Alternativ.nu

Djur => Getter => Getslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Nystugus skrivet 09 jan-06 kl 20:19

Titel: Kilopris
Skrivet av: Nystugus skrivet 09 jan-06 kl 20:19
hej på er...
vi har varit tvugna att slkata en av våra getter som brytit sitt ben.. :'( nu undrar vi vad kilopriset är på köttet vi har nämligen spekulanter på  köttet.. är tacksamma för snabbt svar...


mvh

Kent och Tommy
Titel: Re:Kilopris
Skrivet av: Ronny skrivet 10 jan-06 kl 07:45
Ni får nog vara glada för att någon vill äta upp det. Statusen på get- och killingkött i Sverige är nog tyvärr på den nivån.
Titel: Re:Kilopris
Skrivet av: Villola skrivet 10 jan-06 kl 08:51
Getköttet är uppskattat av många invandrare o priser till kund som dom getägare som har möjlighet till legoslakt alltså hos ett mindre slakteri ligger på 25kr kg för get o 40-50kr kg på killing,o om man har möjlighet så blir köttet bra om man röker det som fårkött eller gör korv som oxå blir god.Men det är inte alls omöjligt att sälja getköttet under förutsättning att man slaktat hos ett godkännt mindre slakteri, men tar man vara på det själv så är det okey om man hemslaktat djuret.
Titel: Re:Kilopris
Skrivet av: Nystugus skrivet 10 jan-06 kl 20:59
Tack för svaren!

Som tur är finns en och annan som gillar getkött. Själva ska vi testa att käka det för första gången.
Vi blev erbjudna 30 kr/kilot, vilket får anses ok då, m.a.o......
Geten blev drygt 9 månader gammal.
Titel: Re:Kilopris
Skrivet av: timjantove skrivet 20 jan-06 kl 20:39
Vi åt våra bockkilligar som hunnit bli 4-5 månader. De var delikata, speciellt bog och lår som vi tillagade som lammstek. Resten av köttet kokade vi loss och gjorde gryta på. Synd att köttet inte är mera uppskattat av svenskar.
Titel: Re:Kilopris
Skrivet av: Trollmor skrivet 03 mar-07 kl 08:02
Ja, svenskarna får skylla sej själva när de inte vill njuta av denna delikatess.  Men det finns ju numera gott om folk från andra länder som begriper sig på den.  Jag anser att priset bör ligga runt dubbla mot för får och lamm, eftersom det motsvarar uppfödningskostnaden.

Men ...  nog finns det fler bitar som går att steka?  Kolla vad kokboken säger om t ex rådjurssadel!

Titel: Re:Kilopris
Skrivet av: Gruff skrivet 03 mar-07 kl 21:43
Ja, svenskarna får skylla sej själva när de inte vill njuta av denna delikatess.

Dom gör det förmodligen redan, på den årliga utlandssemstern. Utan att veta om det.

Sadeln är delikat! Bryn den och släng in den i ugnen med dina favoritkryddor på. Hittar du styckscheema på lamm/får, kan du använda det på killing/get också. Det man inte lyckas få ut helt eller skrapat från benen blir fin färs. Huvudet....nja, där går min personliga gräns. Men kinderna ska vara extra fina. Benen bryns i ugnen och kokas till fond.
Titel: Re:Kilopris
Skrivet av: Trollmor skrivet 04 mar-07 kl 14:52
Nej, huvud, juver och testiklar får vara för min del också.  Hundarna ska väl ha nått roligt!  Men oj, vad mycket gott det går att göra av malen hals...

(Det sägs att fastlänningar som besöker Gotland och bär sej illa åt kan bli straffade genom att bli bjudna på lammhuvud.)