Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Sebbelinan skrivet 23 jun-09 kl 15:46
-
hej! ha testat att ysta lite, har idag holstein (SLB)-besättning på 60 kor. Skulle gärna ysta egen ost för försäljning och då skaffa några andra kor som t.ex. fjällras för det ändamålet. Jag skulle jättegärna ta emot tips och råd från någon som redan startat osttillverkning och som säljer i gårdsbutik och/eller till andra butiker. Hur går man tillväga för att starta upp? vad behöver man för tillstånd och hos vem söker man dessa samt hur lång tid kan man räkna med att det tar att få allt godkänt?
någon som känner till hur det fungerar om man börjar tillverka ost av en mindre andel av besättningens mjölk och leverarer resten till mejeriet - finns det några hinder som att mejerier inte låter en leverera och samtidigt tillverka ost själv?
-
Har inga egna tips men en länk till ett gårdsmejeri här i närheten.
Dom började i liten skala och det har av allt att döma blivit en succé:
http://www.vaddogardsmejeri.se/ (http://www.vaddogardsmejeri.se/)
-
http://www.sverigesgardsmejerister.se/index.html
-
Jag har en kollega som startade getosttillverkning och jag tror att hon och hennes man höll på i 1-2år och gå kurser i livsmedelshantering, bygga om för att det skulle bli godkänt á la alla svenska byråkratregler, hålla på och fylla i papper mm. Själv säger hon att hade de vetat hur mycket jobb det var och hur mycket papper och konstiga regler det fanns så vet hon inte om hon hade gett sig in i osttillverkningsbranschen så man får nog vara beredd på att arbeta en hel del, det är inget man verkar starta upp i en handvändning.
-
Gör först osten, så du är nöjd, gå sen den formella kursen, och fyll i alla papper. Allt blir lättare när man under vägen vet lite mer än de man är tvungen att ha med att göra. Ibland år man hålla tand för tunga.
Marknad för riktig ost finns, tom märkesost har man börjat fuska med!
-
tack för tipsen! Väddö gårdsmejeri verkar ju vara ett jättebra exempel. Man får väl sätta sig och räkna lite. Svårt att veta hur stor investering det behövs för att starta upp. Beror klart på om man hittar begagnat eller måste köpa allt nytt. Inreda en lokal kräver ju också en slant även om man inte behöver bygga nytt.