Alternativ.nu
Odling => Frukt & bär => Ämnet startat av: Assistenten skrivet 20 jun-09 kl 20:30
-
Jag får väldigt mycket rabarber varje år och samma problem varenda säsong.....Vad ska jag göra med dem....
Jag kokar soppa, kräm, saft, sylt, chutney, marmelad och bakar lite kakor på dem....men skulle gärna ha lite mer allternativ på recept....
Har ni något som ni vill dela med er av?
Tacksam för tips och råd.
//Alvin
-
Rabarbervin låter trevligt åtminstone.
Googla för recept.
-
Skänk till mig ;D får aldelles för lite rabarber jag.
-
Hade du gärna fått om du bodde i närheten av mig..... ;D
Jag brukar mylla ner kompostjord varje vår och det växer som bara den ;D ;D
-
Koka i sockerlag och torka så har du ett jättegott godis!
Sälj: "soppa, kräm, saft, sylt, chutney, marmelad och bakar lite kakor"
-
Koka i sockerlag och torka så har du ett jättegott godis!
Sälj: "soppa, kräm, saft, sylt, chutney, marmelad och bakar lite kakor"
Intessant...Kan du utveckla tillvägagångsättet lite. mått osv. ;D
naturligt godis är ju oftast väldigt gott!
-
Jag är bara gäst här och tittade in som hastigast efter rekommendationer från min son.
Sitter här med en härlig rabarbersorbet som sonen gjorde i går kväll av frysta rabarber och färsk citronmeliss. Underbart i hettan, särskilt när man sitter med feber och världens dunderförkylning.
Här är receptet om någon är intresserad:
500 g rabarber
1½-2 dl vatten
1-1½ dl råsocker
1 tsk äkta vaniljsocker
1/4 dl hackad citronmeliss (eller mer, eller uteslut)
1-2 äggvitor
Koka rabarber, vatten och socker till en kompott. Kyl och tillsätt citronmeliss och vanilj. Ställ i frysen. Ta ut varje halvtimme och vispa grundligt igenom smeten. När allt är lite mer än halvfruset vispas äggvitorna för sig till hårt skum och vänds ner i sorbeten. Ställ in i frysen igen och fortsätt att vispa runt varje halvtimme tills sorbeten är helt frusen (det tar ett antal timmar). Ta gärna fram en stund innan servering. Garnera med citronmeliss.
Mvh Zissi
-
Rabarbersorbet.... mmm. Låter jättegott, ska definitivt prova!
-
Rabarber är väl stundvis en bristvara inom livsmedelsproduktionen. kilopriserna varierar mellan 10- 20 kr/kg. Överskottet tycker jag att man ska tjäna pengar på. Själv tillverkar jag björksavsdryck smaksatt med rabarber, mm. Samla och frys överskottet, efter skörd hyr du så ett godkännt kök på obekväm tid, köper burkar. sen är det bara att sätta igång med marmelad, saft, godis mm. Och genast har du höjt kilopriset till över 100 kr. rabarbergele gjord med björksav och kanel/ingefära vill jag prova. Sen förökar du plantorna och tjänar ännu mera. Därefter gör du samma sak med andra råvaror. Så har jag gjort i några års tid och det bidrar till ekonomin. Tips finns på Eldrimners sida.
/ Peter i Bonäset.
-
Hur hittar jag Eldrimners sida?
Får meddelande att det inte gjorts några inlägg.
-
www.eldrimner.com (http://www.eldrimner.com)
Det är ett nationellt resurscentrum för småskalig och hantverksmässig livsmedelsproduktion. Bra bra service för nystartare och andra i startgroparna. Har varit på kurser där för ett par år sedan när jag startade min verksamhet.
/ Peter
-
tänk om man hade hoft rabarber i sånt överskott vad glad jag hade vart älskar rabarber
-
Ett tips är att krydda rabarber med citron och kardemumma, när du gör sylt, marmelad och sånt. Nu vet jag inte om du kanske redan har testat det. Men det är så smaskigt!!
-
rabarberglass
-
Marinera råa rabarber-bitar i lite, lite vatten, honung, rosmarin. Om man vill kan man tillsätta torkad frukt. Låt stå i kyl i ca 2 dagar, sedan kan du äta det som godis, ha i filen, eller göra raw food-paj :D
Pajdeg till raw-paj:
2 dl blötlagd (över natten) mandel (eller valfria blötlagda nötter)
2 msk honung, eller 6 st färska dadlar
1 tsk kanel
3 msk kallpressad rapsolja
Mixa allt utom oljan i matberedare, häll i en skål, tillsätt oljan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och häll på fyllningen. Klar att äta!
Ev. kan man göra mandel/nötgrädde till.
1 dl mandel eller cashewnötter
4 dl vatten
2 msk honung
vanilj
Häll allt i en skål och mixa med stavmixer eller matberedare. För mer såsig konsistens tillsätt mer vatten.
-
Marmelad på rabarber och morot blir fantastiskt gott, men smakar inte som varken rabarber eller morot.
1 kg vardera av rabarber, morot, socker.
Strimla morötterna i matberedeare eller riv på rivjärn.
skär rabarbern i cm-små bitar. Blanda i kastrull/gryta med sockret.
Koka/sjud 30 minuter med lock på svag värme. Tag av locket och koka med lite mera fart ytterligare 30 minuter. Häll upp på varma burkar. Marmeladen blir inte så fast, mer som sylt i konsistensen.