing_corn_oct2009.doc[/url]

Som ett komplement kan man hitta verkliga uppmätta GDD-värden på nätet för innevarande säsong, t.ex. i länken nedan
http://www.wunderground.com/history/airport/ESMS/2013/5/15/CustomHistory.html?dayend=20&monthend=10&yearend=2013&req_city=NA&req_state=NA&req_statename=NA (http://www.wunderground.com/history/airport/ESMS/2013/5/15/CustomHistory.html?dayend=20&monthend=10&yearend=2013&req_city=NA&req_state=NA&req_statename=NA)
finns ett värde Growing Degree Days och kolumnen Sum. Här har jag fyllt i Malmö och 15/5 som start (kanske lite tidigt att så majs då trots allt) till 20/10 och får ut 1293. Det gör det möjligt att ställa siffrorna i artikeln i relation till ungefär sitt eget klimat.
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: Anders S skrivet 21 okt-13 kl 19:30
Hej Olof

Jag är ingen hejare på detta. Postade dock länken då den passade in i en del av diskussionen. Tänkte att även de mer kvalitativa uppgifterna kunde vara intressanta, t.ex. "Progression to maturity is very slow in October even if there is not a killing frost." = "Framskridandet mot mognad är mycket långsamt i oktober, även om det inte är någon dödande frost."

Men vi kan ju försöka förstå även siffrorna. Till att börja med:
Vad heter GDD på svenska? Temperatursumma? Daggrader?

Jag hittar vid en snabbkoll inget i dokumentet "2009 Post-Harvest Tips ..." om GDD för en hel odlingssäsong. Däremot finns GDD från degmognad till fullmognad (600-700) o.s.v. Man bör alltså vad jag förstår som startdatum mata in datum för t ex degmognad, när man vet detta.

Enligt din länk har GDD basen 50. Måste vara Fahrenheit. Det blir vad jag minns 0.55*(50-32) C=9.9 C. Alltså räknas daggrader över 10 C. Alltså för varje dag med medeltemp över 10 C räknas antal grader över 10 C. Verkar kanske lagom för majs? Under 10 C händer inte mycket. (Dock för GDD enligt detta dokument räknas Fahrenheitgrader, som blir 1,8 ggr så mycket som Celsiusgrader.)

Vad jag förstår behövs sen ytterligare daggrader för torkning?

Anders
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: Anders S skrivet 21 okt-13 kl 19:46
Graddagar
Graddagar är ett mått som kan användas för att beräkna när olika utvecklingsstadier kommer att infalla vid [t.ex.] sojaodling. Graddagar benämns på engelska som Growing degree days, Growing Degree Units eller förkortat till GDU. Man kan förklara graddagar som den kvantitativt ackumulerade värmen som överstiger en specifik bastemperatur (Womach,2005). Med bastemperatur menas den temperatur som för den relevanta grödan utgör skiljelinjen mellan stiltje och tillväxt. För sojabönor brukar man räkna med 10 °C som bastemperatur (Ramesh och Gopalaswamy, 1991). GDU ackumuleras vartefter säsongen fortskrider i och med att GDU adderas dag för dag. En dags GDU beräknas genom att man räknar ut medeltemperaturen (högsta temperatur adderat med lägsta temperatur dividerat med två) minus bastemperaturen. GDU kan användas för att bedöma om ett område är lämpat för produktion av en viss gröda. För att få den optimala temperaturen översatt till geografiskt område bör man förslagsvis titta på områdets augustimedeltemperatur (Young m fl, 1999).

http://www.baljvaxtakademin.se/home/odling/Linser_sojabonor_tradgardsbonor-odlingsmojligheter_i_Sydsverige.pdf (http://www.baljvaxtakademin.se/home/odling/Linser_sojabonor_tradgardsbonor-odlingsmojligheter_i_Sydsverige.pdf)
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: Maria C S skrivet 21 okt-13 kl 20:01
Det man kan råka ut för med painted montain som jag fick erfara i år, är att dom kan spricka i kornen när dag och natt temperaturerna slår stort över dygnet.
Jag skördade av alla (20 plantor  :-[) och dom kläddes av fick torka till på frostfri plats ett dygn för att sen komma in och torka vid kaminen som blåser varm luft.
Hög luft fuktighet på nätterna kan få majsen att börja gro på kolvarna (2 plantor råkade ut för detta)
Titel: SV: Majs - Painted Mountain
Skrivet av: olof skrivet 21 okt-13 kl 20:53
Det var mer än jag visste om graddagar  :o Och jag trodde alltid att basen var 10ºC (därav 50).

Hur som helst, jag kom i kontakt med GDD i början av min biodlarbana när undersökte jag om jag kunde räkna ut bisamhällets utveckling i förhållande till GDD. Förmodligen går det alldeles utmärkt eftersom bisamhällets utveckling huvudsakligen styrs av inflöde av pollen (och att det finns tillräckligt med foder).