Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: linis skrivet 24 jun-09 kl 23:33
-
hej! nu har vi en 20 liters gryta full med frusen getmjölk som väntar på att bli ost. vet bara inte hur man gör. e nybörjare. hittills har d bara blivit pannkakor, risgrynsgröt och latte av vår getmjölk. 8)
så . jag e ute efter både hur man gör typ chevre och hårdost. hur gör jag? hur lagrar man den? osv.
tacksam för alla tips
L
-
Chevre då behöver man väl någon svampkultur antar jag, jag har en kollega som har getfarm och mejeri och hon gör mögelostar av getmjölken och efter vad jag förstått säljs bara mögelkulturerna i lite större satser tror de handlade från danmark, så kanse någon färskost typ fetaost är mera lämpligt när det är så lite mjölk. Tyvärr kan jag inte fråga henne det är semestertider nu för oss lärare. Innan jag gick på semester köpte jag dock en mycket god ostkaka gjord på getmjölk från henne (+lite mögelostar), så ostkaka är också ett tips på vad man kan göra på getmjölk.
-
I Samlade Mejerirecept (http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=68330.0) precis under denna tråden, har jag sammanställt alla recepten som fins i mejeridelen av forumet, b.la feta. Alla går att göra med getmjölk.
-
Ja, jag vet inte vad jag ska säga. Det bästa jag sett på länge :). STORT TACK-jag ska pröva allt nu när jag har fyra getter, som ger bra med mjölk.
-
Titta på Fias Co Farm (http://fiascofarm.com/dairy/index.htm). Där finns gott om tips och recept.